Нацрада не дозволила чернівецькому каналу в МХ-5 змінити концепцію – Котенко пропонує «обнулити» результати цифрового конкурсу

Нацрада не дозволила чернівецькому каналу в МХ-5 змінити концепцію – Котенко пропонує «обнулити» результати цифрового конкурсу

18 Вересня 2015
2044
18 Вересня 2015
12:41

Нацрада не дозволила чернівецькому каналу в МХ-5 змінити концепцію – Котенко пропонує «обнулити» результати цифрового конкурсу

2044
Нацрада не дозволила чернівецькому каналу в МХ-5 змінити концепцію – Котенко пропонує «обнулити» результати цифрового конкурсу
Нацрада не дозволила чернівецькому каналу в МХ-5 змінити концепцію – Котенко пропонує «обнулити» результати цифрового конкурсу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила ТОВ «Чернівецький промінь», яке володіє ліцензією на мовлення в цифровому мультиплексі МХ-5 у містах Чернівці та Новодністровськ Чернівецької області, змінити програмну концепцію. Нацрада переоформила ліцензію компанії лише в частині зміну складу редакційної ради і територіальної категорії мовлення (з місцевого на регіональне).

 

Компанія хотіла змінити формат з інформаційно-просвітницького з фільмопоказом на інформаційно-просвітницький, збільшити на дві години на добу частку програм власного виробництва, збільшити майже на дві години обсяг інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм, зменшити майже на дві години обсяг науково-просвітницьких програм і на півтори години - розважально-музичних, вилучити з концепції культурно-мистецькі та дитячі програми і фільмопоказ.

 

Члени Нацради мотивували свою відмову тим, що під час цифрового конкурсу компанія перемогла з певним форматом і програмною концепцією, тоді як компанії з іншими форматами і концепціями програли в конкурсі. Відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко запропонувала компанії, якщо вона не може здійснювати діяльність за старою концепцією, відмовитися від ліцензії та взяти з новою концепцією участь у конкурсі на місця в мультиплексі, який оголосить Нацрада.

 

На брифінгу на запитання «Детектор медіа», чому раніше Нацрада, наприклад, дозволила компанії «Голдберрі», яка володіє ліцензією на мовлення в загальнонаціональному мультиплексі МХ-3, переоформити програмну концепцію та логотип і стати каналом «Еспресо TV», Катерина Котенко сказала: «Основна відмінність ситуації з «Голдберрі» від ситуації з Чернівцями та каналом «112» полягає в тому, що «Голдберрі» мовить у загальнонаціональному мультиплексі. Питання форматного наповнення мультиплексів буде, в тому числі, темою комітетських слухань по цифровому мовлення. Тому зараз переоформити програмну концепцією однієї регіональної компанії - означає створити прецедент по всій Україні. Це стосується не тільки Чернівців, а всіх регіональних компаній».

 

На запитання «Детектор медіа», чим тоді загальнонаціональні мовники кращі за регіональних, що їм можна змінювати концепції в цифровому мультиплексі, пані Котенко сказала: «Підхід такий, що в загальнонаціональному мовлення менше претендентів на зміну, ніж у регіональному. Конкуренція на місця в мультиплексах на регіональному ринку більша, ніж на загальнонаціональному». Водночас на брифінгу з'ясувалося, що інших заявок від регіональних мовників щодо зміни програмної концепції Нацрада поки не отримувала.

 

Катерина Котенко виступила з пропозицією «обнулити» результати цифрового конкурсу, але тільки регіонального. «Правильніше і чесніше було б "обнулити" і почати заново. Чи це можливо? Теоретично - можливо. Практично - дуже складне питання, яке докорінно міняє структуру ринку. Моя теза - обнулити результати тільки регіонального конкурсу. Бо там набагато більше конфліктів і невизначеності, ніж серед загальнонаціональних мовників».

 

Нагадаємо, що Нацрада систематично відмовляє п'яти компаніям з групи «112 Україна», які володіють ліцензіями на регіональне цифрове мовлення в мультиплексі МХ-5 у різних регіонах України, змінювати програмні концепцію під концепцію загальнонаціонального каналу «112 Україна», оскільки в такий спосіб також зміниться територіальна категорія мовлення - на мережі п'яти регіональних каналів постане загальнонаціональний. Тоді як багато місцевих і регіональних мовників залишаються без місць у мультиплексі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду