Крім Андрія Макаревича  канали StarLightMedia записали ролики про уроки війни з Янушем Вишневським і Святославом Вакарчуком

Крім Андрія Макаревича канали StarLightMedia записали ролики про уроки війни з Янушем Вишневським і Святославом Вакарчуком

5 Травня 2015
3622
5 Травня 2015
15:14

Крім Андрія Макаревича канали StarLightMedia записали ролики про уроки війни з Янушем Вишневським і Святославом Вакарчуком

3622
Крім Андрія Макаревича  канали StarLightMedia записали ролики про уроки війни з Янушем Вишневським і Святославом Вакарчуком
Крім Андрія Макаревича  канали StarLightMedia записали ролики про уроки війни з Янушем Вишневським і Святославом Вакарчуком

На телеканалах СТБ, Новий канал, ICTV, M1 групи StarLightMedia почала виходити друга частина соціальної кампанії «Щоб пам'ятали», у якій про уроки Другої світової війни говорять лідери думок з різних країн.  Про це повідомляє прес-служба групи.

 

Ролики завершуються червоним маком - символом пам'яті загиблих у всіх військових і цивільних збройних конфликтах і словами «Щоб пам'ятали». Таким є заклик першого ролика соціальної кампанії StarLightMedia «Ветерани», у якому показані почуття і спогади людей, які дійсно пройшли Другу світову війну, учасників боїв і ув'язненої концтабору.  Нагадаємо, з 24 квітня до 11 травня в ефірі телеканалів СТБ, ICTV, М1 та Нового каналу транслюється соціальний ролик «Ветерани», присвячений Дню пам'яті і перемоги у Другій світовій війні власного виробництва медіахолдингу StarLightMedia.

 

Друга частина роликів «Уроки війни» стартувала в ефірі 1 травня. Завершити показ роликів планується 11 травня.

 

Нагадаємо, в ефірі телеканалів вже вийшов соціальний ролик «Щоб пам'ятали», у якому знявся російський музикант Андрій Макаревич. До ефіру готуються ще два ролики із серії «Уроки війни» - за участі польського письменника  Януша Леона Вишневського і українського музиканта Святослава Вакарчука.

 

 

Авторами ідеї проекту стали керівники творчих об'єднань СТБ Тала Онищук і Ксенія Бугрімова. За словами авторів, вони зверталися із пропозицією взяти участь у кампанії до багатьох лідерів думок з різних країн, але отримували відмови: публічні люди не хотіли, як їм здавалося, бути «втягнутими у політіку».

 

 

«Якщо український телеканал сьогодні знімає про Другу світову, то це обов'язково політика, - такою були розповсюджена логіка. Ми вдячні Андрію Макаревичу, Янушу Вишневському, Святославу Вакарчуку, що вони розуміють загальнолюдський ракурс цієї теми і діляться своїми неполітичними думками щодо неї», - заявляють автори проекту.

 

«Ми довго шукали, дослухались до себе, намагалися відчути, про що саме нам хочеться сказати людям у річницю дня великої перемоги. І зрозуміли, що найважливіше - це нагадати про ті страшні уроки, які людству довелося вивчити у цій війні. Нагадати про те, наскільки це страшно. Яка велика біда трапилась. Якою кривавою ціною далися людям ці уроки. В Україні немає сім'ї, яку б оминула війна. І це не розповсюджена фраза. Загинув кожен п'ятий українець - у кожній родині за кимось плакали. Це те, про що не можна забувати, як нам здається. Через це були вибрані ті, чиє слово змушує багатьох різних глядачів задуматися, а не відмахнутися від чергового соціального ролика», - сказала Тала Онищук.

 

Творча група підкреслює, що кожен з учасників кампанії «Щоб пам'ятали» - це емоційний провідник, який пропускає через себе все, про що говорить, переживає кожну подію, кожний факт, кожну цифру і розуміє, що стоїть за кожним словом. Саме це і лягло в основу ідеї роликів «Уроки війни».

 

Польський письменник Януш Леон Вишневський називає найстрашнішим уроком Другої світової концтабори. Він називає кількість тих, хто знайшов в них смерть, це тисячі і мільйони: «Крізь всі концентраційні табори Європи, такі як Заксенхаузен, Бухенвальд, Дахау, Собібор, Берген-Бельзен, пройшли 18 мільйонів людей, вижили ж лише 7 мільйонів».

 

Святослав Вакарчук піднімає тему втрат серед мирного населення в Україні: «За роки Другої світової війни загинув кожен п'ятий українець. Всі ті, хто щиро боровся проти нацизму, заслуговують на нашу пам'ять і шану. Незалежно від того, під якими прапорами вони виходили на свій смертний бій».  

 

Тетяна Пастушенко, к.і.н., старший науковий співробітник відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії НАН України сказала: «Наші уявлення про Другу світову війну в Україні - що гинули на фронті. Насправді, найбільша кількість людей - українських євреїв, радянських військовополонених - загинули без зброї в руках, були безжально розстріляні у полі поблизу свого рідного міста чи села, померли від голоду та хвороб за колючим дротом таборів».

 

Знімальна група роликів «Уроки війни»: режисер-постановник Ксенія Бугрімова, режисер Людмила Мельник,  сценарист Тала Онищук, оператор Андрій Євстратенко. Пост-продакшн - Максим Лисенко, Олександр Сербін, Павло Лєбєдев

 

Нагадаємо, цього року Держкомтелерадіо закликав ЗМІ підтримати нову традицію відзначення 8-го та 9 травня в дусі пам'яті та примирення.

 

За ініціативи уряду український кінорежисер Олесь Санін («Поводир») у взаємодії з  Інститутом національної пам'яті зняв серію з 12 відеороликів, які демонструють роль України у перемозі над нацизмом у Європі під час Другої світової війни. 

 

До 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні промо-команда телеканалу «Інтер» підготувала ролик за мотивами радянського фільму «В бій ідуть одні старі».

 

Телекомпанія «Ера» до дня пам'яті та примирення та дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні почала показувати серію соціальних роликів власного виробництва «Останній день війни».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3622
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду