В «Укрпошті» заявили, що за нових тарифів на доставку преси видання подорожчають на 10%

В «Укрпошті» заявили, що за нових тарифів на доставку преси видання подорожчають на 10%

22 Липня 2015
2614
22 Липня 2015
16:20

В «Укрпошті» заявили, що за нових тарифів на доставку преси видання подорожчають на 10%

2614
В «Укрпошті» заявили, що за нових тарифів на доставку преси видання подорожчають на 10%
В «Укрпошті» заявили, що за нових тарифів на доставку преси видання подорожчають на 10%

Ініціатором проекту наказу Міністерства інфраструктури про затвердження нових тарифів на приймання та доставку преси за передплатою стало ДП «Укрпошта». Про це «Детектор медіа» повідомили в прес-службі підприємства поштового зв'язку.

 

Нагадаємо, 8 липня Міністерство інфраструктури оприлюднило проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».  22 липня Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) звернулись до міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, протестуючи проти можливого підвищення вартості доставки преси.

 

В «Укрпошті» зазначили, що у разі затвердження проекту наказу, зміна тарифів на доставку преси відбудеться з 1 січня 2016 року.  «У середньому для споживачів зміна вартості газет та журналів становитиме 10 %», - повідомили в прес-службі.

 

За оцінками УАВПП та НСЖУ, за умови підписання цього наказу збільшення вартості доставки для місцевих ЗМІ складе близько 122%.

 

«Як наслідок подорожчання місцевих газет може скласти і 40%, і 60%, а витрати на доставку тиражу наблизяться до вартості його друку», - зазначили організації.

 

20 липня «Укрпошта» поширила реліз про те, що попри зростання цін на товари, послуги, енергоносії, освітлення та опалення за останній рік, вартість послуг зв'язку за згаданий період не змінювалася. «Укрпошта нині виконує роботу з доставки преси за тарифом, значно нижчим за собівартість послуги», - йшлося в повідомленні.

 

Підприємство повідомляло, що послуги зв'язку становлять лише 20-30% передплатної вартості видання, решта - видавнича вартість, яку формує видавець. За твердженням «Укрпошти», останні півтора року деякі видавці значно збільшили вартість своїх газет і журналів (на 60-90%).

 

У релізі зазначалося, що до до формування тарифів на соціально значущі послуги держава завжди підходить надзвичайно обережно, зі значним «відставанням» від ринкових тенденцій, зокрема це стосується й питання тарифоутворення на приймання, передплату та доставки друкованих ЗМІ.

 

«Національний поштовий оператор за будь-яких умов добросовісно додержуватиме свої зобов'язання перед державою та суспільством. У свою чергу, підприємство сподівається на встановлення справедливих тарифів, що відповідали б реальним витратам на надання послуги», - йшлося в повідомленні «Укрпошти».

 

Нагадаємо, з 1 січня набув чинності Закон № 76-VIII від 29 грудня 2014 року, який запроваджує 40-відсоткове обмеження тарифів на доставку преси виключно для державних друкованих ЗМІ. Водночас Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) заявила, що видання, передплату яких оформлено у 2014 році, будуть доставлятись «Укрпоштою» за пільговими тарифами.

 

У лютому в Києві між «Укрпоштою» та Українською асоціацією видавців періодичної преси (УАВПП) було підписано меморандум про взаємодію у наданні послуги з розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою. Перед підписання документу було впроваджено нову систему збору інформації від передплатників.

 

Однак у березні Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила, що порядок розповсюдження періодичних видань за передплатою, затверджений «Укрпоштою» - недосконалий і потребує скасування. Спілка ініціювала створення спільної експертної групи для розробки нового документа, повідомив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2614
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду