У Криму ФСБ затримала і допитала журналіста «РБК-Україна» за підозрою в екстремізмі

У Криму ФСБ затримала і допитала журналіста «РБК-Україна» за підозрою в екстремізмі

16 Травня 2016
1407
16 Травня 2016
12:21

У Криму ФСБ затримала і допитала журналіста «РБК-Україна» за підозрою в екстремізмі

1407
11 травня журналіста видання «РБК-Україна» Ігоря Бурдигу затримали в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ і допитували сім годин за підозрою в екстремізмі і участі у «Правому секторі».
У Криму ФСБ затримала і допитала журналіста «РБК-Україна» за підозрою в екстремізмі
У Криму ФСБ затримала і допитала журналіста «РБК-Україна» за підозрою в екстремізмі

Про це журналіст повідомив у статті «Як я був шпіоном», опублікованій «РБК-Україна».

Вранці 11 травня Ігор Бурдига в'їхав на окуповану територію Автономної Республіки Крим, де, зокрема за завданням «РБК-Україна», збирався висвітлювати підготовку до річниці депортації кримських татар і їх арешти та затримання, які почастішали в зв'язку з цим.

«Публікація горезвісного списку ("Миротворця".  – Ред.) і наступний скандал остаточно відбили у мене охоту отримувати акредитацію російських властей, необхідну для роботи на півострові. Втім, справа це і без того досить клопітка, а я поспішав. В Криму я збирався по можливості дотримуватися low profile і не ідентифікувати себе як журналіста. Не вийшло», - написав журналіст.

На виході з будівлі так званого Верховного суду республіки, охоронцям якого Ігор Бурдига пред'явив український паспорт, до нього підійшли двоє поліцейських в штатському.

«Перевіривши документи, вони заявили, що розшукують чоловіка, зовні схожого на мене, пограбував близько години тому якийсь магазин і запропонували пройти в сусідню будівлю Залізничного райвідділу поліції, щоб разом подивитися записи з камер відеоспостереження. Не бажаючи вступати у конфлікт, я погодився», - повідомив журналіст.

В райвідділі поліції журналіст намагався переконати, що є звичайним туристом. «Потім мене відвели в кабінет на третьому поверсі, де знаходився ще один чоловік одразу представився співробітником Федеральної служби безпеки. Карти розкрилися: мені повідомили, що спецслужби прекрасно знають, що я український журналіст, який працює в Криму без акредитації, і що тепер у мене починаються проблеми», - написав Ігор Бурдига.

Оперативник заявив, що у ФСБ і управління поліції по боротьбі з екстремізмом є всі підстави затримати журналіста за підозрою у членстві в забороненому в РФ  «Правому секторі» на підставі мого репортажу про діяльність цієї організації на київському Евромайдані в лютому 2014 року, опублікованого в журналі «Вести.Репортер». Робота без акредитації в такому випадку буде розцінена ФСБ як збір інформації для можливих терактів або провокацій.

«Так, ми чудово розуміємо, що ви журналіст і, ймовірно, перебували в лавах правосеков, тільки для того, щоб зібрати матеріал для статті. Але, на те, щоб з'ясувати це піде кілька днів, які ви проведете в СІЗО», - цитує журналіст співробітників ФСБ.

Журналіст погодився на допит.

«В СІЗО не хотілося. Особисто для мене арешти поліцією, спецслужбами або бойовиками ніколи не були приводами для професійної гордості. До того ж я серйозно переживав за долю своїх контактів в Криму - адвокатів, правозахисників, активістів, так і просто непричетних до політики людей, які допомагали мені з житлом і пересуванням. Я вибрав другу запропоновану опцію - добровільну бесіду з силовиками. Бесіда затяглася на сім довгих годин», - розказав Ігор Бурдига.

Під час «бесіди» його розпитували про останні поїздки і репортажі: про події 2 травня в Одесі, Нагірному Карабасі, про цілі візиту до Туреччини, США, Китаю, Німеччини. Журналіста допитали щодо контактів з кримським активістами, у тому числі - з незаконно засудженими Олександром Кольченком, Олегом Сенцовим, лівим активістом Максимом Осадчуком, журналістами, які залишили Крим після окупації.

«Само собою я не збирався зізнаватися в тому, що планував зустрічатися в Криму з членами опального Меджлісу та іншими  кримсько-татарським  активістами, озвучивши лише свої плани щодо висвітлення процесу “чорних ріелторів”. Але силовиків зацікавив мій репортаж про цивільну блокаду півострова, опублікований в березні виданням Страна.uа. У зв'язку з ним мені запропонували дати офіційні свідчення у справі щодо листопадового підриву опор ліній електропередач. У відповідь на мої спроби відмовитися, мені знову нагадали про “Правий сектор”», - повідомляє журналіст.

Ігор Бурдига зазначив, що давав свідчення в будівлі ФСБ старшому слідчому Михайлу Голишеву, екс-співробітнику СБУ, який перейшов на роботу до російських силовиків. Попередньо в поліції, нібито з передбаченою процедурою, у журналіста взяли відбитки пальців, підошов взуття і  зразок слини.

Михайла Голишева змінив ще один слідчий, четвертий за рахунком, який розпитував журналіста про контакти в спецслужбах України, Німеччини, Туреччини, Вірменії, а також самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

«Безглузда розмова, в ході якої я щиро намагався переконати слідчого, що подібних контактів не маю, зайняла ще близько години», - написав журналіст.

«Мене відпустили близько 20.00, сказавши, що ФСБ в принципі не заперечує проти мого перебування на півострові до 19 травня, дати зазначеної в моїй міграційній карті. Але, знаючи, що мій телефон тепер прослуховуються, а переміщення відстежуються, я розумів, що всі мої контакти тепер ймовірно потраплять у поле зору ФСБ. Підставляти людей і без того, що живуть в страху перед окупаційним режимом мені не хотілося, і я спішно покинув Крим з допомогою знайомих і не дуже людей, за що їм дуже вдячний», - повідомив журналіст.

Ігор Бурдига виїхав з окупованого Криму близько опівночі того ж дня.

Нагадаємо, редактор видання «Крим.Реалії» Олена Юрченко заявила, що  нерідко представники підконтрольних російській владі кримських ЗМІ доносять на незалежних журналістів російським спецслужбам. «За незалежними журналістами у Криму встановлено стеження. Російські спецслужби фізично блокують незалежним журналістам можливість фото- й відеозйомки на публічних заходах. У Криму поширена практика доносів на незалежних журналістів, у тому числі й із боку журналістів провладних видань», – заявила Олена Юрченко.

Фото: detector.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1407
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду