Олександр Гороховський: «Розподіл "нових" грошей за рекламними сегментами буде зрозумілий ближче до кінця року»

Олександр Гороховський: «Розподіл "нових" грошей за рекламними сегментами буде зрозумілий ближче до кінця року»

3 Серпня 2016
4868
3 Серпня 2016
18:11

Олександр Гороховський: «Розподіл "нових" грошей за рекламними сегментами буде зрозумілий ближче до кінця року»

4868
Чому прогноз СЕО Dentsu Aegis Network Ukraine щодо рекламного ринку в 2016 році оптимістичніший за прогноз ВРК
Олександр Гороховський: «Розподіл "нових" грошей за рекламними сегментами буде зрозумілий ближче до кінця року»
Олександр Гороховський: «Розподіл "нових" грошей за рекламними сегментами буде зрозумілий ближче до кінця року»

2 серпня Всеукраїнська рекламна коаліція (ВРК) опублікувала уточнений прогноз рекламного ринку на 2016 рік, який є оптимістичнішим за прогноз, зроблений наприкінці 2015 року. За прогнозами експертів, рекламний медіаринок цьогоріч зросте на 20,6% (раніше прогнозували, що на 12%); зокрема, телевізійна реклама зросте на 26%, реклама на радіо – на 27%, зовнішня реклама – на 28%, інтернет-реклама – на 21%, реклама в кінотеатрах – на 10%, а реклама в пресі зменшиться на 5,5%.

Того ж дня СЕО рекламної медіагрупи Dentsu Aegis Network Ukraine Олександр Гороховський написав у Facebook, що зазвичай прогнози його групи песимістичніші за консолідовані, але цього разу все навпаки: в групі вважають, що ринок за підсумками року перевищить показники поточного пронозу ВРК. У коментарі до прогнозу ВРК теж згадувала про те, що учасники дослідження мали спільну думку відносно самого факту зростання ринку, але розійшлися в оцінці конкретних відсотків цього зростання, і коаліція пристала на ненайвищі прогнози. «Детектор медіа» вирішив запитати в пана Гороховського про його прогноз та про те, на чому базується його оптимізм.

– Олександре, який ваш прогноз динаміки рекламного ринку в 2016 році?

– Наш прогноз вельми позитивний. Ми очікуємо, що рекламний ринок зросте не менше, ніж на 25%. Занадто багато індикаторів сигналізують нам про це. При цьому я не відчуваю ілюзій із приводу економічної ситуації в країні в цілому. Протягом двох попередніх років рекламодавці різко й значно скоротили частку витрат на рекламу в своїх бюджетах. Але так не може тривати вічно. Необхідно повертати комунікацію зі споживачами на колишній рівень. Саме тому ми знову бачимо в ефірі тих клієнтів, які були малопомітні або взагалі мовчали в 2014–2015 роках. Саме тому зростають рекламні бюджети рекламодавців, які протягом двох минулих кризових років не робили перерв у активності. В цілому я згоден з опублікованою оцінкою ВРК. Однак прогноз комунікаційної групи Dentsu Aegis Network Ukraine більш оптимістичний, ніж у ВРК. І хочу звернути увагу, що це сталося вперше за 15 років публікації подібних даних.

– Чому ви думаєте, що за підсумками року обсяг рекламного ринку перевищить прогноз ВРК?

– На нас чекає дуже «спекотна» осінь. Незважаючи на успішні спроби телевізійних сейлз-хаузів змістити бюджети в літо, даючи на деякі літні тижні додаткові знижки, ситуація з розміщенням на ТБ в пікові осінні місяці буде дуже напруженою. Занадто багато активностей і бюджетів заплановано на останній квартал. Уже зараз телевізійні сейлз-хаузи зайняли жорстку цінову позицію, даючи додаткові націнки на нові бюджети в серпні-грудні. І ця позиція виправдана поточною ринковою ситуацією. Хтось із рекламодавців погодиться доплачувати на телебаченні, хтось шукатиме рішення в інших медіа. Остаточний розподіл «нових» грошей за сегментами буде зрозумілий ближче до кінця 2016 року.

Наші внутрішні прогнози динаміки рекламного ринку збігаються з даними ВРК по телебаченню й зовнішній рекламі. По радіо ми бачимо трохи менші темпи зростання, а по пресі та інтернету – значно більші. Я не згоден з оцінкою розміру рекламного ринку преси – на мій погляд, він менший. Але у відносних величинах в пресі помітні невеликі позитивні зміни в порівнянні з минулим роком.

– Як реагують рекламодавці на заявлене телевізійними сейлз-хаусами підвищення цін із серпня? Я чула, що вони почали ініціювати тендери. Це так?

– Кінець літа та осінь – це традиційний час проведення тендерів. Дуже важко відокремити, які з пітчів стартували через невдоволення рекламодавців підвищенням цін, а які йдуть за стандартною процедурою. Надзвичайної активності рекламодавців я поки не бачу.

– Я чула від телевізійних менеджерів, що якби рекламний ринок повернувся до докризових $450–500 млн, то їм уже б працювалося комфортно. І прогноз про те, що цієї цифри ринок зміг би досягти в 2021 році. На ваш погляд, чи реалістичний такий прогноз?

– Я веду економіку свого бізнесу в національній валюті. Мені складно говорити, яким буде курс гривні до долара в 2021 році. Напевне можу сказати, що темпи зростання рекламного ринку в 2017 році в національній валюті будуть досить високими. Чи триватиме ця тенденція далі до 2021 року? Я сподіваюся, що так. Принаймні, формуючи стратегію розвитку комунікаційної групи Dentsu Aegis Network Ukraine на найближчі п’ять років, ми на це розраховуємо.

Фото надане Олександром Гороховським

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4868
Читайте також
01.04.2016 12:00
Андрій Партика
для «Детектора медіа»
6 968
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Expert
2793 дн. тому
"Ми очікуємо, що рекламний ринок зросте не менше, ніж на 25%. Занадто багато індикаторів сигналізують нам про це" - питання: Які індикатори сигналізують? Дуже чекаю відповіді...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду