Кіпрська компанія, яка приватизувала «Укртелеком», пов’язана з одним з власників «Інтера» – «Наші гроші»

Кіпрська компанія, яка приватизувала «Укртелеком», пов’язана з одним з власників «Інтера» – «Наші гроші»

24 Липня 2015
3169
24 Липня 2015
13:14

Кіпрська компанія, яка приватизувала «Укртелеком», пов’язана з одним з власників «Інтера» – «Наші гроші»

3169
Кіпрська компанія, яка приватизувала «Укртелеком», пов’язана з одним з власників «Інтера» – «Наші гроші»
Кіпрська компанія, яка приватизувала «Укртелеком», пов’язана з одним з власників «Інтера» – «Наші гроші»

Видання «Наші гроші» за результатами свого розслідування стверджує, що кіпрська фірма Epic telecom invest ltd, яка є ключовою у схемі приватизації та продажу «Укртелекому» олігарху та власнику холдингу «Медіа Група Україа» Рінату Ахметову, пов'язана з кіпрськими менеджерами іншого медіавласника та депутата «Опозиційного блоку» Сергія Льовочкіна («Інтер Медіа Груп»). Про це зазначається на сайті видання.

 

Видання «Наші гроші» нагадує, що в 2011 році, Фонд держмайна продав «Укртелеком» компанії ESU - дочірній фірмі вищевказаного «Епік телекому». В 2013 році «Епік» перепродала групі компанії СКМ пана Ахметова компанію ESU.

 

Після перепродажу «Укртелекому» фірма «Епік телеком інвест лімітед» змінила назву на «Рага істеблішмент лтд» (Raga establisment ltd). Один з її директорів Георгіа Георгіу водночас є секретарем у іншій кіпрській фірмі «Утело холдінг лтд» (Utelo holding ltd), яка фігурує у схемі власності банку «Кліринговий дім».

 

«Кінцевими бенефіціарами цього банку нещодавно визнали себе сестра Льовочкіна Юлія і його одногрупник по інституту Іван Фурсін. У «Кліринговому домі» Сергій Льовочкін тримає вклад на 19 млн грн», - пише видання.

 

Директором «Утело» є Марія Шуфтас, яка також є директором іншої кіпрської фірми «Оскаро інвестментс лімітед» (Oskaro investments limited), власником якої Сергій Льовочкін себе офіційно визнав у декларації про доходи, також вказавши незначну кількість акцій «Укртелекому».

 

Ще одним директором «Раги» є Адріана Піас, яка очолює  також фірми Arakua ltd, Bokar ventures ltd и Kilchoman ltd, які володіють вертольотами групи Дмитра Фірташа. У цих фірмах ще одним директором є Джордж Вілсон Говард - співдиректор Centragas holding limited» на яку було записано 50% акцій «Росукренерго».

 

«Офіційно «Центрагаз» представляла Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна у компанії, яка на паях з російським «Газпромом» у 2000-х роках була монопольним постачальником газу в Україну. Також у «Центрагазі» співдиректором є вищезгадана Марія Шуфтас», - повідомили «Наші гроші».

 

Окрім цього Адріана Піас очолює ще одну фірму «Слансан холдінгс лтд» (Slansan holdings ltd), яка виступила засновником українського ТОВ «Акванова». Директором «Акванови» є Ігор Тинний, який товаришує з паном Льовочкіним.

 

Нагадаємо, зараз Генеральна прокуратура України веде карну справу про незаконну приватизацію «Укртелекому», яка стала офіційною причиною для подання колишнього президента України Віктора Януковича у розшук через Інтерпол. За словами депутата від «Блоку Петра Порошенка», коли шнього журналіста Сергія Лещенка, у цій справі проходять декілька олігархів-медіавласників. Депутат стверджує, що реальними власниками австрійської компанії EPIC, яка купила «Укртелеком» у 2011 році, були Рінат Ахметов (власник холдингу «Медіа Група Україна»), Сергій Льовочкін та Дмитро Фірташ (власники «Інтер Медіа Груп») і сам Віктор Янукович.

 

Після оприлюднення цих даних, Сергій Льовочкін і СКМ розповсюдили свої заяви про непричетність до приватизації «Укртелекому».

 

Нагадаємо, у 2013 році офіційним власником «Укртелекому» став Рінат Ахметов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3169
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду