Вінницька обласна ТРК «Вінничина» змінила власників

Вінницька обласна ТРК «Вінничина» змінила власників

20 Травня 2016
9336
20 Травня 2016
16:41

Вінницька обласна ТРК «Вінничина» змінила власників

9336
Вінницька обласна телерадіокомпанія «Вінничина», яка опосередковано належала синам Петра Симоненка, змінила власників.
Вінницька обласна ТРК «Вінничина» змінила власників
Вінницька обласна ТРК «Вінничина» змінила власників

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, власниками обласної асоціації «Вінницька громадська телерадіокомпанія “Вінниччина”» стали мешканці Вінниці Олег Веретинський та Ігор Заворотний. Розмір внеску до статутного фонду кожного з них – по 750 тис. грн.

Втім, як пише вінницьке видання «20 хвилин», ТРК «Вінничина» відтепер належить вінницькому бізнесмену, народному депутату 7-го скликання від «Партії регіонів» Володимиру Продивусу. Сам він у коментарі виданню сказав: «Не я купив - купили інші люди. Я допомагаю».

Власники «Вінниччини» офіційно змінилися 12 травня, а зміни до реєстру були внесені 17 травня. Раніше власниками телеканалу були ТОВ «Гамма-консалтинг» (розмір внеску до статутного фонду – 375 тис. грн) і «Науково-комерційна фірма "Контур"» (розмір внеску до статутного фонду - 1,125 млн грн.). Засновників двоє – два сини лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка – Андрій та Костянтин.

Як пише «20 хвилин», «Вінниччину» продавали кілька років, але власники ніяк не могли сторгуватися. Суму угоди, що завершилася, ніхто не озвучує, посилаючись на комерційну таємницю.

На запитання, навіщо йому канал, Володимир Продивус сказав: «Шкода, що так тупо закривають. Люди там працювали, на щось сподівались… Це по-перше. А, по-друге, це єдиний приватний телеканал у місті, до якого немає відношення влада. Це й є інформаційна альтернатива для вінничан».

Пан Продивус відкинув припущення журналістів, що він «купив телеканал під Гройсмана». «Цю тему некоректно навіть обговорювати. Так, з Володимиром Гройсманом я товаришую, але «Вінниччину» купив для вінничан. Я хочу, щоб люди отримували об’єктивні новини. Якщо є проблема, то на оновленому каналі 100% її покажуть. Будь-хто може прийти і поділитися тим, що його хвилює», - сказав він.

Між тим перший за два роки мовчання ефір канал дав 14 квітня – у день, коли Володимир Гройсман став прем'єр-міністром.

За даними «20 хвилин», генеральним директором «Вінниччини» став Олексій Літвінов, який був журналістом «Вінниччини». Але в єдиному державному реєстрі керівником ТРК досі зазначений Сергій Драчук, який очолював «Вінниччину» з 11 березня 2014 року. У минулому він був секретарем обкому вінницьких комуністів.

«Зараз робимо півтори години власного мовлення, - розповів про перезапуск каналу Олексій Літвінов. – Загалом, згідно з ліцензією, маємо п’ять годин, а показує «Вінниччина» цілодобово. І тут у мене якраз проблема - треба шукати, чим заповнити решту 19 годин ефіру. Сьогодні це науково-пізнавальні програми, мультики... Виробництво власного продукту виключно на мені. У нас буде класний контент… І я задоволений початком співпраці із двома колегами – студентками третього курсу Донецького університету».

«Що чекати? Зваженої об’єктивної і збалансованої інформації. Можу сказати, що міськвиконком може очікувати критики, якщо для цього буде підстава. І ми вже почали це робити. Але зважена критика. Збираємося відновити свої позиції. Будемо уникати політичної заангажованості, принаймні, сподіваємось на це», - зауважив пан Літвінов.

Новий керівник каналу має наміри поновити угоди з кабельними операторами, щоб «Вінниччина» знову була присутня в кабельних мережах міста. Наразі «Вінниччина» мовить тільки в цифровому мультиплексі МХ-5.

Видання «20 хвилин» нагадало історію каналу. «Вінниччина» починала як комунальне телебачення. Перший ефір відбувся 1 серпня 2001 року, а ліцензію отримали 17 листопада.

Ідея створення телеканалу належить Григорію Калетніку. Будучи головою обласної ради створив комунальну телерадіокомпанію «Вінниччина». Після того, як він перестав бути головою обласної ради, телеканал зовсім перестали фінансувати з бюджету. Дуже швидко ТРК заборгувала 200 тисяч. Була скликана рада засновників, порадились і вирішили виключити із засновників обласну раду. Був скандал на сесії. Тодішній голова облради Юрій Іванов написав листа у Національну раду телебачення і радіомовлення, щоб відкликати ліцензію.

У 2007 році «Вінниччина» змінила власників. Сам канал не продавали – змінився власник фірми «Агро-Дім», якому належало 75% каналу. Раніше це була структура, пов’язана із прізвищем Калетніка, а згодом стала асоціюватися із Симоненком – старшим сином лідера КПУ – Андрієм. А у тому ж 2007 році народним депутатом від КПУ став син Григорія Калетніка – Ігор.

У 2014 році «Вінниччина» перестала мовити. Як пише «20 хвилин», у компанії були борги, довкола неї були суди.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду