Настрої рекламодавців: менше грошей, більше політики

Настрої рекламодавців: менше грошей, більше політики

5 Січня 2015
4280
5 Січня 2015
12:01

Настрої рекламодавців: менше грошей, більше політики

4280
А деякі рекламодавці вже вивчають доцільність розміщення на «Інтері»
Настрої рекламодавців: менше грошей, більше політики
Настрої рекламодавців: менше грошей, більше політики

Як відомо, український ринок телереклами нещодавно стикнувся з серйозними проблемами. Їх спричинили значний спад в економіці країни, втрата територій (а отже й споживачів усіх без винятку товарів та послуг) і загроза законодавчого обмеження реклами лікарських засобів та алкогольного спонсорства. Щоби зрозуміти, куди далі рухатиметься рекламний ринок, ми запитали найбільших телевізійних рекламодавців про їхні настрої: як зміняться їхні рекламні бюджети в 2015 році, чи сподіваються вони отримувати доходи в проблемних регіонах на сході країни та як діятимуть у випадку зміни рекламного законодавства на своїх ринках.

 

Загалом рекламодавці відповідають на ці запитання дуже по-різному і, на жаль, не завжди втішно для телевізійників. Так, Наталія Малишева, директорка з маркетингу «САН ІнБев Україна» (ТМ «Чернігівське», Bud, Staropramen та ін.), повідомила, що рекламний бюджет її компанії в новому році скоротиться. Причому ці зміни пов'язані перш за все не з загальною економічною кризою, хоча вона повною мірою торкнулася пивоварів, а радше зі змінами в індустрії. В компанії скаржаться, що постійний тиск із боку держави й непрогнозована акцизна політика призвели до зниження обсягів виробництва: минулого року галузь виробила на 13% менше пива, ніж у 2013-му. «Ціна продукту кардинально не змінюється і в той же час ми платимо за високоякісний німецький і чеський хміль в іноземній валюті - тобто вартість інгредієнтів значно зросла. Те саме стосується й технологій виробництва, які ми імпортуємо. Таким чином, жертвуючи прибутком на ринку, що скорочується, ми змушені переглядати свої статті витрат у бік зменшення. Якихось фінальних цифр ми для себе ще не визначили - все залежатиме від мінливих обставин», - зазначає пані Малишева.

 

Олександр Блохін, маркетинг-директор міжнародного холдингу Global Spirits (ТМ «Хортиця», «Мороша», «Первак», «Шустов»), хоча й відзначив позитивну динаміку рекламного бюджету принаймні в гривні, проте був категоричний щодо можливих законодавчих новел: «Зараз складно сказати, як зміниться рекламний бюджет компанії в 2015 році: все залежатиме від курсових змін. У гривнях він точно буде вищим, ніж у 2014 році, оскільки компанія планує розвиток. А от яким він буде з урахуванням курсу валют - поки незрозуміло. Що стосується можливої заборони алкогольного спонсорства, то компанія завжди підтримувала цю ініціативу, вважаючи її правильною й актуальною. Фактично ми використовували цей інструмент вимушено (бо на даному каналі були присутні конкуренти. - ТК). <...> Більше того, з нашого погляду, обмеження мають поширюватися не тільки на міцний алкоголь, але й на пиво та слабоалкогольні напої».

 

У новому році Global Spirits планує зсунути свою рекламну активність в інтернет, де бачить значний потенціал. «Зрозуміло, ми продовжимо використовувати й інші канали, в тому числі пресу й телебачення. Але пріоритетним напрямком у новому році стане розвиток рекламної активності в мережі», - пояснює Олександр Блохін.

 

З тим, що цифрові комунікації продовжать нарощувати обсяги, погоджуються і в «САН ІнБев Україна», хоча й зазначають, що для підприємства з портфелем брендів для різних споживачів некоректно говорити про пріоритет одного з каналів у цілому по компанії. «Телебачення, новини, спілкування переходять в інтернет. Крім того, використання цього ресурсу найкраще дозволяє сфокусуватися на конкретному споживачеві, - коментує Наталія Малишева. - На даний момент ми не спостерігаємо тренду значного зростання цін на ТБ та зовнішню рекламу. Як і раніше, ТБ продовжить відігравати ключову роль у просуванні FMCG-брендів».

 

Однак найскладнішою темою для обговорення з рекламодавцями прогнозовано стала їхня робота в зоні бойових дій. «Подальший сценарій розвитку подій у Донецькій та Луганській областях для нас є так само невизначеним, як і для багатьох інших компаній на ринку. Але, зрозуміло, ми зменшили маркетинговий бюджет у тому числі й через неможливість працювати в Луганську, Донецьку та Криму», - зазначає Наталія Малишева.

 

Дехто з великих рекламодавців не припиняв працювати в зоні бойових дій, проте й вони погоджуються, що це дуже важко. Наприклад, компанія «Київстар» улітку запустила спеціальний тариф «Вільний Донбас», який дозволяє здійснювати дзвінки й відправляти повідомлення навіть із нульовим балансом. Сьогодні ним користуються близько півмільйона абонентів, і нещодавно компанія вирішила продовжити його дію до кінця січня 2015 року. «Ситуацію на сході спрогнозувати складно. На даний момент нашим ключовим завданням є підтримка повноцінної роботи мережі в регіоні для забезпечення зв'язку, - пояснює Вікторія Кириленко, начальник відділу розміщення реклами "Київстар". - Враховуючи економічну ситуацію, зусилля команди "Київстар" наступного року будуть спрямовані не на обсяг закупівлі реклами, а на якісну складову розміщення, тобто ми намагатимемося підвищувати ефективність кожної вкладеної одиниці бюджету».

 

Отже, рік буде непростим для всіх: і для телеканалів, і для рекламодавців. І тут не можна обійти увагою подію, з якої він розпочався. Йдеться про «блакитний вогник» із одіозними російськими артистами, який телеканал «Інтер» показав у новорічну ніч. Він викликав цілу бучу не лише з боку обурених глядачів, чиновників та медійників, але й зачепив почуття рекламодавців. Петро Чернишов, генеральний директор «Київстар», таким чином окреслив свою позицію: «Для мене дуже важливо, щоб настрій і наповнення програм телеканалів, де розміщується наша реклама, гармоніювали з патріотичними цінностями, які "Київстар" як національний український оператор вкладає в рекламу. <...> У зв'язку з цим я попросив нашу дирекцію з маркетингу вивчити доцільність подальшого розміщення нашої реклами на "Інтері"».

 

Цікаво, що протягом усього складного 2014 року телерекламодавцям вдавалося залишатися аполітичними при виборі телеканалів для розміщення реклами. Не на диктофон вони найчастіше пояснювали таке ставлення уже підписаними контрактами, а також небажанням вплутувати ім'я компанії в політичні питання або привертати увагу до власних акціонерів. Побачимо, чи стане вчинок «Інтера» останньою краплею та причиною появи ще одного фактора, який впливатиме на рекламний телеринок у новому році.

 

Ілюстрація - seoonly.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4280
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду