Нацрада проаналізувала стан мовлення в Донецькій і Луганській областях

Нацрада проаналізувала стан мовлення в Донецькій і Луганській областях

4 Березня 2015
4220
4 Березня 2015
14:39

Нацрада проаналізувала стан мовлення в Донецькій і Луганській областях

4220
Нацрада проаналізувала стан мовлення в Донецькій і Луганській областях
Нацрада проаналізувала стан мовлення в Донецькій і Луганській областях

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення проаналізувала стан мовлення українських компаній і діяльність провайдерів на території Донецької та Луганської областей. Результати аналізу викладено у звіті Нацради за 2014 рік, оприлюдненому на сайті регуляторного органу, який сьогодні, 4 березня, схвалив Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

За даними Нацради, станом на кінець 2014 року на території Донецької області із 95 каналів (частот) телевізійного аналогового мовлення 37 телеканалів не використовуються українськими мовниками. З них на окупованій території області не зафіксовано мовлення на 24 каналах.

 

Через незаконну ретрансляцію каналів не мають змоги мовити на Донбасі ТРК «Студія 1+1» у формі ТОВ, Донецька ОДТРК, ТОВ «ТРК «Клас», ТОВ «ТРК «Юніон», ТОВ «ТК «ТВ -Сфера» та інші.

 

Через загрозу для життя працівників компаній тимчасово припинили діяльність ТОВ «ТРК «Дон-інфо» та Шахтарська студія телебачення.

 

У місті Горлівці ТОВ «ТРК «6 канал» на 7 ТВК здійснює телевізійне мовлення періодично.

 

12 телевізійних каналів (частот), які працюють у відкритому аналоговому стандарті, та 9 цифрових каналів використовуються незаконно озброєними формуваннями для власного мовлення та ретрансляції російських програм з територією покриття Донецька та прилеглих районів, повідомляє Нацрада.

 

Із 68 радіочастотних присвоєнь Донецької області через бойові дії не ведеться мовлення українських компаній на 22 частотах, із них на 14 частотах мовлення відсутнє взагалі. На 4 частотах замість визначених ліцензією Національної ради мовлять інші вітчизняні мовники.

 

За даними Нацради, у Луганській області із 125 каналів телевізійного аналогового мовлення 55 телеканалів не використовуються українськими мовниками. З них 20 задіяні незаконно озброєними формуваннями для розповсюдження власних та російських програм. Мовлення у цифровому стандарті в області не здійснюється.

 

У місті Свердловську на 51 ТВК ТОВ «Телерадіомовна компанія «Луч» та на 31 ТВК ТОВ «Телерадіокомпанія «Від» виходять в ефір періодично.

 

Із 23 загальнонаціональних телерадіоорганізацій у Луганській області 14 не здійснюють мовлення, решта частот використовуються у відповідності до умов ліцензій компаній. Із 13 регіональних - 8 не здійснюють мовлення, 2 частоти в Луганську та Ровеньках використовуються незаконно озброєними формуваннями. Із 9 місцевих радіокомпаній 6 не здійснюють мовлення.

 

У Донецькій області зареєстровано 118 провайдерів програмної послуги. На території, яка контролюється українською владою, за даними Нацради, працюють 57 компаній, із них не здійснюють діяльність 3. Із 61 компанії, які працюють на території, підконтрольній незаконним озброєним формуванням, 56 змушені ретранслювати російські телеканали.

 

У Луганській області на території, підконтрольній Україні, за даними Нацради, із 47 ліцензіатів діють лише 13. Із 34 провайдерів, які перебувають на непідконтрольній українській владі території, 20 не ведуть діяльність, а інші змушені ретранслювати російські телеканали.

 

На звільнених територіях у переліку програм провайдерів програмної послуги не ретранслюються неадаптовані російські канали, повідомляє Нацрада.

 

Станом на кінець 2014 року Луганська обласна державна телерадіокомпанія (ОДТРК) тимчасово мовлення не здійснювала, більшість передавачів її мережі, які розміщуються на визволених територіях, задіяно для мовлення ТОВ Незалежна ТРК «Ірта». Розроблено та запропоновано поетапний план відновлення діяльності Луганської ОДТРК. Нагадаємо, що в січні 2015 року Луганська ОДТРК повідомила, що відновлює мовлення з міста Сєвєродонецька Луганської області, що контролюється українською владою.

 

Про Донецьку ОДТРК у звіті Нацради не йдеться. Нагадаємо, що вона теж протягом 2014 року тривалий час не здійснювала мовлення. Але 27 лютого Донецька ОДТРК розпочала тестове мовлення з території, що контролюється українською владою.

 

«За сприяння відповідних державних установ та організацій, зокрема УДЦР, Концерну РРТ та їх регіональних філій, опрацьовано питання щодо відновлення мовлення телерадіоорганізацій на територіях, непідконтрольних українській владі, та на звільнених територіях», - йдеться у звіті Нацради. Національна рада своїми рішеннями дозволила низці телерадіоорганізацій вести тестове мовлення на окремих частотах. Зокрема, це такі мовники: Телерадіокомпанія «Студія «1+1» у формі ТОВ, ТОВ «ТРК «НБМ» (5 канал), ТОВ «ТРК «Україна», ТОВ «ТРК Праймедіа» («Радіо 24»), ТОВ «Новини-ТВ» («Еспресо TV») і ТОВ «Незалежна телерадіокомпанія «Ірта».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду