Нацрада перевірить «Інтер» через російські серіали та Марію Столярову

Нацрада перевірить «Інтер» через російські серіали та Марію Столярову

25 Лютого 2016
3221
25 Лютого 2016
16:26

Нацрада перевірить «Інтер» через російські серіали та Марію Столярову

3221
25 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер». Підстав для цього було дві – трансляція заборонених законодавством фільмів і серіалів, а також інцидент з ненормативною лексикою креативної продюсерки Марії Столярової в ефірі програми «Подробности недели». Як проходило обговорення в Нацраді – в репортажі «Детектора медіа».
Нацрада перевірить «Інтер» через російські серіали та Марію Столярову
Нацрада перевірить «Інтер» через російські серіали та Марію Столярову

Підстави для перевірки

Нацрада запланувала призначити перевірку «Інтеру» ще тиждень тому, оприлюднивши порядок денний засідання 25 лютого. Приводом стали результати проведеного Нацрадою моніторингу за 1-4 лютого та 6 лютого, який зафіксував ознаки неправомірної трансляції на «Інтері» фільмів і серіалів «Верни мою любовь», «Ветреная женщина», «Я буду ждать тебя всегда», які, за даними офіційного сайту Міністерства культури Російської Федерації вироблені в РФ у 2014 році (хоча в титрах серіалу «Ветреная женщина» виробником вказано українську студію Film.ua). Показ російських фільмів, вироблених після 1 січня 2014 року заборонено частиною 2 статті 15-1 закону «Про кінематографію».

Крім того, моніторинг від 13 лютого зафіксував на «Інтері» трансляцію художнього фільму 1958 року «Киевлянка», який, на думку Нацради, є пропагандистським радянським фільмом про події в Україні 1920-1940-х років, тож його показ суперечить декомунізаційній нормі (частина 2 статті 9) закону «Про телебачення і радіомовлення».

До речі, позапланові перевірки з аналогічних підстав (показ заборонених фільмів і серіалів) Нацрада призначила і щодо телеканалів «1+1», «Україна» та ICTV.

Втім, крім серіалів «Інтер» днями відзначився ще одним скандалом. 21 лютого в програмі «Подробности недели» креативний продюсер, громадянка Росії Марія Столярова (нині вже звільнена з посади та депортована Службою безпеки з України) вимовила фразу з використанням нецензурної лексики. Інцидент стався під час прямого ефіру, коли журналістка Олена Зоріна спілкувалася з родичами загиблих на Євромайдані 18-21 лютого 2014 року. І Нацрада додала цей інцидент до підстав для позапланової перевірки, оскільки вбачає в ненормативній лексиці порушення норм закону «Про телебачення і радіомовлення», які забороняють показ програм або сюжетів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків.

Пояснення «Інтера»

Телеканал «Інтер» представляли одразу троє топ-менеджерів: голова правління Єгор Бенкендорф, директор з правових питань Тарас Прозоровський та директор компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє «Подробности», «Подробности недели», «Чорне дзеркало», Олександр Пилипець.

Спершу вони пояснили ситуацію із серіалами. «Ми з’ясували, що один з фільмів – виробництва відомого українського продакшну Film.ua, а інші фільми теж мають прокатні посвідчення, видані Держкіно, - зазначив Тарас Прозоровський. – “Киевлянка” – це фільм кіностудії Довженка, створений у 1950-х роках, його розповсюдженням займається Міністерство культури, прокатне посвідчення в нього є». Він додав, що канал не мав достатньо часу, щоб підготуватися до засідання, та зможе надати ґрунтовніші пояснення під час перевірки.

«Прокатка прокаткою, але ви ж маєте дивитися, чи відповідає продукт сучасному законодавству», - відповів інтерівцям голова Нацради Юрій Артеменко.

Щодо ситуації з Марією Столяровою пояснення надавав Олександр Пилипець: «Хочу наголосити: той прикрий інцидент, який трапився в неділю, – суто технічний. Ті люди, які працюють у студіях, знають, що таке комутатор. Ми провели своє розслідування та з’ясували наступне. Під час прямого ефіру, включення з Майдану, де працював наш кореспондент, у студії біля ведучого поправляв петличку звукорежисер. І креативний продюсер насправді говорила цю злощасну фразу звукорежисеру, який працював з ведучим у студії. Вона просто натиснула не на ту кнопку. Ми ще раз приносимо свої вибачення. Ми вже вибачалися в прямому ефірі (вчора, в Подробностях). Окрім того ми особисто вибачилися перед учасниками програми, ми їм пояснили – вони зрозуміли. Так само вибачилися перед адвокатом, який брав участь у програмі. Провівши розслідування, ми звільнили працівницю».

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасимюк запитала, чому звільнили Марію Столярову. «Враховуючи суспільний резонанс. – відповів Олександр Пилипець. – З людиною в прямому ефірі трапився прикрий інцидент. Вона написала заяву про звільнення. Я її розглянув і підписав».

Чи несе «Інтер» відповідальність за контент НІС?

Питання, яке актуалізувала ситуація з ненормативною лексикою в ефірі «Подробностей недели», - це відносини між телеканалом «Інтер» і продакшном НІС, який виробляє інформаційно-аналітичні програми для «Інтера».

Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко пригадала заяву «Інтера», який стверджує, що не несе ніякої відповідальності за контент, вироблений НІС. «Хоча взагалі-то керівник телерадіоорганізації несе відповідальність за все, що йде в ефірі, незважаючи на всі підписані контракти», - зауважила вона.

Тарас Прозоровський погодився: «Так, безумовно. Ми знаємо, що відповідно до законодавства керівник відповідальний за те, що йде в ефірі. Наша заява стосувалася того, що телеканал не впливає редакційно, змістовно, творчо і кадрово на програму».

«Телеканал Інтер шкодує про той інцидент, що відбувся в ефірі. Але я не можу впливати на кадрову та змістовну політику Національних інформаційних систем», - додав Єгор Бенкендорф.

На це відреагував голова Нацради Юрій Артеменко: «НІС для нас не є ліцензіатом. Для нас один ліцензіат – Інтер. І те, що звучить у вашому ефірі, – це ваша відповідальність. Чи ви так оптимізуєте структуру, чи оптимізуєте податки – для нас це не є аргументом. Відповідальність за зміст телерадіоорганізації несе керівник».

На думку члена Нацради Сергія Костинського, зміст заяви «Інтера» взагалі суперечить законодавству. А член Нацради Олександр Ільяшенко згадав про вимоги законодавства до редакційних рад: «На телеканалі Інтер є редакційна рада, яка повинна відстежувати й редакційну політику в тому числі. А НІС із вами працює за договором. Як ваша редакційна рада впливає на редакцію НІС? Чи є в НІС своя редакційна рада?».

Зі слів Єгора Бенкендорфа виявилося, що в НІС є своя редакційна рада, і редакційна рада каналу «Інтер» не може на неї впливати.

«Складається враження, ніби Інтер став заручником компанії НІС, яка робить незрозумілі кадрові рішення. НІС собі призначає топ-менеджерів, якими потім займається СБУ. І Інтер не може виправити ситуацію», - зауважив Сергій Костинський.

До речі, і телеканал «Інтер», і ТОВ «Національні інформаційні системи» входять до групи компаній «Інтер» і мають одного бенефіціара – Дмитра Фірташа.

Чи можуть українські ЗМІ наймати на керівні посади громадян РФ?

Ситуація з Марією Столярової актуалізувала й інше питання, на яке настав час дати відповідь українському медійному простору. Чи можуть українські засоби масової інформації в умовах інформаційної війни з Росією наймати на керівні посади громадян Російської Федерації?

«Це питання піднімалося під час призначення Марії Столярової, потім воно вляглося, - пригадала Ольга Герасим’юк. - Але сьогодні це знову постало. Зараз до нас приїхали багато російських громадян, журналістів, які вибрали бік України. Це одне. Але керівництво новинною службою іноземними громадянами – це інше. Наприклад, у Польщі є закон, який це унеможливлює».

Олександр Пилипець намагався переконати членів Нацради, що Марія Столярова не була керівником, оскільки креативний продюсер – це не керівна посада. «Вона не була головним редактором, як про це пишуть в інтернеті», - зауважив він.

Ольга Герасим’юк поцікавилася сумнівним минулим пані Столярової та її фотографіями з бійцями незаконних збройних формувань, які поширюються в інтернеті. Олександр Пилипець відповів: «Фотографії ці старі – дворічної давнини. Ліцензія на працевлаштування в неї була, вона проходила всі перевірки, все було законно. Я коли прийшов на керівну посаду, вона вже працювала. Жодного слова поганого про Україну я від неї не чув».

Між тим члени Нацради повідомили інтерівцям про акцію протесту активістів цивільного корпусу «Азов» під стінами каналу. «Зараз біля телеканалу Інтер знаходяться люди, які висловлюють свою позицію щодо того, що відбувається на каналі. Це не питання Нацради. Але є суспільний тиск, повязаний з проросійськими настроями, які відображені в ефірі каналу. Ми маємо це до вас донести», - поінформувала Катерина Котенко.

Підбиваючи підсумки обговорення, Юрій Артеменко виступив за те, щоб в Україні впровадити норми законодавства, які діють у Польщі. «У Польщі заборонено іноземним громадянам займати такі посади. У нас набагато гірша ситуація – йде війна. І що відбувається на каналі “Інтер” та інших? Замість того, щоб ростити своє керівництво – беруть журналістів з Росії, які виховалися на молоці російської ідеології, які приїжджають в Україну не через переконання, а щоб заробити гроші. Це не дає ростити своїх українських керівників, і це завжди бікфордів шнур. Ви що, про Столярову не знали? Про батальйон Восток і все інше. Ваша служба безпеки мала знати. Але це вистрілило зараз. Я, наприклад, вважаю, що ви маєте переглянути кадрову політику», - звернувся він до «Інтера».

Голова Нацради попросив апарат підготувати лист до керівництва Служби безпеки України та Міністерства закордонних справ із проханням при необхідності переглянути робочі візи громадян РФ, які працюють в українських ЗМІ. Хоча МЗС не займається питанням робочих віз іноземних журналістів - цим опікуються Державна міграційна служба та Міністерство інформаційної політики. Також Нацрада парламентському Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики розглянути можливість внесення до законодавства змін за польським прикладом щодо обмежень на роботу в інформаційній сфері громадян інших країн.

Насамкінець усі члени Нацради одноголосно підтримали пропозиції Юрія Артеменка та призначили позапланову перевірку «Інтера». Саме перевірка має встановити, чи порушив канал умови законодавства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3221
Читайте також
24.02.2016 15:01
Мар'яна Закусило
для «Детектора медіа»
1 509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду