Нацрада анулювала ліцензію БТБ та оголошує конкурс

Нацрада анулювала ліцензію БТБ та оголошує конкурс

16 Червня 2016
2905
16 Червня 2016
11:50

Нацрада анулювала ліцензію БТБ та оголошує конкурс

2905
16 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензію на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 телеканалу БТБ (ТОВ «Банківське телебачення»), що належить Міністерству інформаційної політики.
Нацрада анулювала ліцензію БТБ та оголошує конкурс
Нацрада анулювала ліцензію БТБ та оголошує конкурс

Нацрада задовольнила відповідне клопотання БТБ про анулювання ліцензії та зобов’язала компанію повернути ліцензію протягом 10 днів.

Іншим рішенням Нацрада оголосила конкурс на звільнене телеканалом БТБ місце в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4) і затвердила конкурсні умови.

Згідно із затвердженими умовами, це буде форматний конкурс на культурологічно-просвітницький телеканал. Основу програмної концепції мають становити культурологічні та просвітницькі програми. Рекомендовано розміщення соціально важливих та інформаційних програм, дитячих програм, а також ведення програм здійснювати українською мовою.

«Національна рада вважає, що в Україні забагато телеканалів загального інтересу та бракує культурологічного мовника, особливо в цифровому ефірі», - прокоментував форматність конкурсу голова Нацради Юрій Артеменко.

Оголошення про конкурс і його умови найближчим часом буде оприлюднено в газеті «Голос України». Нацрада планує приймати заяви від претендентів на місце в МХ-5 до 23 серпня, а результати конкурсу – підбити до 24 жовтня 2016 року.

Розмір ліцензійного збору для переможця конкурсу становитиме 1 млн 132 тис. 885 грн. Кожен з учасників конкурсу має сплатити конкурсну гарантію в розмірі 113 тис. 288,5 грн (10% ліцензійного збору).

«Детектор медіа» публікує детальніший перелік вимог до програмної концепції, організаційно-технічних, фінансових та інвестиційних зобов’язань учасників конкурсу.

Вимоги до програмної концепції:

– основу програмної концепції мають складати культурологічні та просвітницькі програми;

– рекомендовано розміщення соціально важливих та інформаційних  програм;

– рекомендовано розміщення дитячих передач;

– рекомендовано ведення програм здійснювати українською мовою;

– проведення ТРО інформаційно-рекламної кампанії під час телевізійної трансляції програм щодо забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телемовлення.

Вимоги до організаційно-технічних зобов’язань учасників конкурсу:

Відповідно до вимог статей 12, 20, 24 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», претендент на участь у конкурсі надає інформацію про:

– оператора багатоканальної телемережі ТОВ «Зеонбуд», м. Київ;

– стандарт мовлення — DVB-T2 (MPEG-4);

– умови розповсюдження програм — у відкритому вигляді;

– місцезнаходження головної станції  — вул. Дорогожицька, 10, м. Київ;

– адреса студії, перелік обладнання студії, забезпечення високої технічної якості мовлення;

– забезпечення власними силами доставки своєї програми до головної станції мультиплексування провайдера багатоканальної телемережі, що знаходиться за адресою: вул. Дорогожицька, 10,  м. Київ.

– зобов’язання брати участь в інформуванні населення про перехід країни на цифровий стандарт мовлення, зокрема щодня безкоштовно транслювати у своїх програмах інформацію, зміст якої відповідає вимогам соціальної реклами, щодо припинення аналогового мовлення та особливостей прийому цифрового сигналу загальним хронометражем 5 хвилин на добу, з яких 30 % – у прайм-таймі.

Вимоги до фінансових та інвестиційних зобов’язань учасників конкурсу:

Відповідно до статей 25, 26, 31 Закону України „Про телебачення і радіомовлення”, фінансові та інвестиційні зобов’язання претендента на участь у конкурсі повинні висвітлювати питання (бізнес-план):

– наявність фінансово-економічних можливостей забезпечувати розповсюдження програм;

– джерела фінансування телерадіоорганізації.

Нагадаємо, що телеканал БТБ (ТОВ «Банківське телебачення») з 2015 року після передачі Міністерству інформаційної політики від Національного банку України не веде свого мовлення.

7 червня на прес-конференції міністр інформаційної політики Юрій Стець оголосив, що Міністерство інформаційної політики найближчим часом відмовиться від ліцензії на цифрове ефірне мовлення телеканалу БТБ. Він очікує, що цю ліцензію отримає другий канал суспільного мовлення – «Культура». У свою чергу Юрій Артеменко повідомив, що Нацрада планує оголосити на вивільнену цифрову ліцензію конкурс.

Нагадаємо, наприкінці квітня генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія під час чат-конференції на «Детекторі медіа» відповів на запитання про цифрову ліцензію для каналу «Культура»: «Так, для “Культури” частота буде, принаймні, обіцяно зробити все законне для того. Але не БТБ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2905
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду