Лєра Лауда: «Введення передплати на "Дирижабль" – це краудфандингова кампанія»

Лєра Лауда: «Введення передплати на "Дирижабль" – це краудфандингова кампанія»

7 Липня 2016
4470
7 Липня 2016
09:41

Лєра Лауда: «Введення передплати на "Дирижабль" – це краудфандингова кампанія»

4470
Як і чому ямпільська безкоштовна газета «Дирижабль» увела передплату
Лєра Лауда: «Введення передплати на "Дирижабль" – це краудфандингова кампанія»
Лєра Лауда: «Введення передплати на "Дирижабль" – це краудфандингова кампанія»

Проект «Дирижабль» (Ямпіль, Вінницька область) було створено 2014 року за ініціативи місцевих активних підлітків, які писали про рідне місто в блозі. В 2015 році до них приєдналися журналісти з Києва, Львова та Вінниці й створили сайт і безкоштовну газету «Дирижабль» із метою розвитку й популяризації українських регіональних ЗМІ. Тоді ж команда проекту отримала кошти на його розвиток від організацій MyMedia і MDF (Media Development Foundation).

Першого липня 2016 року редакція ввела передплату на газету «Дирижабль» (що наразі виходить двічі на місяць). Тепер кожен охочий може читати друковане видання про життя мешканців Ямпільского району за 49 грн. на місяць, передплата на три місяці становить 147 грн., 294 грн. — на півроку та 588 грн. — на рік.

Про те, як редакція регіонального ЗМІ сподівається налагодити передплату, «Детектору медіа» розповіла керівниця проекту Лєра Лауда.

Лєро, з чим пов’язане рішення ввести передплату на газету? Чи означає це, що ви відмовляєтеся від грантової підтримки?

— Коли проект «Дирижабль» запускався, ми отримали грант від MyMedia і MDF на вісім місяців, але дуже економно витратили ці гроші, й нам вистачило їх на цілий рік. Цей грант закінчився, й теперз ми подаємо заявки на кілька інших, чекаємо на відповіді, не виключено, що MyMedia знову нас підтримає.

Проте ми прагнемо швидше зістрибнути з «грантової голки», бо такий вид фінансування розбещує: ти менше працюєш, менше думаєш про гроші.

Ми довго між собою говорили про введення передплати, але тільки з 1 липня запустили її, і станом на сьогодні «Дирижабль» передплатили шестеро людей (це 2088 грн.) — вважаємо, це вдалий старт.

49 грн. за дві газети на місяць — це недешево для районного видання. Як ви пояснюєте своїм передплатникам таку ціну?

— Уведення передплати на «Дирижабль» — це краудфандингова кампанія. Ми збираємо гроші не лише на випуск газети, а й на сайт, соціальні проекти й заходи, які будемо проводити в місті. Цим ми пояснюємо людям завищену ціну. Додаткова мотивація для них — підтримати ЗМІ, що відрізняється від інших регіональних видань, підтримати розвиток регіональної журналістики.

Яку частину коштів ви плануєте отримувати від передплатників?

— Коштами з передплати ми плануємо покрити 75–80 % витрат. Рекламний ринок у Ямполі дуже вузький, тому основний акцент — звісно, на людей, що нас читають. І ми розраховували бюджет видання так, щоби згодом він покривався коштами з передплат.

Цей рік ми ще будемо використовувати грантове фінансування, але свідомо не будемо брати гроші на повне покриття всіх витрат. Гранти нам потрібні для підстраховки, але не більше, ніж 50 % від потреб редакції.

Хто ті люди, що вже оформили передплату на «Дирижабль»?

— Є одна передплата з Росії. Очевидно, це ямпільчанин, який живе там, і ми тепер думаємо, як доставляти йому газету — це певний виклик для нас.

Ще серед перших передплатників — дівчина з Черкас. Ми зателефонували й запитали, чому вона обрала саме ямпільську газету. Вона відповіла, що цікавиться регіональними проектами й хоче стежити, як ми будемо розвиватися. Оформила передплату на три місяці.

Ще один читач — дідусь журналістки нашої редакції, котрий живе в Сумській області. Його дочка передплатила газету на півроку — вона каже, що він зачитує наш «Дирижабль» до дірок.

— Справді, на своєму сайті ви закликаєте передплачувати газету читачів з інших міст, обіцяючи їм «ямпільські листівки й сюрпризи на шпальтах». Що ви маєте на увазі?

— Ми плануємо певні милі подаруночки. Це будуть листівки, вітання для передплатників прямо на шпальтах газети, інтерв’ю з ними. Можливо, будуть квести для передплатників із інших міст, переможцям ми оплатимо поїздку в Ямпіль.

Ми наразі в процесі вигадування, але обов’язково зробимо щось цікаве.

Як просуваєте передплату? Чи плануєте промокампанію?

— 18 липня будемо проводити захід — малювати мурал на одному з будинків у центрі Ямполя. Ескіз для нас розробила художниця Марися Рудська, втілювати буде Діма Фатум, який багато муралів зробив у Києві. Мерія Ямполя попередньо все узгодила. На заході будуть наші волонтери, котрі роздаватимуть листівки з рекламою передплати. У самій газеті також є бланки для передплати, вся необхідна інформація.

Крім того, плануємо пройтися по різних підприємствах, установах, поговорити з ключовими людьми в місті, щоб вони почали передплачувати газету, показали приклад.

Також запускаємо кампанію в інтернеті, там ми розповідаємо про наших передплатників, уже є перші пости в Facebook та «ВКонтакте». Плануємо звертатися до різних журналістів, аби нас підтримали, символічно передплатили «Дирижабль», розповіли про це іншим.

Промокампанія буде досить широка, наразі розпочинаємо її.

Чи зміниться якось контент газети у зв’язку з тим, що ви робите її платною? Контент сайту?

— Контент газети й сайту абсолютно не зміниться. Ми поширювали «Дирижабль» безкоштовно, показували людям, що ми можемо, про що пишемо, як має виглядати якісна журналістика. Немає приводів щось змінювати.

Яким був наклад безкоштовної газети та наскільки, за вашим прогнозом, він може зменшитися тепер?

— Наклад стрибає. У нас було три випуски накладом 5 тис., були випуски й на 4,5 тис., 3,5 тис. Ми поширювали газету не лише в Ямполі, але й розвозили по дванадцяти селах навколо районного центру, роздавали людям, залишали в місцевих магазинах.

Із уведенням передплати наклад, звісно, зменшиться. Ми реалістично оцінюємо ситуацію. Нам потрібно набрати 1500 передплатників, тоді редакція буде самоокупною, і ми зможемо спокійно існувати й продовжувати свою роботу.

Фото надані Лєрою Лаудою

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4470
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду