Нацрада проліцензувала три пізнавальні телеканали

Нацрада проліцензувала три пізнавальні телеканали

2 Червня 2016
5466
2 Червня 2016
17:34

Нацрада проліцензувала три пізнавальні телеканали

5466
2 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення проліцензувала три супутникові пізнавальні телеканали – «Наука», «Терра» і «Фауна».
Нацрада проліцензувала три пізнавальні телеканали
Нацрада проліцензувала три пізнавальні телеканали

Усі три ліцензії оформлені на одну юридичну особу – ТОВ «ТРК “Алма”». Власниками цієї компанії є колишній керівник дистрибуторської компанії «Торсат» Анатолій Сальнік (частка 52%) і його сини Володимир Сальнік (24%) і Максим Сальнік (24%), який водночас є директором ТРК «Алма».

Пов’язаними особами з ТРК «Алма» є ТОВ «ТРК “Трофей ТВ” (телеканал про мисливство і рибальство «Трофей»), ТОВ «Континент ТВ» (компанія-дистрибутор російських тематичних каналів), ТОВ «ТРК “Корисне ТБ”» (тематичні телеканали «Дача» та Epoque), а також оператор супутникових комунікацій ТОВ «Саттелеком».

Студія каналів «Наука», «Терра» і «Фауна» розташована там, де й офіс їхнього супутникового оператора «Саттелеком», а також телеканалів «Трофей», «Дача» та Epoque – на кіностудії Film.ua (вул. Закревського, 22 у Києві).

Тематична спрямованість каналів відображена в їхніх назвах: «Наука» - про науку», «Терра» - про туризм і мандрівки, «Фауна» - про тварин. Сигнал каналів, згідно з ліцензіями, буде кодованим. Відповідно, вони будуть доступними в мережах платного телебачення за абонплату.

Поки що телеканали орієнтуються на закупний контент переважно російського виробництва (за словами передставника телекомпанії, частка російського продукту протягом першого року становитиме 50-60%). Для каналу «Наука» вдалося зібрати також контент українського виробництва українською мовою. Власних програм на каналах поки не буде, але мовники планують розпочати власне виробництво з 2017 року.

Член Нацради Олег Черниш наголосив на тому, що нові українські нішеві канали приходять на заміну російським, які були заборонені Нацрадою. Він вважає це позитивною тенденцією. Натомість перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк звернула увагу, що ці канали все одно показуватимуть продукцію російського виробництва. «Давайте не будемо це замовчувати, лицемірити і вдавати, ніби ми цього не помічаємо», - закликала вона. На що Олег Черниш відповів, що українські канали, на відміну від заборонених російських, перебуватимуть у сфері регулювання Нацради.

Голова Нацради Юрій Артеменко закликав нового ліцензіата бути обережним з російським контентом, аби не поставити до ефіру, наприклад, карту України без Криму. Він звернув увагу й на те, що нішеві канали теж зобов’язані дотримуватися Правил мовлення в дні пам’яті й дні жалоби.

Представник ТРК «Алма» запевнив членів Нацради, що в компанії сформовано окремий відділ, який відстежує контент на предмет дотримання законодавства. Щодо Правил мовлення в дні пам’яті – він повідомив, що телеканал «Трофей», який пов’язаний з новими каналами, в нещодавні дні пам’яті обов’язково розміщував на екрані зображення свічки.

Усі члени Нацради одноголосно проголосували за видачу трьох ліцензій ТРК «Алма» строком на 10 років.

Нагадаємо, що 28 квітня Нацрада проліцензувала супутниковий телеканал Epoque (з французької – «Епоха»). Ліцензіатом стало ТОВ «ТРК “Корисне ТБ”», яке з листопада 2015 року має також ліцензію на супутниковий тематичний телеканал «Дача».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5466
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду