Гібридне радіо — радіо майбутнього?

Гібридне радіо — радіо майбутнього?

23 Березня 2015
4034
23 Березня 2015
11:00

Гібридне радіо — радіо майбутнього?

4034
Гібридне радіо — радіо майбутнього?
Гібридне радіо — радіо майбутнього?

Українська радіоіндустрія скептично оцінює перехід радіо в цифровий формат. Натомість розглядає нові сучасні технології для розвитку. Однією з них, як свідчить опитування міжгалузевого об'єднання Радіокомітет, може бути так зване гібридне радіо. Вітчизняні радіостанції готові працювати над новим рішенням, як тільки з'явиться запит від українського слухача.

 

Радіо, як і інші сучасні носії інформації, еволюціонує. З'являються нові формати, які стрімко розвиваються. За останні два роки у світі набуває популярності так зване гібридне радіо. Це технологічне рішення, яке поєднує переваги інтернет- та FM радіо. Воно активно застосовується користувачами смартфонів та автомобільних приймачів. За дослідженнями ВВС (жовтень 2014-го), майже дві третини власників мобільних телефонів, які були опитані, вважають ідею гібридного радіо привабливою, і вона є вирішальним фактором при виборі смартфону.

 

Оскільки цифрове радіо в Україні, на думку експертів, не має перспектив, його найпотужнішим конкурентом, за словами керівника відділу радіочастот Українського НДІ радіо і телебачення Дмитра Маковеєнка, є інтернет-радіо. Тому інноваційні рішення розвитку радіо у світі пов'язані з ним. Таким є й гібридне радіо, яке суміщає традиційний частотний сигнал та можливості інтернету. При цьому його основною перевагою, на відміну від онлайн-трансляції, є краще охоплення, адже сигнал радіо є майже завжди, до того ж додатки гібридного радіо дозволяють довше зберігати зарядку в мобільних телефонах.

 

Про гібридне радіо активно заговорили у 2011 році, коли кілька виробників автомобілів спільно з великими радіостанціями вирішили створити спеціальні автоприймачі для «радіо майбутнього» (наприклад, Volkswagen). Згодом цією ідеєю захопилися й виробники мобільних телефонів (наприклад, Samsungs) і запропонували спеціальні додатки для гібридного радіо.

 

Завдяки таким додаткам власники смартфонів можуть не лише слухати улюблені пісні, новини, програми, а й бачити на екранах відео, можуть легко переходити на сайт радіостанції, отримувати інформацію про ведучих, дивитися погоду, завантажувати музику, формувати індивідуальні плейлисти тощо.

 

Над новими рішеннями для гібридного радіо працюють як суспільні, так і комерційні мовники. Зараз, як пише Radiotoday, ВВС спільно з комерційними радіостанціями Великобританії EBU, Clearchannel, Ibiquity, Emmis Interactive, NAB та комерційним радіо Австралії розробляють новий радіомодуль, який буде поєднувати в собі інтернет та мовлення (FM чи DAB) для використання у мобільних телефонах.

 

На сьогодні в Україні повною мірою не застосовуються додатки гібридного радіо. Однак  індустрія рухається в цьому напрямку.

 

Радіокомітет запитав представників провідних радіо холдингів та рекламних агентств, що вони думають про новий тренд і наскільки гібридне радіо актуальне для українських реалій.

 

«Я думаю, що цей тренд актуальний для багатьох розвинутих країн, і зокрема для України. Зараз надходить такий час, коли медіа поділяються на старі та нові, на ті, які запотребувані та сучасні, й ті, які не встигли за прогресом. Гібридне радіо дозволить радіостанціям зробити крок уперед і довести скептикам, що радіо це не медіаносій ХХ століття, а сучасний медіаканал, який завжди може бути зі своїми слухачами», - переконаний керівник напрямку «Радіо та преса» компанії GroupM Ігор Романенко.

 

За словами керівника відділу радіопланування групи «АДВ-Україна» Тетяни Некрасової, майже кожна українська радіостанція має спеціальні мобільні додатки. За допомогою яких можна слухати улюблені станції через телефон, передивлятися оновлення новин, переходити на сайт станцій. Також для деяких станцій у таких додатках окрім стандартної FM-версії доступні й так звані веб-потоки. Серед них слухач може обрати один із запропонованих напрямків і слухати саме його. Наприклад, на Lounge fm - «Lounge Terrace», «Lounge Acoustic» і «Lounge Chill Оut»; на «Ретро FM» - «Retro Dance», «Retro Russian Collection» та «Retro Romantic» тощо.

 

Популярність цих додатків щороку зростає. Продюсер «Люкс ФМ» Євген Фешак наголошує на тому, що молоді люди все частіше обирають більш сучасний спосіб слухання радіо - на сайті або через мобільні додатки. Лише за останній рік, за його даними, прослуховування з сайту радіо збільшилось на 50%, а через додатки для Iphone на 47,4%.

 

«Однак не можна сказати, що всі згадані опції гібридного радіо без проблем працюють в Україні. На сьогодні мобільні додатки є лише мобільними версіями сайту (грубо кажучи, це спрощений варіант сайту станції, де можна слухати музику, переглядати новини і максимум відео з веб-камери, якщо перейти з цього додатку на основний сайт). Скачувати пісні не можна, оскільки це порушує норми нашого законодавства про авторське право» - зазначає пані Некрасова.

 

Втім, на її думку, основна проблема реалізації таких проектів все ж таки у відсутності 3G-інтернета: «Також мобільні версії зумисне намагаються не перевантажувати зайвими опціями так, як в основному слухачу потрібна музика. Хоча, на мою думку, це також пов'язано з перебоями зв'язку та якістю інтернету».

 

Однак перспективи й запит на додатки гібридного радіо в Україні, як каже Тетяна Некрасова, зростає з кожною купівлею смартфона. Також, як наголошує Ігор Романенко, таке технологічне рішення, безумовно, буде цікаве і для рекламодавців, оскільки у першу чергу дозволить збільшити охоплення радіостанції. Окрім цього, за його словами, нововведення особливо має зацікавити молодіжну аудиторію.

 

«Частка аудиторії інтернету, чиї комп'ютери, телефони і пропускна здатність каналів дозволяє дивитися будь-які типи мультимедійного контенту, збільшується з кожним днем. Користувач в свою чергу з пасивного споживача трансформувався в активного учасника, який за допомогою сучасних технічних засобів став активно впливати на інформаційне поле», - звертає увагу Тетяна Некрасова.

 

Саме тому, за її словами, користувачам потрібен доступ до інформації в будь-якому місці.

До того ж, сучасні користувачі сьогодні прагнуть не лише до індивідуалізованого отримання інформації, а й самостійно обирати її формат та обсяг.

 

«Всі ці тенденції в зміні способу життя і моделей медіаспоживання користувачів є драйверами, що змушують радіостанції стати іншими, адаптуватися до нової аудиторії, до її нових потреб і використовувати такий новий інструмент, як гібридне радіо, - каже пані Некрасова, - Питання лише в тому, що в силу технічних причин українські станції поки не можуть реалізувати такі проекти в повному обсязі».

 

Програмний директор радіо ROKS Артем Самойлов звертає увагу на те, що в наших реаліях перспектива більш далека, ніж за кордоном, саме через недостатнє поширення пристроїв, які пристосовані для гібридного радіо. «Сподіваюся, що це так само лише питання часу і розвитку. Ми розглядаємо всі шляхи розвитку радіостанцій і намагаємось бути готовими до всіх нових розробок. Будьте певні, на той момент, коли дослідження покажуть, що українським слухачам потрібне гібридне радіо, воно в нас уже працюватиме», - запевняє він.

 

Фото - www.radiofacts.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Радіокомітет, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду