Громадська рада закликала Нацраду покласти край комерційній рекламі «Зеонбуду» під виглядом соціальної

Громадська рада закликала Нацраду покласти край комерційній рекламі «Зеонбуду» під виглядом соціальної

9 Грудня 2014
3718
9 Грудня 2014
09:59

Громадська рада закликала Нацраду покласти край комерційній рекламі «Зеонбуду» під виглядом соціальної

3718
Громадська рада закликала Нацраду покласти край комерційній рекламі «Зеонбуду» під виглядом соціальної
Громадська рада закликала Нацраду покласти край комерційній рекламі «Зеонбуду» під виглядом соціальної

Громадська рада при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Національної ради та інших регуляторів щодо «зухвалої та недобросовісної поведінки» провайдера ефірної цифрової мережі ТОВ «Зеонбуд», який поширює свою комерційну рекламу під виглядом соціальної. Рішення про відповідне звернення ухвалила Громадська рада 3 грудня.

 

«З часу своєї появи «Зеонбуд» почав провадити агресивну політику, нав'язуючи ринку свої правила гри. Так, саме з ініціативи «Зеонбуду» було запроваджено стандарт цифрового мовлення 2 покоління, а пізніше «з метою захисту від неякісних приймачів» було запроваджене кодування ефірного сигналу, що призвело до надмірних витрат як з боку громадян, так і державного бюджету. При цьому, стан виконання «Зеонбудом» своїх зобов'язань забезпечено лише на папері», - йдеться у зверненні.

 

На думку членів Громадської ради, Революція гідності не вплинула на поведінку компанії. «Замість максимальної прозорості та постійного діалогу з регулятором та партнерами по ринку, вказане підприємство вдається до зухвалих дій, нехтує загальноприйнятими нормами цивілізованого ведення бізнесу», - вважають вони.

 

Особливе обурення членів Громадської ради викликає так звана інформаційна кампанія переходу на цифру. Громадська рада ще в березні 2012 року зверталася до ТОВ «Зеонбуд» (рішення №20 від 23.03.2012) з проханням надати концепцію (зміст заходів та термін їх виконання) проведення інформаційної кампанії щодо переходу на цифрове мовлення, яка визначена ліцензійними умовами, адже від початку (з 16 лютого 2012 року) ролики «Зеонбуду» не містили інформації щодо умов, підстав і строків переходу на цифрове мовлення, що викликало нерозуміння з боку населення.

 

«Протягом двох років Зеонбуд розповсюджує рекламні відеоматеріали під плашкою «соціальна реклама» на безоплатній основі в ефірі загальнонаціональних телекомпаній не менше 5-ти хвилин кожного дня, при цьому 30% з них - в прайм-тайм, що у грошовому вираженні, за висновками експертів, становить близько 7-10 млн грн на місяць», - підрахували члени Громадської ради.

 

Всупереч вимогам національного законодавства до соціальної реклами, зміст вказаних роликів цифрового монополіста має яскраво виражений комерційний характер, оскільки не містить пояснення природи переходу на цифрове мовлення відповідно до угоди МСЄ «Женева-2006» та не заохочує громадян до активної участі у реалізації державної програми переходу на сучасну технологію ефірного мовлення (що мало б носити домінуюче навантаження), а по суті спонукає скористатись послугами саме вказаного підприємства, яке просуває на ринок своє комерційне позначення - знак для товарів та послуг «Т2» (реєстраційний № 160582 від 27.08.2012), зауважує Громадська рада.

 

«Нав'язування національним телекомпаніям комерційної за суттю реклами під виглядом безкоштовної «соціальної» - це бізнес-проект ТОВ «Зеонбуд», що реалізується за кошт ліцензованих телекомпаній-мовників та одночасно прояв недоброчесної конкуренції щодо провайдерів платного телебачення (кабельного та супутникового), оскільки безкоштовне розповсюдження комерційної реклами ТОВ «Зеонбуд» на рейтингових українських телевізійних каналах забезпечує отримання неправомірних переваг у конкуренції на ринку програмної послуги», - йдеться у зверненні Громадської ради.

 

«ТОВ «Зеонбуд» цинічно заявляє, що обов'язок безкоштовно рекламувати його послуги як виконавця програми переходу на цифрове ефірне мовлення визначено у Плані розвитку телерадіопростору та, за повідомленням ЗМІ, погрожує ТРО анулювати цінові знижки на трансляцію сигналу в своїй цифровій мережі, якщо вони зважаться припинити збиткове розповсюдження реклами послуг «Т2» в односторонньому порядку», - зауважує Громадська рада.

 

Нацрада вже зверталася до ТОВ «Зеонбуд» з рекомендацією привести рекламні матеріали у відповідність до закону та виключити посили комерційного характеру, але компанія виконала рекомендацію регулятора лише частково, прибравши контактну інформацію.

 

Громадська рада вважає, що Нацрада має вжити «належних і ефективних заходів» щодо припинення ТОВ «Зеонбуд» безкоштовного розповсюдження комерційної реклами послуги «Т2» під виглядом соціальної реклами та зобов'язати компанію забезпечити поширення інформацію про підстави переходу на цифру, дії які мають вжити користувачі і строки такого переходу.

 

Нагадаємо, в жовтні Громадська рада при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення закликала Нацраду визначитися, чи має вона вплив на монополіста цифрового телебачення - компанію «Зеонбуд». У разі відсутності такого впливу Громадська рада вимагає звернутися до Генеральної прокуратури та Антимонопольного комітету України щодо невиконання «Зеонбудом» рішень Нацради. Відповідне звернення підтримали члени Громадської ради, зважаючи на відновлення кодування «Зеонбудом» сигналу цифрових телеканалів 11-12 жовтня.

 

У листопаді Служба безпеки України звернулася до Нацради з листом щодо діяльності компанії «Зеонбуд». Реагуючи на звернення СБУ, 27 листопада Нацрада прийняла рішення оголосити «Зеонбуду» попередження за кодування телеканалів і дала компанії час на усунення порушень (розкодування каналів) до 31 грудня 2014 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3718
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду