Держспецзв’язку України надіслала запит до Росії щодо  неправомірного перерозподілу частот у Криму

Держспецзв’язку України надіслала запит до Росії щодо неправомірного перерозподілу частот у Криму

14 Лютого 2015
4412
14 Лютого 2015
21:29

Держспецзв’язку України надіслала запит до Росії щодо неправомірного перерозподілу частот у Криму

4412
Держспецзв’язку України надіслала запит до Росії щодо  неправомірного перерозподілу частот у Криму
Держспецзв’язку України надіслала запит до Росії щодо  неправомірного перерозподілу частот у Криму

Адміністрація Держспецзв'язку надіслала листа до Міністерства зв'язку та масових комунікацій Російської Федерації щодо неправомірних дій РФ стосовно перерозподілу частот в Автономній Республіці Крим і порушення Регламенту радіозв'язку Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ). Копію листа надіслано також Генеральному секретарю МСЕ. Про це повідомляється на сайті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, у відповідь на звернення якої надіслала запит Дерспецзв'язку.

 

У зверненні до російської сторони Україна вимагає вжити необхідних заходів для усунення порушень і забезпечення виконання положень Статуту і Регламенту радіозв'язку МСЕ.

 

Адміністрація Держспецзв'язку у своєму листі вказує на порушення російською стороною конкретних пунктів Регламенту радіозв'язку і Статуту МСЕ,  дотримуватися яких вона зобов'язана як держава-член МСЕ. Мова йде про право на використання і зміну частотних присвоєнь України. Відповідно до Регламенту радіозв'язку МСЕ встановлення та експлуатація радіомовних станцій в АРК без ліцензії Нацради України не дозволяється.

 

Крім того, дії Російської Федерації порушують вимоги Резолюції 68/262 (2014 року) Генеральної Асамблеї ООН щодо невизнання будь-якої зміни статусу АРК і Севастополя. Положення цієї Резолюції були підтверджені заявою Генерального секретаря МСЕ на Повноважній конференції МСЕ 2014 року. В ній наголошується, що всі держави-члени МСЕ повинні дотримуватися основоположних принципів, визначених в основних документах Союзу, зокрема суверенного права кожної держави-члена, до яких належить і Україна, регулювати свій електрозв'язок у межах міжнародно-визнаних кордонів.

 

Як зазначається у повідомленні Нацради, 15 грудня 2014 року на сайті Федеральної служби із нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ було опубліковано оголошення про проведення 25 лютого 2015 року конкурсів на отримання права здійснювати наземне ефірне мовлення на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і Севастополя. Конкурси оголошено на 99 частотних присвоєнь.

 

Як писала «Детектор медіа», у конкурсі на радіочастоти FM-діапазону в окупованому Росією Криму та Севастополі беруть участь 38 російських телерадіокомпаній. Загалом на конкурс виставлено 26 пулів частот (лотів).

 

Федеральна конкурсна комісія з телерадіомовлення розподілятиме ФМ-частоти в окупованому Росією Криму та Севастополі 25 лютого. При цьому до конкурсу не допускаються юридичні особи, не зареєстровані у встановленому порядку на території Російської Федерації та (або) які не мають ліцензії на радіомовлення. Як відомо, українські радіостанції мають ліцензії на мовлення на більшості FM-частот у цьому регіоні.

 

Незадовго до публікації переліку претендентів кримські мовники висловили протест проти конкурсу на FM-частоти, оскільки вони остерігаються, що після цього конкурсу більшість кримських мовників просто зникнуть. За мовників заступилася російський омбудсмен Елла Памфілова.

 

Але самопроголошена «кримська влада» (де-факто окупаційне керівництво Криму і Севастополя) у відповідь на заяву омбудсмена сказало, що конкурс Роскомнагляду є законним.

 

Наприкінці 2014 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення висловила занепокоєння ситуацією із прагненням Роскомнагляду провести в Автономній Республіці Крим конкурс на мовлення з використанням радіочастот, закріплених за Україною. Регулятор звернувся листами до низки державних органів для вжиття відповідних заходів реагування і захисту українського частотного ресурсу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4412
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду