НРКУ сплатила частину боргу Концерну РРТ і чекає на швидке відновлення роботи Миколаївського радіоцентру

НРКУ сплатила частину боргу Концерну РРТ і чекає на швидке відновлення роботи Миколаївського радіоцентру

11 Березня 2015
3875
11 Березня 2015
19:21

НРКУ сплатила частину боргу Концерну РРТ і чекає на швидке відновлення роботи Миколаївського радіоцентру

3875
НРКУ сплатила частину боргу Концерну РРТ і чекає на швидке відновлення роботи Миколаївського радіоцентру
НРКУ сплатила частину боргу Концерну РРТ і чекає на швидке відновлення роботи Миколаївського радіоцентру

Сьогодні, 11 березня, Національна радіокомпанія України (НРКУ) сплатила частину свого боргу Концерну радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) за надання послуг за 2014 рік та очікує, що КРРТ спрямує ці кошти на погашення заборгованості перед «Херсонобленерго» для відновлення роботи Миколаївського радіоцентру в селищі Луч Миколаївської області. Про це в інтерв'ю «Детектор медіа» повідомив заступник генерального директора НРКУ з питань розвитку мереж радіомовлення Валерій Юрченко.

 

«Думаю, що найближчими днями мовлення Миколаївського радіоцентру буде відновлено. Національна радіокомпанія сьогодні (11 березня. - ТК) занесла в держказначейство платіжку за послуги Концерну РРТ. І цих грошей має вистачити Концерну РРТ на розрахунки з обленерго», - сказав пан Юрченко.

 

Сам Концерн РРТ на своєму сайті пояснив відключення Миколаївського радіоцентру від електроживлення великою заборгованістю НРКУ перед КРРТ, яка не дала змогу КРРТ своєчасно погасити заборгованість за спожиту електроенергію перед «Херсонобленерго».

 

«Загалом ми заборгували Концерну близько 5 млн гривень, - розповів «Детектор медіа» Валерій Юрченко. - Сьогодні ми перерахували їм 2 млн гривень. У Концерну РРТ заборгованість перед обленерго по Миколаївському радіоцентру становить 1,5 млн гривень. Тобто наших грошей має вистачити на погашення рахунків перед енергетиками в Лучі. Зараз питання - як швидко спрацює казначейство. Думаю, день-два - і гроші вже будуть у Концерну».

 

Унаслідок вимкнення Миколаївського радіоцентру було припинено мовлення НРКУ на середніх хвилях, а саме - Першої програми Українського радіо на частоті 549 кГц і програми іномовлення «Всесвітня служба радіомовлення України» на частоті 1431 кГц.

 

За словами пана Юрченка, мовлення УР-1 з Миколаївського радіоцентру охоплює територію Криму та південь України (Одеська, Миколаївська, Кіровоградська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області), сигнал дістає навіть до Донецької та Луганської областей (хоча в поганій якості).

 

Іномовлення з Миколаївського радіоцентру транслюється на територію Російської Федерації, Україну, Білорусь та інші країни. «Це іномовлення російською мовою, яке приймається в гарній якості в Москві, Санкт-Петербурзі, дістає за Урал до Новосибірська і Тюмені. І навіть з Болгарії, Норвегії та Фінляндії до нас приходять відгуки чи скарги на вимкнення. Люди дійсно слухають ці програми, це іномовлення зараз працює на державу Україна. Тому такого вимкнення передавачів, як це сталося, не можна допускати», - сказав пан Юрченко.

 

Мовлення НРКУ на середніх хвилях (СХ) було відновлено не так давно - у 2014 році. Крім радіоцентру в Лучі Миколаївської області для цього використовується ще передавач у селі Таранівка Харківської області. Зі слів пана Юрченка, сигнал з Таранівки дістає до Луганська. «Ми зараз плануємо збільшити потужність харківського передавача (у Таранівці), щоб він повністю покривав Луганськ і Донецьк», - додав пан Юрченко.

 

Також для СХ-мовлення існує потужний радіоцентр у селищі Красне під Львовом, сигнал з якого покриває весь західний регіон. «Але він зараз не працює - на нього грошей не вистачає», - зауважив заступник гендиректора НРКУ.

 

Валерій Юрченко переконаний, що Україні необхідно відновлювати СХ-мовлення НРКУ та модернізувати систему передавачів, для чого необхідно близько 8 млн євро. «Ми готуємо розгляд цього питання в РНБО. Не варто думати, що ФМ (верхній діапазон ультракоротких хвиль. - ТК) - це панацея від усього. Немає зараз ні частотного ресурсу, ні грошей, щоб розбудувати мережу в ФМ-діапазоні. А в середніх хвилях за рік і навіть швидше можливо це зробити», - каже заступник гендиректора НРКУ.

 

«Росія, до речі, серйозно взялася за середні хвилі, - зауважує він. - Скільки радіостанцій вони розконсервували і спеціально включили для мовлення на Україну! Росія спеціально викупила радіоцентр у Придністров'ї, щоб мовити на Україну. І ви навіть у Києві можете почути на середніх хвилях російське радіо "Вести FM" з Придністров'я».

 

Нагадаємо, Миколаївський радіоцентр Концерну РРТ припинив роботу 5 березня о 15.00. У кол-центрі ПАТ «Миколаївобленерго» «Детектор медіа» повідомили, що «Херсонобленерго» відключило радіоцентр у зв'язку з несплатою за електроенергію. Через вимкнення Миколаївського радіоцентру на більшій частині України стало неможливо приймати на середніх хвилях програми «Українського радіо».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3875
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду