Нацрада оголосила попередження каналу НТН за порушення декомунізаційного законодавства

Нацрада оголосила попередження каналу НТН за порушення декомунізаційного законодавства

11 Лютого 2016
8473
11 Лютого 2016
12:49

Нацрада оголосила попередження каналу НТН за порушення декомунізаційного законодавства

8473
11 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження ТОВ «Телестудія “Служба інформації”» (телеканал НТН) за трансляцію випуску серіалу «Легенди карного розшуку» під назвою «Кровавая вольница».
Нацрада оголосила попередження каналу НТН за порушення декомунізаційного законодавства
Нацрада оголосила попередження каналу НТН за порушення декомунізаційного законодавства

Нацрада констатувала порушення телеканалом НТН декомунізаційної норми закону «Про телебачення і радіомовлення» (частина 2 статті 9), яка забороняє мовникам розповсюджувати аудіовізуальні твори, у яких «заперечується або виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні, злочинний характер націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, створюється позитивний образ осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім випадків, пов'язаних з розвитком української науки та культури), працівників радянських органів державної безпеки, виправдовується діяльність радянських органів державної безпеки, встановлення радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті)».

На думку Нацради, у випуску телесеріалу «Легенди карного розшуку» під назвою «Кровавая вольница» телеканал НТН «за рахунок створення узагальнено негативного образу УПА, рухів, що боролися за Незалежність України у  ХХ ст., прирівнюючи їх до нацистських загарбників, терористичних та кримінальних угрупувань, виправдовує злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні, створює позитивний образ працівників радянських органів державної безпеки, переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, яких у передачі названо націоналістичними бандитськими угрупуваннями».

У своєму рішенні Нацрада спиралася також на експертні висновки Інституту історії України НАН України, Українського інституту національної пам’яті, Незалежної медійної ради.

Інститут історії України НАН України: «Враховуючи ту обставину, що за чверть століття в Українській незалежній державі національно-визвольний рух періоду Другої світової війни здобув офіційне визнання, а в історичній науці сформувався великий масив літератури і джерел з цієї теми, вважаємо неприпустимими подібні «вкиди» в інформаційний простір України, що завдають шкоди консолідації суспільства та формуванню сучасної моделі історичної пам’яті».

Український інститут національної пам’яті: «Фільм «Кровавая вольница» із документального серіалу «Легенди карного розшуку» є намаганням маніпулювати суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації. Ця картина суперечить вимогам частини другої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Незалежна медійна рада: «У серії «Кровавая вольница» серіалу «Легенди карного розшуку» викладено інформацію, яка підлягає встановленому законом обмеженню щодо розповсюдження з мотивів захисту законних інтересів (національної безпеки України в умовах агресії з боку Російської Федерації та недопущення принизливого й нелюдського поводження з жертвами репресивного радянського режиму та їхніми нащадками). Таке обмеження є необхідним у демократичному суспільстві з метою уникнення розпалення ворожнечі, забезпечення національної безпеки в умовах збройного конфлікту та іноземної агресії, а також підтримання професійних та етичних стандартів у медіа».

Юрист телеканалу НТН Ольга Мусійко поставила під сумніви експертні висновки установ, до яких звернулася Нацрада. За її словами, жодна з організацій не зробила аналізу програми в цілому. Вона також наголосила, що телеканал НТН у програмі «Легенди карного розшуку» не давав однозначних висновків, він викладав історичні події виважено та збалансовано. На думку юристки, виявлення позитиву або негативу у висвітленні історичних подій – дуже суб’єктивне питання. Представниця НТН запропонувала Нацраді не спиратися у своєму рішення на експертні думки громадськості, попросила взяти результати перевірки до відома та провести круглий стіл, на якому обговорити резонансне питання.

Члени Нацради, вислухавши точки зору експертів і представників НТН,, одноголосно ухвалили рішення про оголошення каналу попередження.

Нагадаємо, 30 грудня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу НТН щодо дотримання законодавства про декомунізацію, отримавши скаргу глядача Лозинського В.В. на трансляцію 12 грудня в ефірі НТН документального серіалу «Легенди карного розшуку». Моніторинг Нацради зафіксував випуск «Легенд карного розшуку» під назвою «Кровавая вольница», присвячений діяльності органів НКВС зі знищення учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті (ОУН-УПА), яких названо націоналістичним бандитським угрупуванням.

У січні Нацрада звернулася до Незалежної медійної ради з проханням висловити позицію щодо відповідності законодавству змісту випуску «Кровавая вольница» телесеріалу «Легенди карного розшуку» на каналі НТН.

20 січня Незалежна медійна рада ухвалила своє перше експертне рішення, в якому вказала, що телеканал НТН у випуску «Кровавая вольница» документального серіалу «Легенди карного розшуку» порушив декомунізаційну норму закону «Про телебачення і радімовлення» (частина 2 статті 9), статтю 3 закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також Редакційний статут телеканалу НТН.

Ілюстрація – скріншот з YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8473
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду