Хто дихає в спину 5-му

Хто дихає в спину 5-му

22 Грудня 2014
7579
22 Грудня 2014
11:38

Хто дихає в спину 5-му

7579
Новостворені інформаційні мовники нарощують частку, а старі — втрачають. Як змінилися показники телеперегляду та аудиторія новинних каналів у 2014 році
Хто дихає в спину 5-му
Хто дихає в спину 5-му

«Детектор медіа» починає підбивати підсумки року. Перший матеріал присвячено тому, як 2014-й змінив показники телеперегляду новинних телеканалів.

 

2014-й став роком для інформаційних каналів, їхній продукт як ніколи був запотребуваний і актуальний. Мовники мали стабільно високі показники в першому півріччі, особливо в окремі місяці: лютий - розстріл людей на Майдані, березень - анексія Криму, початок неоголошеної війни з Росією, серпень - загострення подій у зоні АТО, іловайський «котел».

 

Наприкінці ж року здебільшого спостерігається зниження показників. Однак деяким каналам у грудні вдалося наростити частку. Спромоглися на це мовники, які торік лише з'явилися в українському ефірі. А тепер за певними аудиторіями дехто з них може складати конкуренцію навіть корифею інформаційного ефіру - 5-му каналу.

 

Середні показники каналів за 2014 рік*

 

Але зовсім інша картинка на олімпі інформаційних каналів складається станом на грудень.

 

Середні показники каналів за два тижні грудня 2014 року**

 

5 канал

 

5 канал за підсумками року залишає за собою місце в рейтингу як перший інформаційний. Хоча тенденція його перегляду досить невтішна: порівняно з початком року канал знизив свою частку більш ніж удвічі. Якщо в січні середня частка 5-го становила 4,04/4,47% (а в лютому взагалі 5,14/5,93%), то в листопаді канал узяв показник 1,19/1,27%, аудиторія 18+, вибірки «Вся Україна» /«50 тис.+». За 18-54 ця ж тенденція зберігається.

 

 

 

 

Свого програмного наповнення канал, що належить до медіаактивів Президента України Петра Порошенка, не змінював. Класичні щогодинні випуски новин, суміжні з ними тематичні програми. За цей рік 5-й відзначився рекордною кількістю фіктивних замінувань (понад 12 разів), активно демонстрував телемарафони, а також зобов'язався якнайдужче критикувати свого власника-гаранта. З нових проектів цієї осені в ефір вийшли ток-шоу Романа Чайки «Клуб реформ», соціальний проект «Єдина родина». Також канал реформував основний праймовий випуск «Час: підсумки дня», який, до речі, виходить у найрейтинговішому слоті каналу - 21.00-22.00. Взагалі показники каналу зростають упродовж дня з 6-ї ранку по 22-гу вечора.

 

Основним викликом для каналу на наступний рік стане посилення новоявлених конкурентів, адже в спину 5-му вже дихає не лише «24», а й «112 Україна». Можливо, це спонукатиме канал до змін і пошуку нових рішень. Якщо канал не планує розширювати свою нішу й орієнтуватися на ширшу аудиторію (такі спроби були в 5-го кілька років тому), то менеджменту слід замислитися над інноваціями для сучасного новинного формату, поки перший інформаційний не розгубив своїх вірних глядачів.

 

«24»

 

Канал «24» за підсумками року посідає другу сходинку в топі інформаційних каналів, його показники, майже втричі нижчі за середні цифри 5-го. До нього так само спостерігається зниження уваги порівняно з початком року, однак не таке стрімке, як у 5-го: в січні канал мав частку 1/0,85%, а в грудні 0,68/0,56%, аудиторія 18+, вибірки «Вся Україна» / «50 тис.+».

 

Помісячна динаміка зміни показників повторює тенденції 5-го каналу: з вересня впродовж осені канал втратив показники. Тоді ж, у вересні, «24» вирішив стимулювати глядачів, апелюючи до їхнього патріотизму, і заявив, що перераховуватиме десяту частину надходжень від кожного рекламного блоку на потреби української армії та добровольців.

 

 

 

 

З ранкових слотів канал збирає найвищі показники о 10.00-11.00, коли найчастіше транслює засідання Верховної Ради. Найбільш рейтинговий вечірній слот - 22.00-23.00 (блок новин).

 

У травні цього року канал побудував студію в Києві та запустив щоденні підсумкові випуски новин у прямому ефірі о 21:00. Ця подія для «24» знакова, адже раніше формат не передбачав ведучих у студії. Гостьова студія збільшила кількість актуальних інтерв'ю. Також канал запустив російськомовну доріжку. З'явилися й нові програми, остання з них - «Ідеальний уряд», спільний проект із «Громадським ТБ» - стартувала в листопаді.

 

Основною неприємністю для каналу в рейтинговому топі став «112 Україна», який випередив «24» в серпні цього року і впродовж осені та грудня втримував зайняті позиції. Наступного року «24» також доведеться протистояти апетитам новоявленого проекту бізнесмена Андрія Подщипкова, якому ніхто на медіаринку не вірить, що він є реальним власником медіа.

 

«112 Україна»

 

«112 Україна» - найбільш темна й найбільш успішна конячка інформаційного забігу 2014 року. За цей рік, коли великі інформаційні мовники втрачали свою аудиторію, каналу вдалося зберегти стабільну частку та наростити її: в січні 0,7/0,72%, а в листопаді - 0,74/0,8%, аудиторія 18+, вибірки «Вся Україна» / «50 тис.+».

 

«112 Україна» вдалося впритул наблизитися до лідера - 5-го каналу. У грудні*** відставання вже більш ніж досяжне: 5 канал має частку 1,11/1,2%, а «112 Україна» - 0,93/1,05%, аудиторія 18+, вибірки «Вся Україна» / «50 тис.+».

 

 

Влітку «112 Україна» розширив інформаційне мовлення: запустив щогодинні ранкові новини, три нові вечірні випуски о 21.00, 23.00 та 00.00. Також канал збільшив хронометраж програм «День. Made in Ukraine» і «Воєнний щоденник», запустив новий проект із депутатом Сергієм Капліним «Народна прокуратура» та новий сезон ток-шоу Наталії Влащенко Hard Talk.

 

Цього року «112», появу якого пов'язували з колишнім міністром внутрішнім справ Віталієм Захарченком і колишнім першим віце-прем'єр-міністром Сергієм Арбузовим, змінив структуру власності, заховавши «кінці» на Кіпрі. Посилення позицій «112 Україна» в ніші інформаційних каналів сприяло й появі чуток про його можливий продаж команді чинного Президента. Однак наразі Андрій Подщипков цю інформацію заперечує та заявляє, що залишається власником.

 

Наступного року «112 Україна» може продовжити свій надшвидкий рейтинговий забіг, якщо не буде креативного спротиву з боку конкурентів і якщо Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не «доб'є» канал анулюванням його ліцензій, поки що оголошуючи йому попередження за попередженням. Каналові «112 Україна» слід зважати й на інших, поки що менш потужних мовників. Зокрема, позитивну динаміку зростання має новостворений «Еспресо TV» Миколи Княжицького. Не виключено, що на ринок можуть вийти й нові канали - наприклад, Pravda Russian World Channel голови координаційної ради «Савік Шустер студії» Павла Єлізарова. Охочі мати свій канал не йдуть за ринковою логікою і вкладають гроші в нові проекти, незважаючи на те, що український ринок не здатний прогодувати й наявні збиткові канали.

 

Аудиторія каналів-лідерів

 

Левова частина глядачів інформаційних каналів - люди старшого віку. При цьому, як бачимо з діаграми, глядачі каналу «24» молодші за аудиторію 5-го.

 

 

ТВі та «Еспресо TV»

 

Два дітища Миколи Княжицького: покинутий ним ТВі (у Костянтина Кагаловського телеканал забрав Давид Жванія) та новостворений «Еспресо TV» наприкінці року майже зрівняли свої показники. Частка ТВі із січня по листопад впала з 0,6/0,54% до 0,33/0,33%, тоді як «Еспресо TV» в листопаді взяв показник 0,27/0,33%, аудиторія 18+, вибірки «Вся Україна» / «50 тис.+». Як і в інших інформаційних каналів, у цих мовників пік-прайм - у слотах 21.00-22.00 та 22.00-23.00.

 

«Еспресо TV» - наймолодший інформаційний канал, який торік не зміг отримати ліцензію на супутникове мовлення в попереднього складу Нацради. Тоді канал наприкінці листопада 2013 року розпочав мовлення з латвійською ліцензією. Його запуск збігся з подіями на Майдані, які канал активно висвітлював. Також «Еспресо TV» транслювався зі сцени Майдану впродовж дня. Досить швидко мовник здобув популярність, туди перейшла працювати частина команди ТВі епохи Княжицького, і в квітні 2014 року він увійшов у панель телевізійних вимірювань. Улітку 2014 року «Еспресо» нарешті отримав супутникову ліцензію від нового складу Нацради, а у вересні - придбав телекомпанію «Голдберрі» із цифровим ефірним загальнонаціональним покриттям.

 

 

 

 

ТВі за цей рік пережив зміну власника, менеджмента і творчого колективу. З червня канал залишив генеральний продюсер Вадим Гарнаєв, на «Еспресо TV» перекочували ведучі та журналісти. Якщо навесні та влітку каналу ще вдавалось утримувати частку на рівні 0,5%, то з осені показники пішли вниз.

 

 

 

 

Якщо ТВі не запропонує нових творчих рішень, авторських проектів тощо, його місце впевнено займе «Еспресо TV». Втім, ТВі варто замислитись і над зміною контенту, оскільки ринок інформаційних каналів затісний. А ТВі від початку створювався не як суто інформаційний, й активно експериментував із показом документальних і художніх фільмів, мистецьких програм. Тобто каналу слід знайти свою нішу і розвиватись у ній.

 

UBR

 

Телеканал медіахолдингу Ігоря Гужви «Мультимедіа інвест груп» UBR знизив свої показники порівняно з початком року, однак із жовтня розпочав незначне зростання. Пік уваги до нього припав на березень, коли його частка сягала 0,7/0,81%, аудиторія 18+, вибірка «Вся Україна» / «50 тис.+». До вересня каналу вдавалося втримувати частку на рівні 0,55-0,6%, однак восени вона вдвічі впала: за листопад канал має частку 0,24/0,26%, аудиторія 18+, вибірка «Вся Україна» / «50 тис.+».

 

 

 

 

Цього року UBR не встиг провести ребрендинг і перевтілитись у «Вести ТV», хоча менеджмент змінився: в червні на місце генерального продюсера прийшла Оксана Калитюк замість Сергія Логунова, який пішов на «112 Україна». «Мы не хотим стать "одними из". У нас задачи более амбициозные. Поэтому спешка тут неуместна», - переконував торік керівник медіагрупи Ігор Гужва. Канал і надалі не поспішає. Втім, невідомо, чи вдалося б UBR переформатуватися на «Вести ТV», зважаючи на неприязнь нового складу Нацради до холдингу «Мультимедіа інвест груп», яка нещодавно не дозволила «Радио Вести» розширитися на 25 міст. За цей рік холдинг пережив і перевірки фіскальних органів, і арешт рахунків, і кримінальне провадження СБУ, й кілька попереджень від Нацради для телеканалів і радіо.

 

Аудиторія другої трійки

 

Найбільш молода з цих каналів аудиторія у UBR, тоді як ТВі поглибив частку старших чоловіків.

 

 

 

Два ділових і один плюсівський

 

Завершують топ новинних каналів Business, УНІАН і «Перший діловий», останній має найбільш сумний результат: частка 0,03/0,04%. Тоді як УНІАН у середньому за рік має показник 0,15/0,07%, а Business - 0,13/0,15%, аудиторія 18+, вибірки «Вся Україна» / «50 тис.+». Канал групи «1+1» УНІАН краще дивляться в маленьких містах, Business - навпаки - у великих. У порівнянні з початком року обом каналам вдалося наростити свою частку.

 

Business найкраще дивились у лютому та липні.

 

 

 

 

УНІАН - у червні та липні.

 

 

 

 

Детально аналізувати зміну показників «Першого ділового» складно, оскільки частка каналу незначна і, певно, входить у статистичну похибку. Однак очевидною є тенденція падіння показників.

 

 

 

 

Аудиторія останньої трійки

 

Аудиторія Business та УНІАН дещо подібна, однак на останньому переважають чоловіки віком 25-34 та 35-44, а також жінки 25-34.

 

 

 

* Діаграму побудовано на основі показника частки (%). Період 1 січня - 7 грудня 2014 року.

** Діаграму побудовано на основі показника частки (%). Період 1-14 грудня 2014 року (показники за 13 та 14 грудня overnight).

*** Частку за грудень подано станом на 14 грудня (показники за 13 та 14 грудня overnight).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7579
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду