Нацрада vs «Ескулап TV»: Що таке публіцистика і чи може бути власне виробництво з чужим копірайтом

Нацрада vs «Ескулап TV»: Що таке публіцистика і чи може бути власне виробництво з чужим копірайтом

13 Лютого 2015
7986
13 Лютого 2015
20:01

Нацрада vs «Ескулап TV»: Що таке публіцистика і чи може бути власне виробництво з чужим копірайтом

7986
Цифрові телеканали «Ескулап TV», який придбала «Медіа Група Україна», і «Вінтаж», який придбав Андрій Карпій, отримали попередження Нацради за недотримання програмних концепцій. Представники «Ескулапа» посперечалися з Нацрадою щодо жанрового наповнення
Нацрада vs «Ескулап TV»: Що таке публіцистика і чи може бути власне виробництво з чужим копірайтом
Нацрада vs «Ескулап TV»: Що таке публіцистика і чи може бути власне виробництво з чужим копірайтом

12 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами позапланових перевірок оголосила попередження цифровому ефірному телеканалу «Ескулап TV» (ТОВ «Аспера 2011») з мультиплексу МХ-5, який нещодавно придбала «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова, а також цифровому ефірному телеканалу «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс») з мультиплексу МХ-5, який нещодавно купив харківський бізнесмен Андрій Карпій. Обидва канали, які Нацрада раніше називала «пустишками», отримали санкції за сумнівне програмне наповнення минулого, коли їхні кінцеві власники публіці були невідомі.

 

Ольга Герасим'юк - Івану Букреєву: «Якби ви хоч розбиралися в жанрах...»

 

Перевірка телеканалу «Ескулап TV» (ТОВ «Аспера 2011») була проведена 23 січня, але враховувала результати моніторингу ефіру від 31 жовтня і 24 листопада 2014 року. За словами членів Нацради, канал не захотів, щоб регулятор враховував результати свіжого моніторингу за 12 січня.

 

Моніторинг зафіксував відхилення від програмної концепції: зменшення обсягу власних програм з 11,5 до 7 годин на добу, вітчизняних програм із 17 до 13-14 годин на добу, інформаційних програм із 6 до 5 годин на добу, збільшення обсягу іноземних програм із 7 до 10-11 годин на добу, розважальних програм з 1 до 2,5 годин на добу.

 

Крім того, Нацрада зафіксувала низку порушень закону «Про телебачення і радіомовлення» (розміщення програми без копірайту, демонстрація в ранковий час художнього фільму «Яструб» з обмеженою глядацькою аудиторією «14») та закону «Про рекламу» (інформація з ознаками прихованої реклами клубу «Радуга» у вигляді банера в програмі «Аэробика в стиле»). Водночас прямої реклами та спонсорської інформації в ефірі каналу Нацрада не зафіксувала, хоча телекомпанія в ліцензії вказувала такі джерела фінансування, як доходи від реклами, спонсорства та інвестиції власників.

 

Телеканал «Ескулап TV» представляли нові топ-менеджери: директор департаменту з розвитку нових каналів холдингу «Медіа Група Україна» (у тому числі віднедавна директор «Ескулап TV») Іван Букреєв та директор юридичного департаменту медіа групи Євген Буцан.

 

Євген Буцан повідомив, що всі виявлені порушення стосуються діяльності попереднього керівництва. «Звісно, це не звільняє від відповідальності компанію. Я прошу лише врахувати ці обставини», - зауважив він.

 

Голова Нацради Юрій Артеменко нагадав, що в аналогічній ситуації раніше опинився телеканал «Еспресо TV», коли він придбав цифровий ефірний канал «Голдберрі» і «віддувався за гріхи попередників» - отримав попередження. «Я впевнений, що ви будете дотримуватися програмної концепції та умов ліцензії. Але ви мали розуміти, що ви якийсь час, поки не налагодите процес, будете нести якісь втрати - моральні чи матеріальні», - сказав він представникам «Ескулапа TV».

 

Євген Буцан, тим часом, звернув увагу членів Нацради на тонку межу в класифікації телевізійного продукту. На його думку, зазвичай складно визначити, до якої жанрової категорії належить та чи інша програма. Відтак, представники «Ескулапа TV» погодилися не з усіма висновками перевіряльників щодо жанрового наповнення каналу.

 

Член Нацради Владислав Севрюков згоден, що іноді буває складно визначити жанр продукту. «Саме тому я попросив працівників нашого відділу моніторингу зробити нарізку однієї з програм ("Всяка всячина"), яку ви вважаєте публіцистичною. Наш контрольно-аналітичний відділ відніс її до розважальних», - сказав пан Севрюков.

 

Цю нарізку продемонстрували на засіданні Нацради:

 

 

«Я вважаю, що це публіцистика, а Шустер і Познер - це розважальний жанр», - пожартував голова Нацради Юрій Артеменко.

 

Також Владислав Севрюков попросив продемонструвати нарізку ще однієї програми, яку «Ескулап TV» вважає власним продуктом. Це науково-просвітницький проект «Хвилини минулого», у якому після підводки ведучої транслюється продукт виробництва телеканалу Tonis - програма «Цивілізація інкогніта», про що свідчить копірайт «Tonis 2012» і слова ведучого Валерія Бебика: «Побачимося на Tonis». «Працівники і спеціалісти Нацради вважають, що це не власний продукт. І я їх підтримую», - сказав пан Севрюков.

 

 

За словами Євгена Буцана, строк зберігання програм, передбачений законом, уже сплив, тому телеканал позбавлений можливості надати свої аргументовані пояснення.

 

«Ви зараз подивилися цей продукт. Хіба це власна передача?», - запитав Юрій Артеменко. «Якщо я буду оперувати критеріями, які визначені законом, враховуючи, що компанія набула права (на цю програму), то є всі ознаки власного продукту», - відповів Євген Буцан.

 

Член Нацради Олександр Ільяшенко нагадав колегам, що нині тривають перевірки інших телеканалів щодо дотримання ними квоти власного виробництва. На його думку, рішення Нацради щодо результатів перевірки «Ескулапа TV» необхідно буде враховувати і при розгляді перевірок інших мовників. «Наприклад, на телеканалі ICTV я дивився півтора- чи двогодинну програму, де з YouTube скачані смішні історії, стоїть ведучий і дає свої характеристики, - навів пан Ільяшенко приклад. - Якщо подивитися по хронометражу, то з двох годин лише хвилин п'ять - це характеристики ведучого, а решта часу - відео з YouTube. Як далі будуть наші служби це оцінювати - як п'ять хвилин власного продукту і дві години невласного? І такого продукту в нашому ефірі дуже багато. Так само й канал М1, який каже на початку програми: "А зараз краща двадцятка", після чого показує 20 російських кліпів. Як наш апарат буде це рахувати?».

 

До речі, цю ремарку завдяки трансляції засідання Нацради на екрані в холі почув власник супутникового музичного телеканалу ОЕ Алекс Кларк, який згодом висловив Нацраді свою точку зору: «Ви згадували про те, чи є кліпи власним виробництвом. Повірте, це дуже велика редакторська робота. На підготовку до ефіру кожного трихвилинного кліпа йде чотири години роботи одного працівника. Відео з YouTube - це теж величезна робота, яку треба провести для підготовки його до ефіру».

 

«Ми дійсно зіштовхуємося з проблемою визначення власного продукту, і єдиного алгоритму не знайдемо, - погодився Владислав Севрюков. - Моя пропозиція: якщо не знаходиться компроміс між перевіряльниками і телерадіоорганізацією, то потрібно виносити це на засідання й обговорювати на широкий загал».

 

А Юрій Артеменко додав, що Нацрада почала роботу над законопроектом «Про аудіовізуальні послуги», і питання класифікації власного продукту - це один зі своєрідних каменів спотикання.

 

Дискусія продовжилася й щодо того, які програми є публіцистичними. Юрій Артеменко зачитав визначення, за яким публіцистика - це авторська точка зору на суспільно-політичні події. «Яким чином до неї належить косметика?», - запитав він.

 

«Це дуже непросте питання», - вважає Євген Буцан. «Давайте разом підемо на курси підвищення кваліфікації», - запропонував йому Юрій Артеменко. «Ми побачили тільки фрагменти передач, але в цілому вони мають певне змістовне навантаження», - не здавав своїх позицій юрист «Ескулап TV».

 

Тоді відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко звернулася до Івана Букреєва як до фахівця з програмування: «Ви справді вважаєте, що це публіцистичний жанр?». «Я точно вважаю, що це не розважальний жанр, - відповів пан Букреєв. - Але схиляюся до публіцистичного. У Національної ради є фрагменти з цієї програми - і про екологічні питання, і про спорт».

 

Тоді Юрій Артеменко та перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк вчепилися в економічну освіту Івана Букреєва. «Якби ви хоч розбиралися в жанрах», - зауважила Ольга Герасим'юк. «Ми з вами працювали в один час на "1+1"», - нагадав їй пан Букреєв. «Це не врятувало вас від того, що ви не знаєте, що таке публіцистика», - заявила перший заступник голови Нацради. А голова регуляторного органу запропонував представникам «Медіа Групи Україна» запросити викладача з телевізійних жанрів.

 

Перевести розмову в мирне русло намагався заступник голови Нацради Григорій Шверк: «Вони віддуваються за попереднє керівництво, за ефір листопада». «Так навіщо вони нас за дурнів тримають?!» - не вгавав Юрій Артеменко. «Я у вас питаю, де тут авторська точка зору на суспільно-політичні події, що є основним у публіцистиці)?» - наполягала Катерина Котенко. «Це публіцистика, бо є наказ директора підприємства, що це публіцистика», - поставив крапку в дискусії Григорій Шверк.

 

У результаті п'ятеро членів Нацради із семи проголосували за оголошення каналу «Ескулап TV» попередження. Утрималися Григорій Шверк та Олександр Ільяшенко. Для каналу це вже друге попередження. Перше він отримав у вересні 2014 року - теж за відхилення від програмної концепції.

 

Нові власники «Ескулап TV» планують зміни на каналі

 

Одразу після винесення санкції Нацрада розглянула питання про переоформлення ліцензії каналу «Ескулап TV», яке відклала 29 січня до завершення позапланової перевірки. Канал змінив власників і пов'язаних осіб, керівника, редакційну раду, місцезнаходження та адресу студії.

 

Як уже писала «Детектор медіа», телекомпанію ТОВ «Аспера 2011» («Ескулап TV» придбав медіахолдинг Ріната Ахметова «Медіа Група Україна». Відтепер ТОВ «Медіа Група Україна» володіє 99% ТОВ «Аспера 2011», ще 1% володіє ТОВ «Теле про» (продакшн холдингу «Медіа Група Україна»). Раніше власником ТОВ «Аспера 2011» було ТОВ «Топфільм медіа».

 

Директором каналу став Іван Букреєв замість Ірини Кропиви (вона ж, нагадаємо, є власницею ТОВ «Топфільм медіа»). До редакційної ради замість Ірини Кропиви та Юлії Землицької увійшли Іван Букреєв і Ксенія Філатова.

 

Компанія змінила адресу з вул. Булаховського, 30-А в Києві на вул. Героїв Космосу, 4 в Києві (адреса каналів холдингу «Медіа Група Україна»). Туди ж переїхала з вул. Мельникова, 42 і студія каналу.

 

Таким чином, до «Медіа Групи Україна» тепер входять 6 каналів: загальнонаціональний «Україна», цифрові ефірні НЛО TV, «Індиго» та «Ескулап TV», а також платні супутниково-кабельні «Футбол 1» і «Футбол 2».

 

Іван Букреєв на запитання членів Нацради розповів, що нові власники планують змінювати назву і програмну концепцію каналу: «Наразі медіагрупа оцінює телевізійний ринок і планує внести зміни, але це буде пізніше - скоріше за все, навесні, ближче до літа, щоб бути повноцінно готовими до нового сезону».

 

Владислав Севрюков уточнив, чи буде канал зберігати свою тематику. «Ми зараз над цим працюємо. Поки що ми зберігаємо все жанрове наповнення», - відповів пан Букреєв. Тоді пан Севрюков повідомив, що для участі в цифровому конкурсі «Ескулап TV» подавав розширену програмну концепцію, за якою передбачав медично-соціальну спрямованість, і саме з такою концепцією виграв конкурс. «Вони сказали, що будуть єдиним медичним каналом в Україні», - додав Юрій Артеменко.

