Журналісти «Кримської світлиці» хочуть продовжувати працювати в Криму в якості штатних працівників

Журналісти «Кримської світлиці» хочуть продовжувати працювати в Криму в якості штатних працівників

13 Травня 2016
1347
13 Травня 2016
15:14

Журналісти «Кримської світлиці» хочуть продовжувати працювати в Криму в якості штатних працівників

1347
Віктор Качула, головний редактор єдиної в Криму україномовної суспільно-політичної літературної газети «Кримська світлиця», яка наразі існує виключно онлайн, просить новопризначеного міністра культури України Євгена Нищука ухвалити рішення щодо газети, яке б влаштувало її співробітників.
Журналісти «Кримської світлиці» хочуть продовжувати працювати в Криму в якості штатних працівників
Журналісти «Кримської світлиці» хочуть продовжувати працювати в Криму в якості штатних працівників

Про це йдеться в його відкритих листах до міністра, які отримав «Детектор медіа».

14 березня 2016 року вийшов наказ Андрія Щекуна – гендиректора Національного газетно-журнального видавництва, яке є видавцем газети, про переведення редакції «Кримської світлиці» з Сімферополя в окупованому Росією  Криму до Києва.

Пан Щекун зазначив, що штатним працівникам газети в Криму запропонували два виходи із ситуації: переїзд до Києва для роботи на тих саме посадах або перехід на співпрацю за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ) в Криму. Працівники повинні вибрати спосіб співпраці протягом двох місяців з дати виходу наказу.

Наказ видавця був обумовлений тим, що ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» не може нести відповідальність за штатних працівників, які перебувають на окупованій території й створювати безпечні умови їх праці. Міністерсрво культури України, як і інші державні відомства, видали директиви про переведення державних установ на материкову частину України.

Віктор Качула заявляє, що колектив заявляє про категоричне неприйняття вирішення долі газети в такий спосіб.

«Саме в ці дні, у середині травня, згаданим вище наказом чотирьох останніх кримських працівників "Кримської світлиці" може бути звільнено зі штату, тобто ми будемо позбавлені навіть того умовного державного статусу і захисту, на який могли б розраховувати у якійсь екстремальній ситуації. Зате спокійно спатимуть чиновники у Києві — вони за нас вже не відповідатимуть!», - зазначає в листі Віктор Качула.

У травні Віктор Качула в коментарі виданню «Крим. Реалії» розповів, що редакція хоче працювати, як і раніше  й запевнив, що редакція може повноцінно функціонувати на території Криму.

«Журналісти "Кримської світлиці" готові й далі, як і два попередні окупаційні роки, “на свій ризик” готувати до друку щотижневі випуски газети, поки буде готуватися дійсно продумане, вмотивоване, а не ультимативне рішення цієї наболілої проблеми, що дозволить зберегти і колектив, і "кримський дух" у "Світлиці", її понад 20-річний архів, власний сайт, загальна кількість відвідувачів якого наближається вже до трьох мільйонів, зв’язок з кримськими читачами, яких ми не розгубили навіть в цих умовах», - зазначає пан Качула.

Головний редактор вважає, що міністру культури необхідно скасувати наказ №6S/09-0S, виконання якого, як він стверджує, призведе до звільнення журналістів «Кримської світлиці» і розірвання останніх зв’язків газети з Кримом, та визнати за трудовим колективом «КС» право голосу співзасновника.

Він закликає міністра культури ініціювати проведення наради співзасновників та розблокувати виплату заробітної плати працівникам «Кримської світлиці», яку вони не отримують вже чотири місяці.

Нагадаємо, газета «Кримська світлиця» виходила на півострові з 1992 року. Видання систематично зазнавало фінансових труднощів, припинялися виплати зарплат, однак газета продовжувала вихід. Засновники видання  - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець – Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

Національне газетно-журнальне видавництво з травня 2015 року припинило друкування газети, відтоді газета виходила в електронному вигляді, й розпочалися переговори про переїзд редакції «Кримської світлиці»до Києва.

У березні 2016 року журналістська спільнота заявила про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму. Журналісти нагадали, що за два роки окупації у Криму зафіксовані 45 фактів прямого  тиску на кримські ЗМІ, журналістів та блогерів з боку силових структур. 

Більшість журналістів, які працюють за професійними стандартами, вимушені були залишити півострів, а ті, хто залишаються, працюють, побоюючись за власну безпеку. Зокрема до Києва переїхали редакції кримськотатарських телеканалів ATR та Lale та інформаційне агентство QHA, які не змогли отримати реєстрації Роскомнагляду.

Фото – «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1347
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду