Вимкнення аналогового телебачення в Україні Нацрада попередньо планує розпочати в березні 2016 року

Вимкнення аналогового телебачення в Україні Нацрада попередньо планує розпочати в березні 2016 року

10 Червня 2015
3839
10 Червня 2015
12:49

Вимкнення аналогового телебачення в Україні Нацрада попередньо планує розпочати в березні 2016 року

3839
Завершення цифрової реформи хочуть перенести на 2017 рік
Вимкнення аналогового телебачення в Україні Нацрада попередньо планує розпочати в березні 2016 року
Вимкнення аналогового телебачення в Україні Нацрада попередньо планує розпочати в березні 2016 року

Згідно з новою редакцією Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, ухваленого Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, вимкнення аналогового телебачення в Україні здійснюватиметься в чотири етапи і в такі строки:

І етап: м. Київ, Київська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська області, Автономна Республіка Крим та м. Севастополь - із 17 червня 2015 року;

ІІ етап: Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька, Одеська області - з 31 грудня 2015 року;

ІІІ етап: Полтавська, Тернопільська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області - з 30 червня 2016 року;

IV етап: Луганська, Донецька, Чернігівська, Харківська, Сумська області - з 31 грудня 2016 року.

 

Однак після 17 червня 2015 року в Україні почнуть вимикати лише ті радіоелектронні засоби (РЕЗ), які створюють завади цифровим РЕЗ сусідніх держав. Про це в інтерв'ю «Детектор медіа» сказав член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш: «Початку відключення аналогового мовлення 17 червня не буде. Після 17 червня будуть вимикатися лише ті передавачі, які створюють завади».

 

Український державний центр радіочастот (УДЦР) уже надав Нацраді перелік із 57 частотних присвоєнь (по всій території України), які прогнозовано створюватимуть завади сусідам. Ці частоти входять до складу регіональних або загальнонаціональних мереж. І саме з них почнеться відключення.

 

Далі, за словами Олега Черниша, будуть вимикатися ті аналогові передавачі, які отримуватимуть завади від цифрових передавачів наших сусідів. «На кордонах України є близько 200 РЕЗ, які прогнозовано будуть отримувати завади», - уточнив пан Черниш.

 

Але основне відключення аналогового мовлення буде можливо здійснювати ще пізніше, та за трьох умов, наголошує пан Черниш:

- наявність цифрового покриття в регіоні;

- наявність у людей сет-топ-боксів;

- можливість переходу аналогових місцевих/регіональних мовників у цифру без перерви в мовленні.

 

«Сподіваюся, ми будемо мати ці можливості навесні 2016 року», - зауважив він.

 

Нині Національна рада готує план відключення аналогового мовлення. Очікується, що він увійде до проекту постанови чи розпорядження Кабміну. Зі слів пана Черниша, попередньо планується початок відключення перших антенно-щоглових споруд із березня 2016 року.

 

Також Нацрада буде ініціювати внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу, тому що він зараз передбачає обмеження на використання технології аналогового телевізійного мовлення до кінця 2015 року. «І треба продовжити ці терміни хоча б до кінця 2017 року», - вважає Олег Черниш.

 

Нагадаємо, що міжвідомча робоча група з вирішення проблемних питань реалізації в Україні програми впровадження цифрового телерадіомовлення, що працювала при Нацраді, рекомендувала визначити чотири етапи вимкнення аналогового сигналу:

I етап - до 15.06.2015: Київська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська, Харківська, Сумська області та Автономна Республіка Крим;

II етап - до 31.12.2015: Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька, Одеська області;

III етап - до 30.06.2016: Полтавська, Тернопільська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області;

IV етап - до 31.12.2016: Луганська, Донецька області.

 

Також робоча група запропонувала зробити пілотний проект із вимкнення аналогу в місті Києві.

 

Рекомендації робочої групи знайшли своє відображення в Плані розвитку національного телерадіоінформаційного простору, але зі змінами.

 

Нагадаємо, що Білорусь відключила аналогове мовлення в дециметровому діапазоні хвиль 15 травня, а в метровому діапазоні аналогове мовлення продовжиться до 17 червня 2015 року.

 

Натомість Росія перенесла остаточний перехід на цифру на 2018 рік. Згідно з указом президента РФ аналогове мовлення основних російських телеканалів буде збережено до кінця 2018 року, хоча будівництво цифрової мережі першого мультиплексу планують завершити до кінця 2015 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3839
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду