1 квітня канали ATR і Lale, радіо Meydan і «Лідер», видання «15 минут» припинять діяльність – Ліля Буджурова

1 квітня канали ATR і Lale, радіо Meydan і «Лідер», видання «15 минут» припинять діяльність – Ліля Буджурова

31 Березня 2015
5068
31 Березня 2015
13:55

1 квітня канали ATR і Lale, радіо Meydan і «Лідер», видання «15 минут» припинять діяльність – Ліля Буджурова

5068
1 квітня канали ATR і Lale, радіо Meydan і «Лідер», видання «15 минут» припинять діяльність – Ліля Буджурова
1 квітня канали ATR і Lale, радіо Meydan і «Лідер», видання «15 минут» припинять діяльність – Ліля Буджурова

1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - припинять свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Про це «Детектор медіа» розповіла заступник генерального директора телеканалу ATR Ліля Буджурова.

 

«Оскільки досі немає реакції (на заявки медіа про перереєстрацію за російським законодавством. - ТК), до кінця нашого мовлення залишилося всього 11 годин, тому зрозуміло, що ми закриваємося», - повідомила вона.

 

24 березня медіахолдинг повторно, вже вчетверте, звернувся до Роскомнагляду із заявами про перереєстрацію ЗМІ за російським законодавством. Четвертої відмови поки не надходило. «У них є місяць для розгляду цих документів - раніше визначеного часу вони ще ні разу не розглядали. На місяць пізніше - це будь ласка, а раніше - ніколи», - пояснила пані Буджурова. З повною хронологією листування ATR та інших ЗМІ, що входять в однойменний медіахолдинг, можна ознайомитися тут.

 

За словами пані Буджурової, в Криму останніми днями триває кампанія проти телеканалу ATR: «У Криму розпочалася активна пропагандистська кампанія проти ATR на державному каналі. Протягом двох днів кожні півгодини крутиться пропагандистський ролик про те, що ATR - ворожий канал, про те, що він тільки сварить життя в Росії та говорить, як було добре в Україні, вселяє думку про зміну статусу півострова».

 

Медіахолдинг ATR навіть не розглядає можливості не припиняти 1 квітня мовлення, а продовжувати діяльність, незважаючи на відсутність документів про перереєстрацію. «Ми не можемо цього зробити, бо це величезний ризик. З урахуванням величезного тиску на канал, до нас одразу прийдуть. Це порушення закону, це безліцензійна діяльність, за яку загрожують величезні збиткові штрафи та кримінальне покарання, плюс вилучення обладнання», - пояснила пані Буджурова.

 

Також ATR не розглядає можливості продовжувати мовлення на супутнику за своєю українською супутниковою ліцензією. «Так, у нас є ліцензія, але хто нам дозволить із Сімферополя, з території Росії, будемо так казати, мовити на Україну? Усе закінчиться дуже швидко з втратою всього нашого обладнання», - зауважила пані Буджурова.

 

На запитання, чи розглядає ATR варіант переїхати з Криму на територію материкової України, пані Буджурова відповіла: «Ми не розглядаємо поки ніяких таких варіантів, оскільки ми не дуже собі уявляємо, як кримськотатарський телеканал буде працювати вдалині від свого народу».

 

Зауважимо, що телеканал ATR володіє мережею ефірних частот у Криму, а також супутниковою ліцензією. Дитячий канал Lale володіє лише супутниковою ліцензією та не має ефірних частот. Радіостанція «Лідер» унаслідок проведеного Роскомнаглядом 25 лютого конкурсу на кримські FM-частоти втратила свої частоти в Сімферополі та Євпаторії, в неї залишилися частоти в Красноперекопську і Джанкої. У радіо Meydan є частоти лише в центрі Криму. «Тому що ми спершу просили в української Нацради дати частоти по всьому Криму - нам так і не дали. Потім черга прийшла до місцевої влади й російської, якій теж люди писали, просили, була величезна кількість листів, але все марно - у нас залишився тільки центр Криму, а тепер і його не буде».

 

31 березня о 15:00 у будівлі кримськотатарського телеканалу ATR відбудеться прес-конференція під назвою «Останній день мовлення ATR?». Вона транслюватиметься в прямому ефірі телеканалу ATR, а також онлайн на сайті каналу.

 

Раніше «Детектор медіа» вже писала, що з 1 квітня кримськотатарські телеканали АТR, Lale («Ляле») та радіо Meydan («Мейдан») можуть припинити роботу через те, що не змогли отримати від окупаційної кримської влади свідоцтва про реєстрацію засобів масової інформації за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітила раніше.

 

19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима.

 

Водночас керівництво кримськотатарського телеканалу ATR повідомляло, що мовник готовий позбавитись свого інформаційно-політичного контенту, якщо це дасть змогу перереєструватись за російським законодавством.

 

20 березня Комітет захисту журналістів повідомив, що стривожений погіршенням медійного клімату в анексованому Росією Криму, зокрема відмовою Роскомнагляду реєструвати кримські новинні ЗМІ.

 

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що кримськотатарський телеканал ATR зможе мовити на материковій Україні.

 

24 березня колективи кримськотатарських телеканалів ATR і Lale («Ляле») та радіостанції Meydan («Мейдан»), які входять до холдингу «Атлант СВ», звернулися до президента Російської Федерації Володимира Путіна з проханням про сприяння у вирішенні ситуації, що склалася з відмовами Роскомнагляду в перереєстрації кримськотатарських медіа за російським законодавством.

 

26 березня заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова повідомила, що якщо телеканал ATR до 1 квітня не встигне зареєструватися як ЗМІ за російськими законами і змушений буде припинити своє мовлення, на його частоті може почати роботу «телеканал-підробка».

 

Меджліс кримськотатарського народу заявив, що розглядає відмову в перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу.

 

30 березня головний редактор газети «Голос Крыма» Ельдар Сеітбекіров повідомив, що ця кримськотатарська газета отримала свідоцтво про реєстрацію ЗМІ від Роскомнагляду, змінивши назву на «Голос Крыма New». На той час в стадії перереєстрації знаходились кримськотатарський журнал «Йылдыз» та газета «Янъы дюнья».

 

31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5068
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду