Нацрада розбирається з боргами «Зеонбуду», його «соціальною» рекламою та чекає на рішення Антимонопольного комітету – Артеменко

Нацрада розбирається з боргами «Зеонбуду», його «соціальною» рекламою та чекає на рішення Антимонопольного комітету – Артеменко

11 Грудня 2014
4788
11 Грудня 2014
17:21

Нацрада розбирається з боргами «Зеонбуду», його «соціальною» рекламою та чекає на рішення Антимонопольного комітету – Артеменко

4788
Нацрада розбирається з боргами «Зеонбуду», його «соціальною» рекламою та чекає на рішення Антимонопольного комітету – Артеменко
Нацрада розбирається з боргами «Зеонбуду», його «соціальною» рекламою та чекає на рішення Антимонопольного комітету – Артеменко

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення очікує від Антимонопольного комітету України 23 грудня ухвалення рішення щодо того, чи є монополістом провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд». Про це на брифінгу 11 грудня повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

«Я мав розмову з керівником Антимонопольного комітету України. 23 грудня ми очікуємо рішення АМКУ щодо нашого запиту, з якими ми звернулися ще на початку каденції нашого складу Нацради. Ми підтримали звернення Незалежної асоціації телерадіомовників щодо розгляду питання, чи є компанія "Зеонбуд" монополістом, чи ні», - повідомив пан Артеменко.

 

Він наголосив, що крім визначення статусу монополіста АМКУ може розслідувати зловживання монопольним становищем.

 

Юрій Артеменко повідомив, що в телеканалів є заборгованість перед «Зеонбудом» по сплаті послуг оператора за визначеними «Зеонбудом» тарифами. У самого ж «Зеонбуду» є заборгованість перед Концерном радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) за використання його телевеж та обслуговування передавачів. Суму заборгованості пан Артеменко не назвав, посилаючись на комерційну таємницю компаній.

 

«Ми не втручаємося в бізнес-відносини суб'єктів господарювання. Але вважаємо, що "Зеонбуд" має платити за використання веж КРРТ вчасно, без затримок», - наголосив пан Артеменко. За його словами, КРРТ звернувся з листом-претензією до «Зеонбуду», що якщо той не погасить заборгованість, послуги з обслуговування передавачів будуть припинені.

 

Також до «Зеонбуду» з двома листами звернувся й сам голова Нацради, вони стосуються рекламних роликів, що мають інформувати населення про перехід на цифру.

 

«Перший лист стосується використання торгової марки Т2. Враховуючи, що цифрове телебачення - це справа державна, а не приватна, ми просимо "Зеонбуд" розглянути питання про передачу цього торгового знаку будь-якій державній установі. В іншому випадку ми будемо змушені зареєструвати свій знак цифрового ТБ, щоб популяризувати і стандартизувати пристрої для його прийому», - повідомив Юрій Артеменко.

 

«Другий лист стосується невідповідності соціальної реклами, яка популяризує цифрове ТБ. Не може бути соціальною реклама з комерційним знаком Т2. У відповідь на наші попередні звернення на цю тему "Зеонбуд" сказав, що в Плані розвитку йдеться не про соціальну рекламу, а про інформаційні ролики. Тому ми вважаємо, що телеканали мають або зняти позначку соціальна реклама з роликів "Зеонбуду", або створити інші ролики. Але вони мають розуміти, що мають сплачувати всі податки, якщо це вже не буде соціальна реклама», - повідомив голова Нацради.

 

Поки що Нацрада розраховує, що телеканали і «Зеонбуд» самі врегулюють це питання. Якщо ролики «Зеонбуду» залишаться в нинішньому вигляді на телеканалах, Нацрада буде звертатися до фіскальних органів. «З 20-х чисел ми будемо їх моніторити і передавати інформацію у фіскальну службу», - додав пан Артеменко.

 

Нагадаємо, Нацрада вже зверталася до ТОВ «Зеонбуд» з рекомендацією привести рекламні матеріали у відповідність до закону та виключити посили комерційного характеру, але компанія виконала рекомендацію регулятора лише частково, прибравши контактну інформацію.

 

У жовтні Громадська рада при Нацраді закликала регулятора визначитися, чи має він вплив на монополіста цифрового телебачення - компанію «Зеонбуд». У разі відсутності такого впливу Громадська рада вимагає звернутися до Генеральної прокуратури та Антимонопольного комітету України щодо невиконання «Зеонбудом» рішень Нацради. Відповідне звернення підтримали члени Громадської ради, зважаючи на відновлення кодування «Зеонбудом» сигналу цифрових телеканалів 11-12 жовтня.

 

У листопаді Служба безпеки України звернулася до Нацради з листом щодо діяльності компанії «Зеонбуд». Реагуючи на звернення СБУ, 27 листопада Нацрада прийняла рішення оголосити «Зеонбуду» попередження за кодування телеканалів і дала компанії час на усунення порушень (розкодування каналів) до 31 грудня 2014 року.

 

На початку грудня Громадська рада при Нацраді закликала регулятора покласти край комерційній рекламі «Зеонбуду» під виглядом соціальної.

 

Як відомо, половина телеканалів уже кілька місяців не оплачують послуги компанії «Зеонбуд». Провайдер ретранслює 32 телеканали, 28 з яких загальнонаціональні і повинні платити йому за трансляцію щонайменше 1,5 млн грн на місяць (з урахуванням 50%-ї знижки). У результаті недоплат «Зеонбуд» за підсумками 2014 року недорахується щонайменше 270 млн грн або майже половини від запланованого доходу.

 

Розслідування Антимонопольного комітету України щодо можливого монопольного становища «Зеонбуду» триває з літа 2011 року, коли до АМКУ звернулася Незалежна асоціація телерадіомовників. У 2012 році в АМКУ повідомили, що провели дослідження на предмет дотримання «Зеонбудом» конкурентного законодавства, зокрема, при встановленні тарифів, та аналізують зібрану інформацію. Відтоді ніяких рішень щодо «Зеонбуду» АМКУ не приймав.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду