Витязі на роздоріжжі

Витязі на роздоріжжі

4 Червня 2015
3553
4 Червня 2015
18:20

Витязі на роздоріжжі

3553
Витязі на роздоріжжі
Витязі на роздоріжжі

Сьогодні, 4 червня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», який забороняє показ частини російських фільмів і серіалів. Українські телеканали потребують національного кіносеріального продукту, щоби заповнити вакуум, який утворився. Та чи зможуть вони знайти спільну мову з українською кіноіндустрією?

 

«У сьогоднішніх реаліях телеканалам дуже потрібен контент, бажано національний. Але ось що дивно: він потрібен і нам, і кінопродюсерам, а ми з ними ніяк не можемо перетнутися», - сказав генеральний директор Нового каналу Володимир Локотко під час дискусії «Співпраця з телеканалами при промотуванні сучасних українських кінофільмів», яка відбулася 3 червня у рамках Першого кінотижня «Воскресіння Розстріляного відродження».

 

Та навіть не скажи він цих слів, все одно було би зрозуміло, що між теле- та кіноіндустрією існує певна нескоординованість: узяти участь у дискусії прийшли представники трьох із шести найбільших українських телеканалів (ICTV, «Україна», Новий канал), тоді як кінопродюсерів у залі можна було без перебільшення перелічити на пальцях однієї руки. І шкода. Адже ринкова сила кіноіндустрії належить радше не виробникам, а каналам розповсюдження - тобто телеканалам, кінодистриб'юторам і кінотеатрам. Сьогодні, коли перед телевізійними керівниками стоїть завдання замінити значну частку контенту і при цьому вони не знають напевне, яким чином до вирішення цього питання підійдуть конкуренти і чий підхід зрештою спрацює краще, вони відкриті до різних можливостей. З часом телеринок пристосується до ситуації, виробить певні підходи та вибудує нові виробничі зв'язки, і, як зараз прийнято говорити, це вікно можливостей для багатьох кінопродюсерів може закритися.

 

У якості прикладів співпраці кіновиробників і телеканалів останнього року учасники дискусії найчастіше наводили фільми «Поводир» і «Незламна», чиї касові успіхи були помітно кращими за результати інших українських кінофільмів: їхньому вдалому прокату сприяла саме рекламна підтримка телеканалів. Представники каналів були одностайні в тому, що в обмін на промопідтримку вони хотіли б отримувати права на показ фільмів, а також закликали кінопродюсерів планувати свою співпрацю з телеканалами на якомога більш ранньому етапі створення фільмів, ураховувати цільову аудиторію конкретного каналу та відмовитися від ідеї прирівняти рекламу кіно до соціальної.

 

«Моя особиста думка: робити трейлери фільмів соціальною рекламою не потрібно. Це буде величезне навантаження на телеканали. Адже щоб охопити достатню кількість глядачів і зацікавити їх подивитися той чи інший фільм у кінотеатрі, щоденно потрібно показувати 8-10 трейлерів тільки одного фільму мінімум протягом двох місяців. Якщо прирівняти таку рекламу до соціальної, то в каналу не залишиться місця для реклами комерційної, яка є джерелом фінансування будь-якої телевізійної компанії», - застерегла директор зі стратегічного маркетингу «Медіа Групи Україна» Ольга Захарова.

 

«Усі чотири найбільші медіагрупи дали публічні обіцянки промотувати найцікавіші українські фільми безкоштовно», - заспокоїв кінопродюсерів директор-президент телеканалу ICTV Олександр Богуцький.

 

В ідеальному світі така системна співпраця могла б сама по собі сприяти розвитку вітчизняної кіноіндустрії. Але, як відомо, український кіноринок має суттєвий і поки непереборний недолік: у нас недостатньо кінозалів, аби окупити витрати на виробництво фільму за рахунок прокату. А отже, без підтримки з боку держави на етапі розвитку ринку все одно не обійтися. «Аналізуючи результати найуспішніших українських фільмів, можна сказати, що чесне співвідношення фінансування з боку продюсера і держави: 10/90. Або фільми мають бути відкритими для прокату на території Росії чи ЄС», - поділився розрахунками пан Богуцький.

 

Й отут криється головний камінь спотикання, бо грошей у держави немає. Це означає, що кінопродюсерам доведеться бути винахідливішими, ніж вони є зараз. «Ми інтегрували у фільм "Тіні незабутих предків" ролик Europa Plus: наші герої їдуть у машині, де звучить ця радіостанція. За це ми отримали більше 200 рекламних виходів на ній. Так само ми інтегрували журнал Viva та холдинг "Обозреватель". А якби ми були розторопнішими, то могли би і продати спонсорство автомобільному бренду», - поділився досвідом продюсер Андрій Селіванов.

 

До речі, державі також варто було би стати винахідливішою - зокрема, у залученні до кіноіндустрії непрофільних інвесторів. Наприклад, у Литві є закон, за яким литовська компанія, що вкладає кошти в національний кінофільм, звільняється від податку на прибуток на ту суму, яку вклала (максимальний внесок однієї особи обмежується 20% загального бюджету фільму).

 

В Україні поки що тривають переговори між представниками теле- та кіноринку і Кабміном з приводу пільг для кіноіндустрії. Підтримку в цих перемовинах галузь має, зокрема, з боку голови Держкіно Пилипа Іллєнка. Мова йде про повернення ПДВ та податкові пільги для виробників і кінотеатрів, у тому числі для іноземних продакшнів. «Іноземні продакшн-компанії часто цікавляться, чи є в нас податкові стимули. Зараз в Україні низькі ціни на кіновиробництво, ми маємо англомовні команди. Але вони хочуть, щоб ми їм повертали ПДВ, бо інші країни так роблять», - зауважив очільник Держкіно.

 

Наразі риторика пана Іллєнка є цілком бізнес-орієнтованою і здається, що ринок знайшов із ним спільну мову. «Я категорично проти того, щоб держава фінансувала фільми, які позиціонуються як для широкого прокату і при цьому на момент подачі заявки до Держкіно на отримання грошей не мають договору з однією з медіагруп і з одним із серйозних дистриб'юторів. Чому більшість продюсерів, які знімали за державні гроші, ставилися до цього процесу як до заробітку на виробництві? Тому що це легко і безвідповідально. Я сподіваюся, що цього року буде оголошено ще один пітчинг. І коли ми говоримо, що хочемо бачити там комерційне кіно, то ми дійсно хочемо бачити комерційне, а не те, яке хтось таким вважає, але жоден телеканал і дистриб'ютор йому не видав "довідку" про це», - підкреслив Пилип Іллєнко.

 

На завершення дискусії представникам телеканалів довелося відповідати на дещо провокативне запитання співзасновника і генпродюсера Insightmedia Володимира Філіппова про те, кого з українських акторів вони вважають настільки популярними, щоби без сумнівів узятися підтримувати фільм за їхньою участю. Телебоси спочатку дипломатично відповіли, що на даному етапі в українському теле- та кіновиробництві важливішою є історія, а не актори, але згодом згадали Володимира Горянського, Юрія Горбунова (обидва останнім часом знялися в серіалі «Останній москаль») та Олексія Горбунова (нещодавно знявся у серіалі «Гвардія»). Що ж, для підтримання популярності зірок-акторів телебачення дійсно є незаміннім. Сподіваємося, що незабаром воно ж запалить і нові цікаві імена.

 

Колаж - Миколи Шиманського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3553
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду