В окупованому Криму пройшов обшук також у журналіста Заїра Акадирова - адвокат

В окупованому Криму пройшов обшук також у журналіста Заїра Акадирова - адвокат

19 Квітня 2016
1697
19 Квітня 2016
20:25

В окупованому Криму пройшов обшук також у журналіста Заїра Акадирова - адвокат

1697
Сьогодні, 19 квітня, в окупованому Криму пройшов обшук в будинку кримського журналіста, блогера, колишнього головного редактора інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заїра Акадирова. Це четвертий обшук у кримського журналіста цього дня, перед цим стало відомо про обшуки та допити російськими силовиками журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени, журналістки Леньяри Абібулаєвої та Руслани Люманової.
В окупованому Криму пройшов обшук також у журналіста Заїра Акадирова - адвокат
В окупованому Криму пройшов обшук також у журналіста Заїра Акадирова - адвокат

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов на своїй сторінці в Facebook, передає «Радіо Свобода».

Подробиць він не повідомив.

Наразі Заїр Акадиров на телефонні дзвінки не відповідає.

Журналіста Заїра Акадирова вже затримували підконтрольні Росії кримські силовики. 15 січня поліція затримала його у Верховному суді Криму. Затримання відбувалось як викрадення – журналіста намагалися доправити до Центру протидії екстремізму, створеного РФ в окупованому Криму, і погрожували «відправити у підвал». Заїра Акадирова  відпустили тільки після допиту у відділку поліції. Після звільнення він заявив, що за ним ведеться стеження.

27 січня  Заїр Акадиров звернувся до російської прокуратури окупованого Криму з проханням провести перевірку й ужити заходів прокурорського реагування за фактом неправомірних дій співробітників поліції, які затримали його 15 січня в Сімферополі, погрожуючи «відправити в підвал». Він також подав скарги на дії поліції до Слідчого комітету РФ по Криму і Уповноваженому з прав людини в Криму. 

Нагадаємо, сьогодні, 19 квітня, російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому».

Вона також заявила, що її відомство готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту «Крим. Реалії».

Пізніше адвокат Еміль Курбедінов повідомив про обшуки у ще двох кримських журналістів. За його інформацією, після обшуку, журналістів відвезли в управління російської ФСБ у Сімферополі. «Обшук проведено у трьох кримських журналістів і їх вивозять в управління ФСБ. Це Леньяра Абібулаєва, Люманова Руслана і Микола Семена. По-моєму, Миколі Семені висуватимуть звинувачення», – сказав Еміль Курбедінов.

Пізніше стало відомо, що затриманого Миколу Семену відпустили після допиту в ФСБ під підписку про невиїзд. У підконтрольній Росії прокуратурі окупованого півострова повідомили, що журналістові заборонено виїжджати з Криму на час розслідування проти нього за звинуваченнями в «закликах до підриву територіальної цілісності Росії в засобах інформації».

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що українська влада має негайно відреагувати на сваволю проти журналістів у Криму, яких російська окупаційна влада затримала у справі про начебто «сепаратизм». Він назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.  Він  заявив, що НМПУ готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович прокоментувала затримання російськими силовиками журналістів у Криму. «Дуже занепокоєна повідомленнями про погрози та затримання Миколи Семени в Криму, буду далі стежити», - написала  Дуня Міятович у своєму Twitter.

Міністерство інформаційної політики (МІП) України звернулося до Генеральної прокуратури України, прокуратури АР Крим, яка працює з Києва, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України, а також до міжнародних організацій, в тому числі – до Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням вжити відповідних заходів та невідкладно відреагувати на чергові правопорушення щодо журналістів в окупованому Росією Криму.

Заір Акадиров. Фото: ІА QHA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1697
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду