“Фабрика Новин”: новий вимір інформування для регіональних телерадіокомпаній

24 Вересня 2001
3861
24 Вересня 2001
13:10

“Фабрика Новин”: новий вимір інформування для регіональних телерадіокомпаній

3861
Перш за все, Фабрика – це система роботи служби інформації, яка дозволяє позбутися того хаосу, який кожного дня народжується серед десятків папірців – підводок, текстів сюжетів, монтажних листів. Для запуску її роботи потрібно декілька комп’ютерів і пара годин на ознайомлення з програмою. Однією з численних переваг проекту є можливість спілкування та обміну досвідом з колегами для регіональних телерадіокомпаній. Адже вони не конкурують між собою – у них абсолютно різні аудиторії.
“Фабрика Новин”: новий вимір інформування для регіональних телерадіокомпаній
А, отже, можливість перемогти загальнонаціональні канали у конкуренції – робити якісні місцеві новини. Історія проекту бере свій початок з російського міста Єкатеринбурга. Саме там талановитими програмістами була розроблена система, де кожен робив тільки те, за що відповідав, кожен знав, як виглядатиме випуск новин, і на якій стадії його виробництво в будь-який конкретний момент. А головне, система дозволила позбутися того хаосу, який кожного дня народжується серед десятків папірців – підводок, текстів сюжетів, монтажних листів... Приблизно в той же час у московському Інтерньюзі народилася ідея обміну новин між регіональними станціями. Від поєднання цих двох ідей і народився новий проект - “Фабрика Новин”, який нині об’єднує понад 180 телекомпаній по всій Росії. А найближчим часом нова версія Фабрики почне працювати в Україні. Саме зараз в Інтерньюз-Україна триває підготовчий етап проекту. Перш за все, Фабрика – це система роботи служби інформації. Для запуску її роботи потрібно декілька комп’ютерів і пара годин на ознайомлення з програмою. Чому так мало? Тому, що програма з самого початку проектувалася як максимально зручна для користувачів – все видно, все підписано, все зрозуміло. У кожного в фабриці свій пароль і свої права: від спостерігача, який може тільки переглядати, і до шефа, який може абсолютно все.

Отже, шеф-редактор створює випуск і призначає відповідальних за різні блоки програми: сюжети, підводки, титри, монтаж тощо. Далі все просто, аж не віриться. Журналіст написав текст – програма автоматично рахує хронометраж, редактор затвердив – у монтажера вже автоматично з’являється титр до сюжету, потрібна картинка з відеоархіва – просто згадай, коли вона приблизно відзнята або хто відзнятий – програма дасть номер касети і місце... І це тільки на місцевому рівні. Готовий випуск архівується і автоматично відправляється в Інтерньюз, де знаходиться центр координації та обробки інформації. Регіональні новини оперативно розміщуються на веб-сторінці проекту. Найбільшою популярністю користується розділ на сайті “Тема дня”. Його роботу краще за все можна показати на прикладі. Скажімо, у Запоріжжі проблеми з тролейбусами: давно не отримували запчастин. З одного боку, ця інформація на місцевому рівні ні про що не каже: невчасно оформили замовлення, немає коштів у бюджеті, або ще безліч причин. З іншого боку, якщо в Інтерньюз приходить інформація, що проблеми з тролейбусами є не тільки в Запоріжжі, а й, скажімо у Донецьку, Луганську чи будь-де, то можна помітити в цьому певну тенденцію. І вже в Києві повністю розробити цю тему, знайти всіх причетних до проблеми, розібратися, підготувати аналітичний матеріал. І цей матеріал в ефірі регіональної телекомпанії виглядатиме дуже впевнено. Багато можна говорити про переваги Фабрики. Наведемо найголовніше, за словами учасників проекту:

  • Робота інформаційного відділу стає більш сталою, а головне, більш стабільною.


  • У прямий ефір – без проблем. Випуск новин можна змінити кардинально за 5 хвилин до ефіру і всі моментально зрозуміють що, куди, для чого і в якому порядку.


  • Можливість обміну інформацією та досвідом, спілкування з колегами для регіональних телерадіокомпаній. Адже вони не конкурують між собою – у них абсолютно різні аудиторії. А це дасть змогу успішно конкурувати з загальнонаціональними каналами – робити якісні місцеві новини.


  • Зараз нова версія Фабрики проходить тестування. І вже найближчим часом фахівці Інтерньюзу встановлюватимуть на перших 20 українських регіональних станціях необхідне устаткування.
    Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

    До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

    Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
    У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
    Інтерньюз-Україна
    * Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
    3861
    Коментарі
    0
    оновити
    Код:
    Ім'я:
    Текст:
    Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
    Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
    Спільнота ДМ
    Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
    Даю згоду