 

Нацрада, ймовірно, натякнула на те, що зміна формату каналу не є бажаною. Втім, восени 2014 року регуляторний орган уже дозволив іншому цифровому телеканалу «Медіа Групи Україна» - «Кіноточка» - змінити назву і концепцію кіноканалу на родинний науково-просвітницький канал «Індиго TV», хоча спершу і пручався таким змінам. І в листопаді медіагрупа запустила новий канал.

 

«Вінтаж»: іще одна розплата за «гріхи попередників»

 

Аналогічні до «Ескулапа TV» рішення Нацрада прийняла і щодо телеканалу «Вінтаж» (ТОВ «Корона санрайс»). Його позапланова перевірка проводилася 21 січня та враховувала результати моніторингів від 27 жовтня 2014 року та 14 січня.

 

Моніторинг 27 жовтня зафіксував відхилення від програмної концепції: зменшення обсягу програм власного виробництва з 9,5 до 7,5 годин на добу та невідповідність логотипу (за ліцензією - «Вінтаж ТВ», фактично - «Вінтаж»).

 

Крім того, Нацрада зафіксувала порушення закону «Про телебачення і радіомовлення» (демонстрація в денний час художнього фільму «S.O.S. Спасите наши души» з обмеженою глядацькою аудиторією «14») та закону «Про рекламу» (перевищення рекламної квоти протягом доби і невідокремлення реклами прикінцевими відбивками).

 

Моніторинг 14 січня зафіксував, що компанія все виправила. Директор каналу «Вінтаж» Дмитро Білокопитов розповів, що порушення були допущені попереднім керівництвом компанії: «Контроль за сервером ми отримали 6 листопада, а моніторинг був проведений 27 жовтня. У нас ситуація схожа з "Асперою 2011" («Ескулап TV». - ТК): ми отримали в управління канал, у якого була купа порушень. Моніторинг за 14 січня, на мою думку, ідеальний. Хочу звернути вашу увагу на те, що ми виправили всі порушення».

 

Втім, члени Нацради вирішили підходити до результатів перевірок послідовно і, як і в ситуації з «Ескулапом TV», оголосили «Вінтажу» попередження. Для нього воно теж уже друге: перше телекомпанія отримала у вересні 2014 за порушення програмної концепції та зміну логотипа «Вінтаж ТВ» на Vintage.

 

Після цього Нацрада переоформила ліцензію каналу у зв'язку зі зміною власників, директора, редакційної ради, місцезнаходження та адреси студії.

 

Як писала «Детектор медіа», телеканал «Вінтаж ТВ» купив харківський бізнесмен Андрій Карпій, якому належить холдинг «Перша українська радіогрупа» (радіостанції MFM, Best FM та супутниковий телеканал «ProВсе»). Незадовго до цієї покупки пан Карпій продав свої чотири радіокомпанії з мережею частот у 27 містах холдингу Ігоря Гужви для запуску «Радио Вести».

 

Новими власниками ТОВ «Корона санрайс» стали сам Андрій Карпій (1%) і компанія «Перша українська медіа група», яка йому належить (99%). Попереднім власником був Роман Ворона (однак він не фігурував у ліцензії, бо Нацрада її не переоформлювала), до нього - Ірина Коморська.

 

Директором каналу став Дмитро Білокопитов, який раніше працював на «Первом муниципальном» - донецькому телеканалі Андрія Карпія, який через події в Донецьку припинив мовлення. Раніше «Вінтаж» очолювала Олеся Кисель, до неї - Ірина Коморська. До нового складу редакційної ради увійшли Дмитро Білокопитов і Сергій Долина.

 

Компанія переїхала на вул. О. Довженка, 14, оф. 156 у Києві, адреса студії - на вул. Дмитрівську, 52-Б у Києві.

 

Чи буде канал змінювати програмну концепцію та назву, наразі невідомо. За неофіційною інформацією, на цифровій частоті «Вінтажа» буде запущено телеканал «ProВсе», який також належить Андрію Карпію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7986
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду