Витрати на інтернет-рекламу перевищать показники телебачення вже в 2017 році - ZenithOptimedia

Витрати на інтернет-рекламу перевищать показники телебачення вже в 2017 році - ZenithOptimedia

21 Березня 2016
5479
21 Березня 2016
13:23

Витрати на інтернет-рекламу перевищать показники телебачення вже в 2017 році - ZenithOptimedia

5479
ZenithOptimedia прогнозує, що цього року світовий рекламний ринок зросте на 4,6% (проти 3,9% минулого) і складе $579 млрд. А вже наступного року буде подолано рубіж у $600 млрд. При цьому в 2016-му інтернет-реклама зростатиме втричі швидше за середні показники, тобто на 15,7%. Також агентство прогнозує, що витрати на рекламу в інтернеті перевищать показники телебачення вже наступного року
Витрати на інтернет-рекламу перевищать показники телебачення вже в 2017 році - ZenithOptimedia
Витрати на інтернет-рекламу перевищать показники телебачення вже в 2017 році - ZenithOptimedia

Оптимістичність свого прогнозу щодо перспектив світового рекламного ринку ZenithOptimedia пояснює трьома основними причинами:

  • події високосного року (президентські вибори у США, Олімпіада, Євро-2016) додадуть $6,1 млрд світовому рекламному ринку
  • швидке відновлення низки європейських ринків, постраждалих від фінансової кризи;
  • швидке зростання нових ринків у Африці, Азії й Латинській Америці, які стають відкритими і цікавими міжнародним рекламодавцям.

Зростання ВВП та витрат на рекламу у світі, 2015-2018 рр. (%)

Джерело: ZenithOptimedia/МВФ

Східна Європа

Регіон Східної Європи і Центральної Азії швидко одужав після падіння 2009 року, однак конфлікт на Сході України, санкції Заходу проти Росії та відтік іноземних інвестицій знову відкинули країни регіону назад. Криза посилилася падінням цін на нафту, яка складає 70% російського експорту, і девальвацією української та російської валют. Відразу постраждала й Білорусь, яка дуже залежить від торгівлі з Росією. У 2015 році рекламні витрати у доларовому еквіваленті скоротилися на 45% в Україні, на 28% у Білорусі та на 9% у Росії. Російський ринок виявився стійкішим, ніж раніше прогнозували аналітики ZenithOptimedia, уник катастрофи і навіть має показати зростання на 2% цього року. Рекламні витрати у Білорусі зростуть на 15%. А в Україні, в перерахунку на долари, навпаки, знизяться ще на 3%.

Загалом рекламні ринки Східної Європи і Центральної Азії, які ZenithOptimedia об’єднує в один регіон через спільні риси, зросте на 2,6% у 2016 році, але надалі агентство прогнозує стрибок до 7,6% у 2017 році і рекордних 8,8% у 2018 році.

Середнє щорічне зростання рекламних ринків по регіонах у 2015-2018 рр. (%)

Джерело: ZenithOptimedia

Східна Європа і Центральна Азія: Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Вірменія, Грузія, Естонія, Казахстан, Латвія, Литва, Молдова, Росія, Туреччина, Україна, Узбекистан.

«Розширена» Азія: Австралія, Гонконг, Нова Зеландія, Південна Корея та  Сінгапур.

«Швидкісна Азія»: В’єтнам, Індія, Індонезія, Китай, Малайзія, Пакистан,Таїланд, Тайвань таФіліппіни.

Як видно з діаграми, світовий рекламний ринок можна поділити на три групи за темпами розвитку: регрес на Близькому Сході і у Північній Африці, швидке зростання у Східній Європі/Центральній Азії та «Швидкісній Азії», стабільне зростання на 2-3% щороку на решті ринків.

Розподіл рекламних бюджетів між медіа

У 2016 році інтернет-реклама зростатиме втричі швидше за середні показники, тобто на 15,7%. І хоч темпи дещо уповільнюються, іншими словами, інтернет «дорослішає», все ж ці показники й надалі вимірюватимуться двозначними числами, принаймні по 2018 рік включно. Також аналітики ZenithOptimedia прогнозують, що витрати на рекламу в інтернеті перевищать показники телебачення вже наступного року (раніше агентство «відкладало» цей момент на 2018 рік).

Розподіл світового рекламного бюджету між різними медіа (%)

Джерело: ZenithOptimedia

Що ж стосується того, скільки нових грошей принесуть на ринок реклами різні канали комунікації, то безперечним лідером, за прогнозами ZenithOptimedia, є мобільна реклама. 92% нових надходжень у 2015-2018 роках прийдуть саме через мобільні пристрої. Завдячувати слід широкому розповсюдженню гаджетів і тому, як швидко вони стали невід’ємною частиною життя споживачів. ТБ й інтернет принесуть 10% і 9% нових грошей, зовнішня реклама, радіо і кінотеатри разом додадуть іще 7%. Виходить більше 100%, але лише тому, що за цей же час реклама в газетах і журналах скоротиться на $13 млрд, тобто пропорції вирівняються.

Внесок різних медіа у зростання світового рекламного ринку у 2015-2018 рр. (млн $)

Джерело: ZenithOptimedia

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5479
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду