Нацрада роз’яснила українським каналам процедуру реєстрації в Казахстані

Нацрада роз’яснила українським каналам процедуру реєстрації в Казахстані

16 Червня 2015
2078
16 Червня 2015
09:34

Нацрада роз’яснила українським каналам процедуру реєстрації в Казахстані

2078
Нацрада роз’яснила українським каналам процедуру реєстрації в Казахстані
Нацрада роз’яснила українським каналам процедуру реєстрації в Казахстані

Українські телеканали можуть налагодити трансляцію своїх програм у Казахстані. Про це повідомляє на своєму сайті Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

 

Процедуру організації трансляції українських телеканалів у Казахстані буо з'ясовано в травні під час зустрічі делегації Верховної Ради України із парламентарями Мажилісу і Сенату Парламенту Республіки Казахстан - «з метою забезпечення об'єктивного інформування громадськості Казахстану про події в Україні».

 

Вітчизняні телеканали, які хочуть, аби їхні програми транслювалися в Казахстані, мають спершу отримати свідоцтво про взяття на облік, яке видає Комітет зв'язку, інформатизації та інформації Міністерства інвестицій та розвитку республіки. Перелік документів, необхідних для оформлення свідоцтва, можна знайти тут.

 

Свідоцтво видають упродовж 15 робочих днів із часу подачі повного пакета документів і 30 днів - якщо телеканал має релігійну спрямованість. Вартість ліцензії становить орієнтовно $ 65 у національній валюті Казахстану.

 

При трансляції телепрограм канали мають дотримуватися законодавства Республіки Казахстан, зокрема про рекламу. Наприклад, у Казахстані забронено рекламу алкогольних виробів. Вимог щодо мови для іноземних каналів немає.

 

Після отримання свідоцтва необхідно укласти договір про організацію трансляції з одним з операторів кабельних мереж, що працюють на території Казахстану. Фінансові питання про винагороду за розповсюдження іноземних супутникових телеканалів вирішуються безпосередньо між телеканалом і казахстанським оператором кабельного телебачення.

 

Нацрада наводить контактні дані національного медіа-регулятора Республіки Казахстан: Республіка Казахстан, м. Астана, вул. Оринбор, 8, Управління ліцензування та взяття на облік ЗМІ Комітету зв'язку, інформатизації та інформації Міністерства інвестицій та розвитку. Керівник - Ермек Беспалінов, e.bespalinov@mid.gov.kz, +7 7172 740554+7 7172 740554, 740482.

 

Міністерство закордонних справ України готове надати українським мовникам необхідне сприяння для забезпечення присутності в інформаційному просторі Казахстану, йдеться в повідомленні.

 

Нацрада нагадує, що українці є четвертим за кількістю населення етносом у Казахстані. Так, за даними перепису населення 2009 року, чисельність етнічних українців становить 333,2 тис. осіб (1,8% населення). Найкомпактніше українці проживають у Костанайській, Карагандинській, Павлодарській, Акмолінській, Північно-Казахстанській областях.

 

Нагадаємо, що влітку 2013 року в Казахстані зареєструвався український міжнародний телеканал « Інтер+». Необхідність офіційної реєстрації була викликана набранням чинності нового закону Республіки Казахстан «Про телерадіомовлення», відповідно до якого «іноземні теле-, радіоканали, поширювані операторами телерадіомовлення на території Республіки Казахстан, підлягають обов'язковій постановці на облік в уповноваженому органі». «Інтер+» - перший і єдиний український канал, який офіційно присутній у телемережах Казахстану з 2006 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2078
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду