Очільник  миколаївської поліції відмовляється обговорювати із медіа ситуацію із порушеннями прав журналістів - НМПУ

Очільник миколаївської поліції відмовляється обговорювати із медіа ситуацію із порушеннями прав журналістів - НМПУ

11 Травня 2016
1268
11 Травня 2016
10:23

Очільник миколаївської поліції відмовляється обговорювати із медіа ситуацію із порушеннями прав журналістів - НМПУ

1268
Юридичне бюро Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) заявляє, що правоохоронні органи Миколаївської області гальмують розслідування злочинів проти журналістів. Як стверджує медіапрофспілка, т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції в Миколаївській області Віталій Гончаров відмовився від зустрічі з медіа у справі нападу на журналістів видання «Преступности.НЕТ», який скоїли брати Сергій та Дмитро Кальченки 5 травня.
Очільник  миколаївської поліції відмовляється обговорювати із медіа ситуацію із порушеннями прав журналістів - НМПУ
Очільник  миколаївської поліції відмовляється обговорювати із медіа ситуацію із порушеннями прав журналістів - НМПУ

Про це йдеться у повідомленні НМПУ.

«Вся журналістська спільнота, а також громадські діячі стурбовані діями правоохоронних органів. Адже з дій поліції виглядає так, що вона захищає зловмисників, а не потерпілих. Брати Кальченки поводять себе зухвало, наче відчувають безкарність. Вони системно порушують закон України не лише у Миколаєві, а й у Одесі та Херсоні, однак, замість того щоб відбувати покарання за злочини, вони безкарно нападають на журналістів», - заявляє юрисконсульт НМПУ  Тетяна Локацька.

НМПУ зауважує, що після інциденту з’явилось відео, де брати-нападники Сергій та Дмитро Кальченки погрожують журналістам видання «Преступности.НЕТ» Тарасу Леонтяну і Артему Дибленку.  Як стверджує медіапрофспілка, нападників розлютила присутність журналістів мовляв, вони лізуть не у свою справу,  «все було майже вирішено», як каже один із братів на відео. 

«Що саме майже вирішено залишається загадкою. Але після нападу на патрульних брати вийшли з-під арешту під заставу. А у справі нападу на журналістів кримінальне провадження відкрито за найлегшою статтею ККУ – 171, за якою максимально, що загрожує братам – це штраф», - заявляє НМПУ.

6 травня, наступного дня після нападу, юрисконсульт медіапрофспілки Тетяна Локацька ініціювала зустріч представників медіа з т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції в Миколаївській області Віталієм Гончаровим

«Адже безкарність правопорушників та напад на журналістів – кричущий та непоодинокий випадок у області, відтак вимагає втручання та негайного вирішення. Попередньо пан Гончаров погодився на зустріч. Однак напередодні зустрічі її скасував, мовляв, надто перевантажений робочий графік», - повідомляє медіапрофспілка.

Журналісти планували звернутись до Віталія Гончарова через раду ЗМІ при Миколаївській обласній поліції, однак 10-го травня журналістам повідомили, що ради більше не існує.  Відповідно до нового закону  начальник поліції звітує лише раз на рік перед місцевою владою, журналісти можуть звертатись зі своїми питаннями до прес-служби, будь-яка інша комунікація зі ЗМІ законом не передбачена.

«Журналісти та громадська спільнота Миколаївщини за системну відмову у співпраці зі ЗМІ, а також за нівелювання прав та гарантій журналістів номінували пана Гончарова на антирейтинг "Вороги преси", який щорічно проводять Незалежна медіапрофспілка та Інститут масової інформації. За кількістю скарг, пан Гончаров має усі шанси отримати відзнаку "Ворога преси"», - зазначає НМПУ.

Нагадаємо, 5 травня в Миколаєві біля будівлі Центрального районного суду двоє мешканців Херсона – братииДмитро і Сергій Кальченки, яких судять за напад на патрульних поліцейських, напали на кореспондентів «Преступности.НЕТ» Тараса Леонтяна і Артема Дибленка, забороняючи їм фотозйомку. Із застосуванням фізичної сили нападники відібрали фотоапарат і завдали одному з журналістів кілька ударів у голову.

Поліція у Миколаєві розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній журналістській діяльності кореспондентів «Преступности.НЕТ» Тараса Леонтяна і Артема Дибленка (ст.171 КК України).

10 травня стало відомо, що слідчі в ході досудового розслідування нападу 5 травня у Миколаєві на журналістів видання «Преступности.НЕТ» Тараса  Леонтяна і Артема Дибленка  встановили додаткові обставини, у зв’язку з чим було розпочато ще одне кримінальне провадження за ознаками ст.345-1 КК України (Погроза або насильство щодо журналіста).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1268
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду