Асоціації провайдерів оприлюднили Меморандум щодо  захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг

Асоціації провайдерів оприлюднили Меморандум щодо захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг

28 Квітня 2015
2631
28 Квітня 2015
12:14

Асоціації провайдерів оприлюднили Меморандум щодо захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг

2631
Асоціації провайдерів оприлюднили Меморандум щодо  захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг
Асоціації провайдерів оприлюднили Меморандум щодо  захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг

Представники українських асоціацій провайдерів (Асоціація правовласників та постачальників контенту, Телекомунікаційна палата України, Асоціація «Укртелемережа», Спілка операторів телекомунікацій Одеси і Одеської області, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Спілка кабельного телебачення України, Інтернет асоціація України) запрошують усіх зацікавлених осіб до обговорення та приєднання до Меморандуму щодо захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг. Про це повідомляє прес-служба Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК).

 

Головною метою прийняття документу є забезпечення усіма учасниками ринку програмних послуг дотримання європейських принципів поширення програмних послуг,  які можуть завдати  шкоди фізичному, психічному чи моральному розвиткові дітей та підлітків  відповідно до Директиви  ЄС  щодо аудіовізуальних медіа-послуг.

 

Ініціатори підписання Меморандуму пропонують вжити всіх належних заходів для того, щоб телевізійні програми не містили будь-яких елементів, здатних зашкодити неповнолітнім - зокрема порнографію чи безпідставне насилля. Щодо інших подібних програм, які не містять порнографії, документ пропонує встановити певні вимоги щодо їхнього поширення.  Асоціації наголошують на тому, що неповнолітні не повинні  мати можливості їх дивитися за звичайних обставин. 

 

Ключовими положеннями документу є те, що  трансляція або ретрансляція таких програм на території України може здійснюватися в кодованій формі або з  обмеженням у часі з 24.00 до 4.00 годин. Крім того, асоціації пропонують учасникам ринку прийняти на себе додаткові обмеження - обов'язок не рекламувати такі програми,  не надавати до них доступ безкоштовно тощо.

 

На думку експертів, захист неповнолітніх є найактуальнішою проблемою платного телебачення, оскільки цьому питанню не приділялось уваги роками. Особливої важливості проблема набула з появою нових медіа, діяльність яких законодавчо не врегульована. Існують європейські стандарти врегулювання цього питання, є окремі норми законодавства, але на разі немає єдиного погляду індустрії,  як  саме потрібно обмежувати поширення такого контенту і поєднувати  такі обмеження з  загальною тенденцією дерегуляції галузі.

 

Необхідність створення окремого документу щодо захисту неповнолітніх було визначено на засіданні робочої групи з проблемних питань діяльності провайдерів програмної послуги при Національній раді України з питань телебачення і радіомовленні у березні цього року.

 

Статус Меморандуму - проект спільного регулювання та саморегулювання, який відповідно до європейських традицій не є регуляторним актом, але може встановити певні правила щодо захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг, за підтримки Національної ради та, звичайно, учасників ринку. Розробники цього документу сподіваються, що до них приєднаються усі законослухняні провайдери програмної послуги , а також інші суб'єкти ринку програмних послуг, діяльність яких не ліцензується.

 

Асоціації закликали всіх провайдерів та інших зацікавлених учасників індустрії ринку платного телебачення приєднатися до цієї ініціативи.

 

Пропозиції щодо Меморандуму можна повідомляти до 13 травня на адресу  Galagan.nrada@gmail.com.

 

Нагадаємо, минулого року учасники конференції «Нове регулювання ринку програмних послуг: крок назустріч глядачам і прагнення до Європи» закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг.

 

«Детектор медіа»
    
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду