Доктор Комаровський: Дитячі програми нікому не потрібні

Доктор Комаровський: Дитячі програми нікому не потрібні

3 Червня 2015
3183
3 Червня 2015
13:30

Доктор Комаровський: Дитячі програми нікому не потрібні

3183
Про новий проект, пострадянську аудиторію й відсутність інтересу телепродюсерів до дитячих проектів у бліц-інтерв’ю з популярним лікарем-телеведучим Євгеном Комаровським
Доктор Комаровський: Дитячі програми нікому не потрібні
Доктор Комаровський: Дитячі програми нікому не потрібні

Популярний педіатр і телеведучий Євген Комаровський готується до поповнення в родині своїх медіапроектів (на його рахунку - книжки, телепередачі, персональна інтернет-сторінка й соціальна мережа). Нещодавно закінчилося його відрядження у Фінляндію для запису пілоту нової програми під умовною назвою «Дитячий світ із доктором Комаровським». І якщо «Школа доктора Комаровського» (дві премії «Телетріумфу») фокусується на проблематиці батьківства й дитинства в Україні, то новий проект обіцяє розширяти глядацькі горизонти й презентувати світ дитини за кордоном.

 

Ідея програми досить свіжа, тому ще належить визначитися з форматом загалом і рубриками зокрема. Цільова аудиторія «Дитячого світу» досить широка й охоплює, за визначенням ведучого, весь пострадянський простір, для якого медичні проблеми й російська мова й досі лишаються спільним надбанням. Комаровський каже, що це його особистий незалежний проект і стадія перемовин щодо трансляції на каналах ще попереду. Зважаючи на те, що в Фінляндії Комаровський тісно співпрацював саме з російською діаспорою, без прямого контакту з українською, можна припустити, що в планах його команди - вийти на якомога ширші телеринки. Хоча сам ведучий цього не підтвердив і не спростував, туманно наголосивши, що готовий показати відзнятий продукт на своїх ЗМІ, «якщо це не потрібно країні, каналам, Суспільному російському телебаченню».

 

- Євгене Олеговичу, чому саме Фінляндія стала країною для запису пілоту?

- Напевно тому, що в уявленні багатьох це еталонна система. Згідно з даними громадських організацій - це країна з оптимальним варіантом у відносинах «система - дитина», країна з максимальною легкістю материнства. Тобто таким чином ми хочемо поставити планку. Також не менш важливо, що Фінляндія дуже зручна для зйомок саме пілотної програми: відносно недалеко територіально, досить велика російсько-україномовна діаспора, тобто є з ким спілкуватися напряму без перекладача, багато людей можуть допомогти. Мені важливо отримати інформацію від людини, яка опинилася в цій системі, поживши в нашій. Така людина інакше дивиться на світ.

 

- Тут у Гельсінкі ви дали інтерв'ю російськомовній газеті «Спектр» у дуже цікавому форматі: питання ставила дитина, тобто стосунки «батьки - діти» були представлені з погляду дитини. Це була чия ідея?

- Їхня. Мені дуже сподобалося! Думаю, що ми будемо це розвивати, можливо під рубрикою «Дитячі запитання».

 

- Чи ви маєте вже домовленості з певним каналом про запуск проекту?

- Ми спілкувалися з багатьма каналами, й часто, коли виходили на рівень певних домовленостей, бачили, що нам намагалися нав'язати алгоритм зйомки: в яку країну їхати, про що говорити. Тому ми вирішили, що не підемо цим шляхом. Ми вже покажемо відзняту програму каналам, і хто готовий - з тим будемо співпрацювати.

 

Відразу хочу зазначити, що в Україні жоден канал і пальцем не поворухнув, щоби нам допомогти. Вся допомога, яку ми отримали від серйозних структур, - від фінського посольства в отриманні віз. Це просто нікому не потрібно! От якби ми приїхали сюди знімати програму про секс, мордобої чи злочинність, то купа каналів захотіла би нам допомогти. Але коли ми приїхали розказувати батькам про дітей - це нікому не потрібно.

 

- Тобто ви хочете сказати, що соціальні проекти, зокрема дитячі, в Україні телепродюсерам не цікаві.

- Ні, не потрібні! І це з урахуванням того, що рекламні монстри дуже зацікавленні у спілкуванні з доктором Комаровським. Це по-перше. По-друге, жоден телевізійний проект не збирає перед телевізором настільки цільову аудиторію, зручну для рекламодавців.

 

- Раніше ви згадали про батьківство на пострадянському просторі, тобто що ставлення до дитини подібне в країнах - вихідцях із Радянського Союзу. Чи може таке бути, що ваша передача вийде не на українському каналі, а на каналі в Росії чи Казахстані?

- Я вам скажу так: імовірність того, що наші канали скажуть «ми не хочемо, в нас немає грошей абощо», дуже велика. Але маючи сайт із відвідуваністю 6 млн переглядів на місяць і півмільйона підписників на Фейсбуку, я можу собі дозволити не образити своїх глядачів і покажу продукт на своїх засобах масової інформації. За умови, якщо це не потрібно країні, каналам, Суспільному російському телебаченню (Первый канал. - Ред.), рекламодавцям, узагалі нікому! М'яко кажучи, в мене не менше підписників, ніж у Президента України.

 

- Як ви будете зацікавлювати канали? Знімете пілот...

- Я не продюсер! Є Клініка доктора Комаровського «Клініком», є її директор, є певні вкладення. Мене це не цікавить. Я не людина бізнесу. Я лікар, який уміє зрозуміло пояснювати медичні проблеми, шукає шляхи вирішення не лише на рівні сім'ї, а й на рівні держави. Все! Якщо це ніхто не купить - це буде прямий збиток «Клініком», але пряме досягнення всіх, кого це цікавить.

 

- У вас контракт із «Інтером»...

- У мене немає контракту. Передачу «Школа доктора Комаровського» знімає Film.ua і продає її «Інтеру». Я не обличчя «Інтера», не належу «Інтеру». Я вільний у виборі каналів, країн, форматів.

 

- Яка буде наступна країна?

- Не знаю. Це визначатимуть переговори з каналом, бо якщо якийсь канал бачить 50 програм, то планувати поїздки в 50 країн - це абсолютно різні гроші й формат.

 

Фото - inter.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Терамае, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3183
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду