1 березня «Українське радіо» та ОДТРК запустили спільне мовлення в об’єднаній ФМ-мережі

1 березня «Українське радіо» та ОДТРК запустили спільне мовлення в об’єднаній ФМ-мережі

11 Березня 2015
4664
11 Березня 2015
19:55

1 березня «Українське радіо» та ОДТРК запустили спільне мовлення в об’єднаній ФМ-мережі

4664
1 березня «Українське радіо» та ОДТРК запустили спільне мовлення в об’єднаній ФМ-мережі
1 березня «Українське радіо» та ОДТРК запустили спільне мовлення в об’єднаній ФМ-мережі

1 березня Національна радіокомпанія України (НРКУ) та обласні державні телерадіокомпанії (ОДТРК) запустили спільне мовлення на об'єднаній ФМ-мережі. Про це в інтерв'ю «Детектор медіа» повідомив заступник генерального директора НРКУ з питань розвитку мереж радіомовлення Валерій Юрченко.

 

Нагадаємо, що наприкінці 2014 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення забрала низку ФМ-частот в ОДТРК, провела конкурс і віддала 31 частоту НРКУ для Першої програми Українського радіо (УР-1), залишивши відрізки мовлення по 4 години на добу для ОДТРК.

 

«З 1 березня мовлення запустилося, - розповів пан Юрченко. - У всіх ОДТРК однакові відрізки мовлення за ліцензіями: 08:10-09:00, 10:10-10:20, 12:10-12:20, 13:10-15:00, 16:10-16:20, 18:10-19:00. Вони повинні транслювати програми переважно інформаційного напряму, але що насправді транслюють - ми, в НРКУ, можемо почути лише по Києву».

 

За його словами, в тих населених пунктах, де запустилося мовлення УР-1 у ФМ-діапазоні, НРКУ вимикає передавачі нижнього УКХ-діапазону. «Зараз відбувається процес переходу з УКХ на ФМ, і ми пояснюємо слухачам, що вони тепер можуть слухати Українське радіо у верхньому діапазоні», - розповів заступник гендиректора НРКУ.

 

«Наприклад, у Київській області працював передавач на частоті 68,51 МГц у нижньому діапазоні, а зараз ми повністю перейшли у верхній діапазон - на частоту 105 МГц. Потужність цього передавача навіть більша. І тепер у Київській області Перша програма Українського радіо в УКХ вимкнена, а натомість працює 5-кіловаттний передавач ФМ-діапазону. Люди телефонують - і ми їм пояснюємо, що потрібно налаштуватися на нову частоту», - додав він.

 

Водночас НРКУ очікує від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення конкурсу на нові 25 частот, прорахунок яких та замовила для потреб НРКУ у вересні 2014 року в «Українського державного центру радіочастот».

 

«Поки що ми їх (частот. - ТК) не отримали. "Укрчастотнагляд" каже, що вони щось прорахували, але ця інформація поки перебуває десь у надрах Нацради й "Укрчастотнагляду". Ми ще раз звернулися до голови Нацради Юрія Артеменка, нагадали, що згідно з дорожньою картою Національна рада ще минулого року мала оголосити конкурс на 25 нових прорахованих частот, але досі це чомусь не відбулося, і нас це вже непокоїть», - зауважив пан Юрченко.

 

За його словами, якщо конкурс буде оголошено, НРКУ подаватиметься на нього разом з ОДТРК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4664
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Григорій
3304 дн. тому
Так, з 1 березня 2015 р. НРКУ і ОДТРК запустили спільне мовлення на об'єднаній FM-мережі. Але, на жаль, перші ж дні роботи на цій мережі виявили певні проблеми і непорозуміння. Насамперед, не узгодили сітки мовлення на проводовій мережі УР-1 і FM-мережі УР-1 (вони збігаються лише частково - на 29%). Протягом перших 12 днів березня НРКУ "закривала" відрізки регіональних мовників трансляцією сесії Верховної Ради України, парламентських слухань, загальнонаціонального Шевченківського радіомарафону, звіту Уряду про 100 днів своєї діяльності, тощо. Через це ОДТРК, зокрема, радіо "Голос Києва" КДРТРК не змогло видати в ефір 22 програми загальним хронометражем 7 годин. Відповідно на таку кількість ефірного часу недовиконано Тематичний план і обсяги держзамовлення. Це при тому, що конкурсними умовами, затвердженими Нацрадою, "для регіональної та місцевої категорії мовлення вимагається розміщення програм інформаційного спрямування та соціально важливих програм, мовлення без ретрансляції". Висновок: ОДТРК, яким залишили 4 год. мовлення на FM-мережі, насправді не є господарями цих 4-х год. в ефірі...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду