Частоти кримських радіостанцій «Лідер ФМ», «Транс-М-радіо» і «Бриз» дісталися новим компаніям і мережевому «Нашему радио»

Частоти кримських радіостанцій «Лідер ФМ», «Транс-М-радіо» і «Бриз» дісталися новим компаніям і мережевому «Нашему радио»

26 Лютого 2015
4870
26 Лютого 2015
19:48

Частоти кримських радіостанцій «Лідер ФМ», «Транс-М-радіо» і «Бриз» дісталися новим компаніям і мережевому «Нашему радио»

4870
Частоти кримських радіостанцій «Лідер ФМ», «Транс-М-радіо» і «Бриз» дісталися новим компаніям і мережевому «Нашему радио»
Частоти кримських радіостанцій «Лідер ФМ», «Транс-М-радіо» і «Бриз» дісталися новим компаніям і мережевому «Нашему радио»

Унаслідок проведеного Росією конкурсу на ФМ-частоти в окупованому Криму свої частоти втратили сімферопольські радіостанції «Лідер ФМ», «Транс-М-радіо» і керченська ТРК «Бриз». Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань».

 

Частоту 106,6 МГц, на якій у Сімферополі 15 років мовило радіо «Лідер», Роскомнагляд віддав сімферопольському ТОВ «РосКрымМедиа Продакшн».

 

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб РФ, ТОВ «РосКрымМедиа Продакшн» було зареєстроване в Сімферополі в червні 2014 року. Статутний капітал становить 10 тис. рублів. Засновником компанії та її генеральним директором є Іван Карпушкін - корінний москвич, який займається діяльністю в галузі документального електрозв'язку і балотувався в мери Москви. Співзасновником компанії є Ігор Семенов - перший заступник генерального директора ДТРК «Крым».

 

Частоту 102,3 МГц, на якій у Сімферополі з 1992 року мовило «Транс-М-радіо», Роскомнагляд віддав сімферопольському ТОВ «ТРК "Медиапрофиль Крым"».

 

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб РФ, ТОВ «ТРК "Медиапрофиль Крым"» було зареєстроване в Сімферополі в жовтні 2014 року. Директор компанії - підприємець із Ростова Оксана Панченко. Засновником компанії є Станіслав Волченко - брат колишнього глави Комітету з інформаційної політики Автономної Республіки Крим Вадима Волченка, який після анексії Криму був призначений керівником регіонального підрозділу МІА «Россия сегодня» в Сімферополі.

 

За даними «Центру журналістських розслідувань», конкурентом радіокомпанії Станіслава Волченка на цю частоту було саме МІА «Россия сегодня», підрозділ якого в Криму очолює Вадим Волченко. Видання припускає, що це може свідчити про фіктивність конкурсу.

 

За даними «Центру журналістських розслідувань», «Транс-М-радіо» входило до складу медіахолдингу, фактичним власником якого до анексії Криму вважався нині опальний колишній віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв. Із серпня 2014 року «Транс-М-радіо» запустило спільний проект з МІА «Россия сегодня», а фактично - надало свою частоту російському радіо. І саме МІА «Россия сегодня» під час конкурсу виявилося одним з претендентів на цю частоту.

 

Частоту 107,6 МГц, на якій у Керчі мовила місцева ТРК «Бриз», Роскомнагляд віддав російському ТОВ «Наше радио» - мережевому мовнику, який входить до складу медіахолдингу члена Ради федерації Федеральних зборів РФ Віталія Богданова.

 

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб РФ, ТОВ «Наше радио» зареєстроване в Москві. Засновником компанії є ЗАТ «Мультимедиа холдинг», яке, у свою чергу, було створене Віталієм Богдановим (з 2005 року він є членом Ради федерації Федеральних зборів РФ).

 

Російське ЗАТ «Мультимедиа холдингу» було створене у 2010 році. До його складу входять радіостанції «Наше радио», Best FM, Rock FM, Ultra, «Радио Jazz», а також російське інформаційне агентство «Национальная служба новостей».

 

Нагадаємо, 25 лютого російська Федеральна конкурсна комісія з телерадіомовлення, що діє в Роскомнагляді, визначила переможців конкурсу на ФМ-частоти в окупованому Росією Криму. Із 38 учасників конкурсу переможцями стали 18 компаній.

 

Конкурс було проведено попри те, що на більшість частот у Криму мають чинні ліцензії на мовлення українські радіостанції. Зокрема, «Русское радио - Україна» вже заявило, що буде відстоювати право на свої частоти в суді.

 

До конкурсу не допускалися юридичні особи, не зареєстровані у встановленому порядку на території Російської Федерації та (або) які не мали ліцензій на радіомовлення.

 

Кримські мовники висловили протест проти конкурсу на FM-частоти, оскільки вони остерігалися, що після цього конкурсу більшість із них просто зникнуть. За мовників заступилася російський омбудсмен Елла Памфілова. Але самопроголошена «кримська влада» (де-факто окупаційне керівництво Криму і Севастополя) у відповідь на заяву омбудсмена сказала, що конкурс Роскомнагляду є законним. Зрештою, до підбиття підсумків конкурсу Роскомнагляд проліцензував низку кримських компаній.

 

Наприкінці 2014 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення висловила занепокоєння ситуацією із прагненням Роскомнагляду провести в Автономній Республіці Крим конкурс на мовлення з використанням радіочастот, закріплених за Україною. Регулятор звернувся листами до низки державних органів для вжиття відповідних заходів реагування і захисту українського частотного ресурсу.

 

У середині січня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України надіслала листа до Міністерства зв'язку та масових комунікацій Російської Федерації щодо неправомірних дій РФ стосовно перерозподілу частот в Автономній Республіці Крим і порушення Регламенту радіозв'язку Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ). Копію листа було надіслано також Генеральному секретарю МСЕ. Запит було надіслано у відповідь на звернення до Держспецзв'язку Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4870
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду