Концерн РРТ досі не отримав коштів на відновлення мовлення на Донбасі – заступниця Стеця

Концерн РРТ досі не отримав коштів на відновлення мовлення на Донбасі – заступниця Стеця

5 Жовтня 2015
2348
5 Жовтня 2015
17:37

Концерн РРТ досі не отримав коштів на відновлення мовлення на Донбасі – заступниця Стеця

2348
Концерн РРТ досі не отримав коштів на відновлення мовлення на Донбасі – заступниця Стеця
Концерн РРТ досі не отримав коштів на відновлення мовлення на Донбасі – заступниця Стеця

Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) досі не отримав виділених Кабінетои Міністрів коштів на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення на території Донецької, Луганської та Сумської областей, а тому не може закупити обладнання. Про це «Детектор медіа» повідомила заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова, яка очолює комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, коментуючи закиди громадських активістів Костянтина Реуцького та Лариси Артюгіної щодо відсутності українського мовлення на Донбасі.

 

Нагадаємо, на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення було вирішено виділити 1 млн 715 тис. 842 грн.

 

«Станом на сьогодні КРРТ досі не отримав виділених грошей від Кабміну згідно з постановою № 778-р від 22 липня 2015 р. "Про виділення коштів на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення на території Донецької, Луганської та Сумської областей". Концерн РРТ не отримав жодної копійки від уряду, що не дає їм змоги докупити необхідні фідери та антени», - повідомила пані Попова

 

Вона наголосила, що КРРТ власними силами відремонтував і встановив передавачі у Волновасі для Національної телекомпанії України та Донецької обласної державної телерадіокомпанії (але досить слабкі), а також збільшив потужність передавача з 1 кВт до 5кВт у Старобільську, що дозволило збільшити зону покриття на 80-90 кілометрів.

 

«Також у нас немає високих точок для встановлення необхідного обладнання, щоб дістати сигналом до Луганська. На побудову нових веж у нас у бюджеті не закладено коштів, - зауважила пані Попова. - Саме тому ще в грудні минулого року ми звернулися за допомогою до наших західних партнерів, але до цього часу поки що нічого не отримали. Ви самі бачите, як повільно тривають роботи з відновлення вежі на горі Карачун і скоріш за все раніше наступного року вони не закінчаться».

 

Тетяна Попова попросила активістів надсилати їй на адресу popova@mip.gov.ua інформацію про високі точки регіону, де потенційно можна встановити обладнання. «Попередньо нами були проведені переговори з керівництвом мобільних операторів і ТЕЦ у Луганській області та керівництвом шахт і ТЕЦ у Донецькій області, проте, на жаль, вони так і не погодили нам встановлення. Нам потрібні точки в районі Донецька та Луганська висотою не менше 100 метрів», - поінформувала пані Попова.

 

За її словами, радник міністра інформаційної політики Олександр Бригінець із моніторинговою місією постійно знаходиться в регіоні та координує всі роботи з відновлення мовлення на місці.

 

Коментуючи закиди громадських активістів стосовно бездіяльності української влади щодо глушіння сепаратистських медіаканалів, Тетяна Попова сказала: «Діяльність Міністерства інформаційної політики ґрунтується на засадах свободи слова. Ми не маємо повноважень займатися глушінням телеканалів, цим можуть займатися, наскільки мені відомо, уповноважені спецслужби. Максимум, що може робити наше міністерство, - це відновити мовлення на частотах, захоплених терористами, як ми це зробили у Волновасі. Але, на жаль, це повністю не вирішує проблему: ті антени, які направлені на донецьку телевежу, можуть приймати канали ДНР, а ті, що знаходяться поблизу Волновахи і направлені на Волноваху, можуть приймати українські канали. Наразі у Волновасі мовлять: "UA: Перший", Донецька ОДТРК, "Еспресо TV ", 5 канал, "1+1", "Україна"».

 

«Детектор медіа» неодноразово висвітлювала тему відновлення мовлення на Донбасі, враховуючи думки обох сторін - представників Міністерства інформаційної політики й активістів, які живуть чи працюють у Донецькій та Луганській областях. Досить часто їхні твердження з цього приводу суперечать один одному. Востаннє представники міністерства звітували про відновлення мовлення у серпні.

 

Після цього громадські активісти Костянтин Реуцький разом із Ларисою Артюгіною побували в селищах Плотині, Нижньо-Теплому, Кіндрашівці Станично-Луганського району Луганської області та Трьохізбенці Новоайдарського району Луганської області, де виявили, що українські телеканали та радіостанції не працюють або майже не працюють, проте непогано приймається сигнал російських і сепаратистських мовників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2348
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду