Скандал із трансляцією з Генштабу: хто винен і що робити?

Скандал із трансляцією з Генштабу: хто винен і що робити?

16 Лютого 2015
8357
16 Лютого 2015
17:45

Скандал із трансляцією з Генштабу: хто винен і що робити?

8357
Святослав Цеголко: «Я не бачу зараз приводів для того, щоб роздмухувати конфлікти... Свої висновки я зробив, і в тому числі, адміністративні висновки». «ТК» з’ясовувала, як сталося, що не всі канали показали виступ Президента з Генштабу, за що й отримали від голови Мінінформполітики Юрія Стеця погрозу понести відповідальність
Скандал із трансляцією з Генштабу: хто винен і що робити?
Скандал із трансляцією з Генштабу: хто винен і що робити?

У ніч на 15 лютого в українському медійному просторі розгорівся скандал довкола трансляції з Генерального штабу, де верховний головнокомандувач Петро Порошенко віддавав наказ про припинення вогню на виконання мінських домовленостей. Виступ Президента України розпочався близько опівночі, і транслювали його не всі, а лише частина каналів: загальнонаціональний «Інтер», інформаційні 5 канал, «112 Україна», «Еспресо TV», «24», ТВі. Як з'ясувалося згодом, не всі канали були офіційно повідомлені про трансляцію події, а тому не змінили сітки мовлення.

 

Втім, уже за кілька хвилин після трансляції міністр інформаційної політики Юрій Стець обурився у Facebook та оголосив, що всі, хто подію не транслював, понесуть відповідальність. «CNN - хвилює, чи вдасться зупинити третю світову, а наших олігархів - ні...», - обурився він. Схожі претензії висловила у Facebook народний депутат Ірина Геращенко, яка звернула особливу увагу на Перший національний, на якому не побачила трансляції.

 

Як скандал набирав обертів у Facebook, ви вже мали можливість прочитати на «Дусі». Свої висновки із ситуації в блозі на «Детектор медіа» виклала і шеф-редактор ТК Наталія Лигачова. Тим часом наша редакція розбиралася, чому так сталося і які висновки всім треба зробити.

 

«Детектор медіа» зателефонувала прес-секретарю Президента України Святославу Цеголку, і ось що він нам розповів:

 

- Святославе, хто займався організацією інформування українських каналів щодо трансляції звернення Президента?

- Прес-служба Адміністрації Президента.

 

- Чи всі українські канали були поінформовані у звичному режимі?

- Цим займалися мої заступники.

 

- Яким чином?

- З допомогою телефонних дзвінків, анонсування на сайті Президента, анонсування на платформах APTN та Reuters, і з допомогою розсилки - я особисто написав на Facebook про те, що буде в прямому ефірі виступ Президента.

 

- Представники телеканалів стверджують, що зазвичай ситуація виглядає таким чином: надсилається повідомлення з указівкою FTP-серверів або кодів для трансляції, якими вони можуть скористатися. У цьому випадку в них така можливість була?

- У даному випадку по телефону пояснювали: буде сигнал APTN (підрозділ американського агентства Associated Press. - ТК) і Reuters (британське інформаційне агентство. - ТК).

 

- А ви знаєте, що APTN - це платний провайдер, на який підписані не всі телеканали, тому вони не можуть взяти звідти код для трансляції?

- Але нам вдалося також організувати сигнал EBU (Європейська мовна спілка. - ТК) - це третій бродкастер, крім APTN і Reuters. Окрім того 5 канал роздавав безкоштовний сигнал.

 

На нашому FTP-сервері звернення Президента лежало вже через 30-40 хвилин. Той, хто не зміг узяти його в прямому ефірі, зміг протягом години взяти й показувати в запису.

 

Особисто я не бачу проблеми в тому, як висвітлювалося в Україні звернення Президента. Я вважаю, що країна довідалася про оголошення Президентом режиму припинення вогню.

 

Зізнаюся, що зазвичай, коли ми робили в запису звернення, я дзвонив кожному з керівників телеканалів. Цього разу був прямий ефір. Я взяв на себе найважчу частину - організувати трансляцію на CNN, на BBC, на Al Jazeera. З цим виникали деякі технічні труднощі, тому довелося включитися в процес. Через цейтнот контакти з українськими телеканалами я доручив своїм заступникам. У результаті канали повідомили, але не на рівні керівників, а на рівні менеджерів середньої ланки.

 

Повторю: я вважаю, що телеканали висвітлили цю історію абсолютно нормально. Хто не встиг показати в прямому ефірі - показав потім у запису. Країна дізналася про режим припинення вогню.

 

Я не бачу зараз приводів для того, щоб роздмухувати конфлікти. В телефонному режимі ми проговорили це питання з кожним із керівників телеканалів. Домовилися, як  надалі уникнути непорозумінь. Свої висновки я зробив, і в тому числі, адміністративні висновки.

 

- Але ситуація вже така, що Юрій Стець звинуватив у непатріотичності та небажанні висвітлювати цю подію низку каналів, зокрема, телеканали холдингів Коломойського і Пінчука. Тож якщо ви вважаєте ситуацію нормальною, то для Юрія Стеця та Ірини Геращенко, яка його підтримала, вона ненормальна. Що робити в такій ситуації каналам?

- Дозвольте я залишу це без коментаря. Ми свої особисті стосунки з телеканалами будемо вибудовувати самі. Я нікого не звинувачував, не звинувачую та звинувачувати не буду...

 

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія розповів «Детектор медіа», що Перший національний показував виступ Президента з Генштабу лише в супутниковій («Перший Ukraine») та цифровій («Перший Т2») версіях, а в загальнонаціональному аналоговому ефірі в цей час, як і передбачено ліцензією, мовила ТРК «Ера», яка сітки не змінювала. Появі трансляції з Генштабу передувала нетипова для подій такого рівня історія, як канал довідався про виступ Президента і звідки взяв сигнал.

 

«Жодного офіційного попередження про трансляцію не було, - розповідає керівник Першого національного. - Офіційне - означає, що має бути запущено цілий процес, як це зазвичай відбувається під час офіційних заходів Президента чи прем'єр-міністра, і ми щоразу окремо вирішуємо, як ми це будемо подавати. Цього разу близько 11-ї вечора був дзвінок від працівника Адміністрації Президента до технічного працівника Першого національного про те, що нібито на 11:30 очікується засідання Генштабу. На запитання, чи буде пряма трансляція, нашому фахівцю відповіли, що не знають. Мій технар знає, що 23.30 - не наш час, а «Ери». Тому він зателефонував технічному працівнику «Ери» і сказав, що буде таке засідання, і якщо вони хочуть, то ми спробуємо знайти картинку».

 

Зі слів пана Аласанії, продюсер Першого національного Руслан Ткаченко почав з'ясовувати, хто є базовим провайдером події та дізнався, що ним є компанія APTN - підрозділ американського агентства Associated Press (також картинку своїм передплатникам роздавало британське інформаційне агентство Reuters). «Але в нас немає підписки на APTN. В Україні її мають лише канал «Україна» і 5 канал, - зауважує пан Аласанія. - Руслан зателефонував на 5 канал технічному фахівцю - той теж нічого не знав. Тоді ми зідзвонилися з технічними працівниками каналу «Україна» і, враховуючи, що ми «Україні» безоплатно раніше надавали багато трансляцій офіційних подій, вони дали нам сигнал, який отримували від APTN».

 

Окрема історія - це ТРК «Ера». Зі слів Зураба Аласанії, НТКУ передала «Ері» сигнал APTN, отриманий від «України», але на «Ері» сказали, що до них картинка дійшла без звуку, тому вирішили не міняти сітку (в цей час в ефірі транслювався концерт Віктора Павліка).

 

Судячи з посту у Facebook генерального директора групи «1+1 медіа» Олександра Ткаченка, для «1+1» трансляція стала несподіванкою. «Вперше за весь мій час роботи на ТБ про підготовку трансляції виступу глави держави ми дізналися з інших ЗМІ та від колег за 5 хвилин до ефіру, а не хоча б за годину до ефіру встановленими каналами зв'язку». «Я вважаю вкрай безвідповідальною вчорашню поведінку деяких працівників АП і твою (Юрія Стеця. - ТК) реакцію на це. Але, судячи з усього, вам важливіше було включити CNN», - написав пан Ткаченко.

 

За словами співрозмовників «Детектор медіа», інформаційні служби каналів встигли прислати до Генштабу своїх операторів з камерами - вони готували картинку для подальших випусків новин. Але мікрофон, камера й оператор - це далеко не повний набір для забезпечення прямої трансляції. Це відповідь на закиди, мовляв, чому мікрофони «плюсів» чи ICTV були, а прямої трансляції  не було. Більше того, відправляючи знімальні групи о 23:00 на подію, редакції навіть не знали, що там буде, написав у Facebook керівник департаменту інформаційного мовлення «1+1 медіа» Сергій Попов.

 

На телеканалі «24» «Детектор медіа» розповіли, що близько 21:00 керівництву каналу надійшов телефонний дзвінок з Адміністрації Президента з пропозицією транслювати засідання Генштабу. «24» брав картинку з ефіру 5-го каналу. «Зазвичай сигнал дають через ЦКУ, цього разу сигнал ми не побачили, тому взяли з 5-го», - пояснили в прес-службі «24» і додали, що й раніше в подібних випадках про трансляції їм повідомляли з АП телефоном - дзвінком чи смс, із деталями, звідки можна взяти сигнал.

 

Телеканал «112 Україна», як повідомила керівник служби ефірного мовлення Людмила Писанко, завчасно готувався до опівночі 15 лютого, адже завжди відстежує інформацію про подібні трансляції на офіційних сайтах державних органів влади та безпосередньо контактує з відповідними прес-службами.

 

«Ні для кого не було таємницею, що 15 лютого з 00:00, відповідно до підписаних у Мінську домовленостей, має настати час перемир'я. Тому ми завчасно змінили сітку ефіру та перейшли в режим спецпланування і були готові при потребі вести мовлення цілодобово. Наші знімальні групи чергували біля Адміністрації Президента та Генерального штабу ЗСУ», - розповіла пані Писанко.

 

«Ми зверталися до Адміністрації Президента, Міністерства оборони, керівників секторів в районах проведення АТО із запитом: чи плануються якісь офіційні повідомлення з приводу початку перемир'я. Таким чином, отримали відповідь заздалегідь», - уточнила вона.

 

Пані Писанко не повідомила, від кого «112 Україна» взяв картинку, лише зауважила, що «технічне оснащення каналу "112 Україна" дозволяє оперативно виводити сигнал з будь-якої точки країни у прямий ефір каналу».

 

Телеканал «Інтер», судячи з відповіді прес-служби, офіційного повідомлення від Адміністрації Президента не отримав, але зреагував на інформацію з неофіційних джерел і скористався відео британського інформаційного агентства Reuters:

 

- Як ваш канал дізнався про трансляцію заяви Президента про припинення вогню опівночі 14 лютого (на засіданні Генштабу)? Чи було офіційне повідомлення від Адміністрації Президента?

- Інформація про трансляцію звернення Президента України Петра Порошенка надійшла до Голови правління телеканалу «Інтер» Єгора Бенкендорфа від колег з компанії «НІС», яка забезпечує інформаційне мовлення телеканалу «Інтер», виробництво програм «Новини», «Подробности», «Подробности недели». Співробітники компанії «НІС» постійно відстежують інформаційний потік, стежать за оновленням інформації на різних ресурсах - інформагенції, інформаційні портали, зокрема, сторінки політиків, офіційних осіб у соціальних мережах. Повідомлення про звернення Президента України опублікував на своїх сторінках у соцмережах Святослав Цеголко, прес-секретар Президента України Петра Порошенка, 14 лютого о 22.24.

 

Головою правління телеканалу «Інтер» Єгором Бенкендорфом і керівництвом компанії «НІС» оперативно було прийнято рішення про зміну сітки мовлення та підготовку екстреного нічного випуску новин. Були оперативно підготовлені включення з зони АТО - де кореспонденти «Подробиць» чергували в очікуванні настання дня тиші. Новинна служба телеканалу була зібрана за годину і в короткі строки змогла підготувати екстренний випуск новин. До речі, серед людей, які видавали в цю ніч екстренний випуск новин, були люди, які приїхали зі святкування свого дня народження та навіть вінчання.

 

Силами каналу та новинною службою були організовані трансляція звернення Президента України Петра Порошенка, новини, прямі включення з зони АТО та з Адміністрації Президента з Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

 

- Де ви брали «картинку» трансляції? Чи є ви передплатниками APTN, який транслював захід?

- Прямоефірний потік був взятий з мовлення інформагенції Reuters, з якою багато років співпрацюють телеканал «Інтер» та компанія «НІС».

 

- Як зазвичай відбувається повідомлення про подібні трансляції?

- Інформаційний відділ НІС відстежує всі повідомлення та анонси прес-служб, постійно моніторить офіційні інтернет-ресурси та соціальні мережі.

 

Те, що «Інтер» виявився найкраще підготовленим до події та навіть підготував екстрений випуск новин, збентежило колег. Один зі співрозмовників «Детектор медіа», експертів з телевізійних новин, припускає, що «Інтер» явно поінформували, щоб дати можливість «засвітитися» в позитивному ключі співвласнику каналу, народному депутату від «Опозиційного блоку» Сергію Льовочкіну. Цю ж версію у Facebook висловив і керівник департаменту інформаційного мовлення «1+1» Сергій Попов.

 

Проте джерела «Детектор медіа» в Адміністрації Президента розповідають, що поставилися до всіх українських каналів однаково: з АП не телефонували ані Олександру Ткаченку, ані Єгору Бенкендорфу чи Сергію Логунову - між собою контактували технічні фахівці. Річ у тім, що в АП зробили ставку на іноземні ЗМІ, аби донести до Заходу, що Україна виконала мінські угоди. Зокрема, в АП мали на меті показати виступ Порошенка на CNN (і заради нього Петро Порошенко після оголошення наказу про припинення вогню передав його суть ще й англійською мовою). А оскільки CNN бере лише сигнал Reuters, прес-служба Президента всі сили кинула на те, щоб організувати трансляцію через Reuters і APTN, а також на організацію коментарів очільників українських силових відомств і міністерств на BBC.

 

Це підтверджує й гендиректор НТКУ Зураб Аласанія. Він нагадав, що зазвичай під час офіційних подій прес-служба Адміністрації Президента надає параметри супутникової трансляції або наземного прийому сигналу (наприклад, як у цьому випадку). Він припускає, що цього разу Адміністрація Президента від початку орієнтувалася на західні медіа, а тому й провайдером обрала зарубіжну компанію. А українські канали для неї були другорядними.

 

«Та якщо канали за півтори-дві години до події дізналися про неї, в них була можливість самим організувати трансляцію, - вважає джерело «Детектор медіа» з АП. - Просто канали звикли працювати в ручному режимі: дзвінок керівнику - і схема працює. Цього разу не було дзвінків керівникам...».

 

Також наші співрозмовники вважають, що проблема не вилилася б у публічний скандал, якби: а) міністр Юрій Стець не «наїхав» на телеканали; б) якби «Інтер» не зробив міні-марафон на фоні відсутності трансляції на інших загальнонаціональних каналах.

 

Очевидно, що промахів припустилися всі. І прес-служба Адміністрації Президента, для якої іноземні ЗМІ виявилися важливішими за українські, з-поміж яких працівники прес-служби зробили ставку на своє колишнє місце роботи - 5 канал. І Юрій Стець, який поспішив звинуватити канали, чим розлютив, за даними «Детектор медіа», більшість телеменеджерів. І працівники українських телеканалів. Вони отримали анонс від АП щонайменше за годину до події (телефоном, твітером, фейсбуком - байдуже), і, на жаль, не сприйняли цю інформацію як першочергову, не поставили до відома своїх керівників, не організували оперативне висвітлення або, принаймні, не забули про свої телеамбіції та не взяли картинку конкурентів - 5-го каналу. Схоже, всім учасникам дискусії є привід зібратися й обміркувати, як уникати подібних непорозумінь. Але в жодному разі не махати шашкою.

 

І, як закликав у Facebook керівник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський, усім нам нині потрібна солідарність, бо «взаємні звинувачення всіх і всіма замість того, щоб згуртуватися перед обличчям спільних випробувань - більш руйнівні, ніж ця конкретна помилка, недопрацьовка, халатність».

 

P.S. Телевізійний холдинг StarLightMedia, наслідуючи свого шефа, не став вдаватися в подробиці у коментарі «Детектор медіа», а узагальнив ситуацію:

 

«У суботу, 14 лютого, трапився прецедент: не всі телеканали показали звернення Президента про припинення вогню. Залишимо осторонь технічні і організаційні моменти, через які це трапилося. То, що відбулося потім, на наш погляд, важливіше і небезпечніше відсутності трансляції на всіх телеканалах.

 

А відбулося обговорення цієї ситуації - у публічному полі, в Facebook. Воно почалося зі звинувачень міністра інформації у бік телеканалів. Продовжилося публічними контрзвинуваченнями телеменеджера. Підключилися інші: і медійники, і політики, і обивателі. Взаємні претензії нагромаджувались. Ніхто нікому нічого не довів, але розсварилися всі.

 

Взаємні звинувачення всіх всіма замість того, щоб згуртуватися перед обличчям спільних випробувань - це більш руйнівне, ніж конкретна помилка, недопрацювання, халатність.

 

Сьогодні українському суспільству, як ніколи, потрібна солідарність. Усвідомлена взаємопідтрика між різними групами, між різними людьми. Прагнення зрозуміти іншого перед тим, як звинувачувати, якщо навіть із зусиллям і через подолання. Робота на спільний результат, який є важливішим, ніж власна правота (не плутати із правдою).

 

Наша сила в єдності. Давайте вчитися розмовляти із іншим так, щоб мати на меті домовитися.

 

Ми закликаємо до Солідарності».

 

Фото - www.aeronautics-sys.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8357
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ktrcec
3327 дн. тому
Шо за "новый год" устроили? Можно было вообще без понтов и эфиров прекратить огонь. Есть же договор. А оказывается, еще и скандал: не все взяли под козырек. Есть у меня подозрение, шо им таки не сказали. Если б я был директором канала, не допер бы такое транслировать. Цеголко, короче, попал.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду