Нацрада пожаліла двох мовників, на яких скаржився «Зеонбуд»

Нацрада пожаліла двох мовників, на яких скаржився «Зеонбуд»

6 Червня 2016
1559
6 Червня 2016
14:33

Нацрада пожаліла двох мовників, на яких скаржився «Зеонбуд»

1559
2 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила взяти до відома результати перевірок сумської телерадіокомпанії «Академ ТV» та Дніпропетровської філії Національної телекомпанії України, на які до регулятора поскаржився провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд».
Нацрада пожаліла двох мовників, на яких скаржився «Зеонбуд»
Нацрада пожаліла двох мовників, на яких скаржився «Зеонбуд»

29 січня 2016 року «Зеонбуд» поінформував Нацраду, що ТРК «Академ TV» не подає сигнал до станції мультиплексування МХ-5 у селі Овлаші Сумської області, а НТКУ не подає сигнал до станції мультиплексування МХ-5 у селах Могилів і Дмухайлівка Дніпропетровської області.

3 лютого проведений Нацрадою моніторинг зафіксував відсутність мовлення ТРК «Академ TV» в Овлашах. У листі до Нацради компанія пояснила, що мовлення відсутнє з фінансових і технічних причин.

Під час позапланової перевірки Нацрада 25 квітня зробила додатковий моніторинг ТРК «Академ TV», який зафіксував, що цілодобове мовлення відновлено. Тобто компанія усунула порушення, виявлене під час першого моніторингу.

Представник ТРК «Академ TV» на засіданні Нацради наголосив, що з 25 квітня мовлення було повністю відновлено. Він розповів, що компанія пережила складні часи: кілька років тому її виселили з приміщення, три роки поспіль вона відновлювала своє обладнання і мережу. «Щодо Овлашів: мовлення було відсутнє через те, що тамтешня вежа – в дуже складному становищі з точки зору телекомунікацій, там дуже високі тарифи в монополіста, який доставляє сигнал («Київстар»). Ми вели тривалі переговори і добилися зниження тарифів удвічі. І відновили мовлення», - розповів представник компанії.

Члени Нацради одноголосно підтримали рішення не оголошувати компанії попередження, адже мовлення відновлено. Вони взяли до відома наявність порушення і зобов’язали компанію дотримуватися умов ліцензії та законодавства в подальшому.

Стосовно НТКУ – представник компанії пояснив, що НТКУ передає сигнал з допомогою засобів Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення. Але в селах Могилів і Дмухайлівка використовується обладнання не КРРТ, а інших операторів. Сигнал не подається через відсутність фінансування і відсутність дозволу в нинішнього керівника укладати договори зі сторонніми операторами. «Нещодавно Держкомтелерадіо видав довіреність на ім’я нашого керівника, щоб він мав право укладати відповідні договори. Як тільки нам виділять кошти – ми одразу укладемо договори і будемо здійснювати мовлення», – пояснив представник НТКУ.

Член Нацради Сергій Костинський запропонував колегам підтримати НТКУ, яка перебуває в стані реформування і перетворення на суспільне мовлення й зазнає труднощів з фінансуванням, та не оголошувати компанії попередження. Його не підтримали члени Нацради Олександр Ільяшенко та Олег Черниш, які проголосували за попередження для НТКУ. Але Нацрада більшістю голосів (п’ятьма) взяли до відома наявність порушення (відсутність мовлення) та зобов’язали НТКУ протягом місяця виправитися.

Нагадаємо, 31 березня Нацрада за скаргами «Зеонбуду» призначила позапланові перевірки чотирьох регіональних мовників, які володіють ліцензіями на регіональне цифрове ефірне телевізійне мовлення в мультиплексі МХ-5: ТРК «Академ TV» з міста Суми, компанії «Скіф 2» з міста Костянтинівка Донецької області, Дніпропетровської регіональної дирекції Національної телекомпанії України і ТРК «Херсон плюс» з міста Херсон.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1559
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду