«Королевська» програма для Першого каналу

14 Червня 2012
30333
14 Червня 2012
19:30

«Королевська» програма для Першого каналу

30333
Дарія Чепак, Ігор Шувалов та Єгор Бенкендорф заперечують узгодження політичних проектів Першого національного на Банковій
«Королевська» програма для Першого каналу

Продакшн «Савік Шустер студія» готує на замовлення Національної телекомпанії України програму «Народний список», у якій молоді активісти змагаються за звання народного кандидата, переможець якого отримає місце в партійному списку Наталі Королевської. Назва нового телепродукту ідентична назві політичного проекту Наталі Королевської «Народний список». А незмінним гостем усіх ефірів стане сама Наталя Королевська, у якої буде право нараховувати учасникам бонусні очки.

 

Після появи інформації про запуск цього проекту тележурналістка Євгенія Цвєтанська звинуватила НТКУ в присвоєнні ідеї її проекту «Народний кандидат», придуманого нею і журналістом ICTV Володимиром Горковенком. Авторка каже, що проект затвердили в позаштатного радника глави Адміністрації президента Ігоря Шувалова, який «дав добро, щоб він виходив на НТКУ», а потім концепцію програми допрацьовували із шеф-редактором новин «Інтера» Олександром Пилипцем, який і мав віднести її Єгору Бенкендорфу.

 

«Детектор медіа» поспілкувалася з Єгором Бенкендорфом та Ігорем Шуваловим про новий політичний проект НТКУ для Наталі Королевської та історію його створення. А також отримала письмовий коментар прес-секретаря президента Дарії Чепак.

 

Єгор Бенкендорф: Ми зверталися до всіх без винятку політичних партій

 

- Єгоре, розкажіть, хто був ініціатором запуску проекту «Народний список».

- Телевізійний проект «Народний список» став результатом комплексної роботи НТКУ із залучення політичних партій до реалізації спільних телевізійних проектів із Першим національним. На початку 2012 року НТКУ двічі розсилала свої пропозиції всім без винятку політичним партіям України. Деякі з політичних сил побудували співпрацю на розміщенні комерційної реклами. І результатом такої роботи стала співпраця з Партією регіонів, політичними силами Олега Тягнибока та Арсенія Яценюка, а також співпраця з об'єднаною опозицію. І «Свобода», і Арсеній Петрович у нас розміщалися на Великдень, і зараз також були ролики в ефірі. Також на наше звернення відповіла Партія регіонів. А Наталія Королевська у відповідь на наш лист вийшла з пропозицією створити цю програму для популяризації ідеї відкритих списків. З огляду на те, що з технічних причин Перший національний не зміг би самотужки реалізувати такий складний проект, ми у свою чергу звернулися по допомогу до студії Савіка Шустера.

 

- Чи пропонували ви іншим партіям взяти участь у такому ж проекті?

- НТКУ однозначно зацікавлена у створенні подібних проектів спільно з іншими політичними силами. Більше того, в усіх випусках «Народного списку» ведучий програми Савік Шустер також закликатиме інші партії звертатися напряму до Першого національного і створювати схожі проекти.

 

- Тобто ви звертались і до опозиційних сил (у тому числі до БЮТ)?

- Ми зверталися до всіх. І наш комерційний відділ надсилав партіям листи по декілька разів. Раніше були спекуляції на тому, що Бенкендорф стає на перешкоді Яценюку і не показує з'їзду. Хоча Арсеній до цього спокійно в нас розміщався. Але у випадку з трансляцією форуму об'єднаної опозиції до мене звернулись у четвер і попросили місце в ефірі суботи на тривалий час. Як це можна було зробити, якщо сітка вже була сформована за два тижні? Нехай будь-яка політична сила спробує звернутися на будь-який канал у будь-якій країні - і на ВВС, і на CNN - і я вам скажу, що у 90% таку трансляцію поставити неможливо. Ми зацікавлені в комерційних проектах, бо що більше їх буде, то більше грошей буде на каналі, адже зараз їх мало. Якщо ви поглянете на Євро-2012, то блоки не повністю заповнені рекламою і в нас, і на «Україні».

 

Прес-секретар Арсенія Яценюка Ольга Лаппо у відповідь на запитання «Детектор медіа» повідомила, що в лютому 2012 року «Фронт змін» отримав лист від НТКУ, в якому була пропозиція розміщати інформаційно-рекламні матеріали на Першому національному. До цієї пропозиції додавалась інформація про вартість розміщення.

 

Прес-служба об'єднаної опозиції, що працює з червня, листів від НТКУ не отримувала - ні щодо співпраці загалом, ані щодо цього конкретного телепроекту, повідомила керівник прес-служби Катерина Лебедєва.

- Чи оплачує виробництво і розміщення програми партія Наталії Королевської? Скільки це коштує? І чи буде ця ціна однакова для всіх партій-учасників?

- Так, телевізійна програма «Народний список» - це комерційний проект, фінансування якого здійснює політична сила Наталії Королевської. Розцінки на розміщення таких програм в ефірі Першого національного є відкритою інформацією, яка надається комерційною службою телеканалу, а також розміщена на сайті Першого національного за адресою www.1tv.com.ua. Зазначу, що отримані кошти підуть на часткове покриття операційних витрат Національної телекомпанії України, оскільки лише в червні цього року НТКУ з власних надходжень буде змушена заплатити більше 11,4 мільйонів гривень - у цю суму входять витрати на трансляцію сигналу (більше 5,2 мільйонів гривень), деякі податки та комунальні платежі. Тому НТКУ позитивно ставиться до реалізації таких проектів, оскільки вони дають можливість залучати кошти на забезпечення діяльності телеканалу.

 

- Чи буде проект маркуватися як політична реклама?

- Телевізійна програма «Народний список» не буде маркуватися як політична реклама, оскільки це порушує вимоги українського законодавства - виборчий процес в Україні починається за 90 днів до дати виборів.

 

- У медіасередовищі сумніваються в тому, що подібний політичний проект було запущено без указівки влади. Зокрема, журналіст «Української правди» й ТВі Мустафа Найєм у своєму блозі пише: «Я не повірю, що такий проект можливий без санкцій згори». Чи затверджувався запуск цього шоу з владними інституціями?

- Телевізійна програма «Народний список» - це спільний проект партії «Україна-вперед!», Національної телекомпанії України та «Савік Шустер студії». Про жоден тиск на будь-яку зі сторін, залучених до виробництва програми «Народний список», нам не відомо.

 

- Чи має проект «Народний список» стосунок до реаліті «Стань лідером», який раніше розробляв продакшн Савіка Шустера?

- У телевізійному проекті «Народний список» беруть участь 12 постійних учасників. Це дуже непросте випробування, особливо з огляду на телевізійний формат дискусії. Тому під час відбору кандидатур на участь у проекті було вирішено звернутися одразу до декількох джерел. В результаті участь у проекті беруть особи, які прийшли на програму трьома шляхами: по-перше, це молоді люди, які направили свої резюме і бачення України майбутнього на офіційну сторінку програми. По-друге, це особи, які були рекомендовані політичною партією «Україна-вперед!» - на нашу думку, партія хотіла придивитися до таких осіб і зрозуміти ступінь їхньої готовності до публічної діяльності. І по-третє, це молоді люди, які брали участь у проекті «Стань лідером». Стосовно останніх, ми вважаємо абсолютно доречним і чесним, що найкращі учасники проекту «Стань лідером» отримали можливість зробити наступний крок у своїй політичній кар'єрі. Це люди, які свідомо готували себе до політичної діяльності і тепер мають шанс перевірити себе у справжніх «польових» умовах, та ще і в умовах змагання. Також як одні з організаторів програми хочемо із задоволенням зазначити, що жодних преференцій для когось із учасників телепрограми не надавалося - важко було всім учасникам проекту.

 

- Коли «Народний список» з'явиться в ефірі?

- Перший випуск програми «Народний список» з'явиться в ефірі Першого національного у середу, 20 червня. Час ефіру - 21:30. Впродовж 6 випусків програми 12 постійних учасників змагаються за можливість отримати місце у виборчому списку партії «Україна-вперед!». Змагання відбувається шляхом перевірки їхнього професійного досвіду та знань, необхідних у сфері державного управління, а також вміння вести дискусію та обґрунтовувати свою позицію. Перемагають учасники, які отримали найбільший сукупний бал за результатами всіх шести випусків програми. Ми виходимо з того, що цей проект дозволить популяризувати в Україні ідею виборів за відкритими списками. На нашу думку, запровадження системи відкритих виборчих списків та обстоювання принципу змагальності між кандидатами на потрапляння до партійних списків підвищить якість українського парламентаризму та зробить роботу Верховної Ради України більш ефективною та відповідальною.

 

- Тележурналіст Євгенія Цвєтанська заявила, що формат програми «Народний список»  придумала вона з журналістом ICTV Володимиром Горковенком. Чи мало місце запозичення цієї ідеї?

- Будь-які звинувачення в запозиченні формату авторами телевізійної програми «Народний список» є безпідставними. Ця програма є спільним творчим задумом політичної партії «Україна-вперед!», Національної телекомпанії України та «Савік Шустер студії». Творча група проекту самостійно розробила сценарні плани для кожного випуску, визначила тематичні лінії, принципи підбору учасників програми, оформлення студії. В результаті «Народний список» - це унікальний телевізійний проект, який не є повторенням якихось програм, що були в ефірі інших телеканалів, а також не є результатом запозичення ідей, розроблених іншими авторами чи редакторськими групами.

 

Також зазначу, що будь-яке телевізійне ток-шоу має безліч аналогів у різних країнах світу. При цьому автори програм, у яких, наприклад, танцюють зірки шоу-бізнесу, не звинувачують у плагіаті чи недотриманні авторських прав авторів програм, у яких на вулиці танцюють звичайні люди. А автори програм, де з ведучим у студії спілкується один політик, не звинувачують авторів програм, де з ведучим у студії спілкуються двоє або більше осіб. З огляду на вищезазначене, ще раз наголошу на тому, що будь-які розмови щодо запозичення формату авторами телевізійної програми «Народний список» є необґрунтованими.

 

- За словами Євгенії Цвєтанської, її програму під робочою назвою «Народний кандидат» було затверджено Ігорем Шуваловим, який «дав добро» на її вихід на Першому національному, після чого концепцію вам мав надати шеф-редактор новин «Інтера» Олександр Пилипець. Чи приходив до вас Олександр Пилипець із концепцією подібного проекту?

- Олександр Пилипець звертався до мене з такою пропозицією. З подібними пропозиціями звертався не тільки він, а й багато інших людей. Ми з ним говорили телефоном, і я попросив, щоб він усе надіслав мені поштою. Він надіслав мені концепцію. Це була одна сторінка з 12 реченнями. Я поставився до неї несерйозно. Тому що на той момент уже місяць, як у нас була розроблена на 16 сторінок детальна концепція проекту «Народний список».

 

Щодо Ігоря Шувалова я зазначу, що ані я, ані хтось інший із Першого національного нашого проекту («Народний список». - ТК) із Ігорем Шуваловим не узгоджував. І Шувалов до нього не має стосунку. Так само як він не має стосунку до польоту Гагаріна в космос.

 

- Єгоре, а до вас часто звертаються представники інших каналів із концепціями проектів?

- Я на місяць можу отримувати до 200 концепцій від різних людей. З інших каналів, з інших продакшнів, просто від якихось людей. Якщо я бачу щось цікаве, то зустрічаюсь із людьми. Коли я був продюсером на «Інтері», то так само отримував величезну кількість ідей.

 

 

Игорь Шувалов: Обсуждали ли мы когда-нибудь подобное реалити - не помню, и к этому проекту НТКУ я не имею никакого отношения

- Игорь, тележурналист Евгения Цветанская заявила, что формат программы «Народный список» придумали они с журналистом ICTV Владимиром Горковенко, принесли вам, и вы «дали добро» на ее выход на Первом национальном...

- Во-первых, я не знаком с этой девушкой (Евгенией Цветанской. - ТК), не видел ее ни разу в жизни. Никаких концепций программ мне никто не приносил. Но подобный проект - это уж точно не изобретение этой девушки. С таким же успехом можно заявить, что она изобрела реалити-шоу. Я могу вспомнить пример подобного проекта для «Команды озимого поколения», над которым в 2002 году работал Петр Щедровицкий (Школа культурной политики, Россия). Из российской истории можно вспомнить схожий проект кандидата в президенты Михаила Прохорова. Это столь тривиальная вещь, как, к примеру, объявить праймериз.

 

- Но, по словам Евгении Цветанской, концепцию программы «Народный кандидат» вам приносил Владимир Горковенко, и он подтвердил, что у вас был такой разговор. А затем концепция дорабатывалась с Александром Пилипцом.

- Я, бесспорно, знаком и с господином Горковенко, и с господином Пилипцом. Обсуждали ли мы когда-нибудь подобное реалити - не помню, потому что ни разу не обсуждал ничего подобного как нечто, что хочу реализовать. И к этому проекту НТКУ я не имею никакого отношения.

 

- Бывает ли такое, что к вам журналисты приходят со своими разработками телевизионных программ?

- Исключительно в контексте дружеских взаимоотношений. Есть ряд людей, с которыми я дружу, и мы, безусловно, обсуждаем разные программы, причем далеко не украинские. Но из этого абсолютно не следует, что я что-то утверждаю или реализую.

 

- Вы сейчас сотрудничаете с Натальей Королевской?

- Нет, конечно. Никаких контрактов, взаимодействий с Натальей Королевской у меня не было и нет.

 

- А с Администрацией президента?

- А с Администрацией президента - есть. Я этого и не скрываю, трудно это скрывать, являясь официальным внештатным советником главы Администрации президента.

 

 

«Детектор медіа» також поцікавилася в прес-секретаря президента України Дарії Чепак, чи справді програма «Народний список» виходитиме зі згоди Адміністрації президента, чи справді в ній беруть участь учасники проекту «Стань лідером» і чи не порушуються цим авторські права пані Чепак та чи бере вона участь у створенні «Народного списку». Наводимо повний коментар:

 

- Адміністрація Президента України будує свої відносини із засобами масової інформації на засадах відкритого діалогу і партнерської співпраці. Водночас АПУ займає принципову позицію невтручання у редакційну політику засобів масової інформації, а тому не має жодного впливу на вихід у світ і діяльність телевізійних і радіопрограм, друкованих та інтернет-видань. Це стосується в тому числі й нових проектів студії Савіка Шустера, а також їх учасників.

 

Хочу також підкреслити, що з моменту переходу на державну службу я не беру участі у створенні нових програм студії, в якій працювала досі. З приводу деталей нових проектів продакшну пропоную вам звернутися безпосередньо до «Савік Шустер студії».

 

Що ж до учасників проекту «Стань лідером», то я вдячна долі, що звела мене кілька років тому з прекрасними командами в різних містах України. Я вірю, що ще прийде час для реалізації проекту «Стань лідером» у повному його задумі.

 

Над матеріалом працювали Наталія Данькова, Мар'яна Закусило і Світлана Остапа

 

Фото - didkovsky.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30333
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лідер
4304 дн. тому
Оце то компашка підібралась, Шувалов, Беня і Шустртик і носій грошового мішка Королева. Що ж усі такі розумні а придумати нічого не можуть. Шувалов "Озиме покоління" пам"ятає а на все інше пам"ять відібрало, Бенкендорф - змушений хоча б щось говорити, і навіть про дивні 200 проектів у день, тільки для жодного не знайшлося реалізації, а тут як пальцем в небо. Гроші вже порахував і розклав у різні кошики, на всяк випадок, Шустер - уже змушений виживати на четвертому по рахунку каналі і це як мана з неба. А Королевська - готова на все аби хоч якось нализитись амбіціями до колишньої своєї соратниці і наставниці з косою. Автори ідеї залишились з носом, вони придумали ідею але не знайшли грошей, як буває у нас в країні і уже навіть не дивує. На додачу опинились ще й під прицілом звинувачень, як це вони сміють щось говорити, ляльководи тут МИ. Ситі і на низькому старті готові виконати будь-яке побажання Банкової.
Петр
4304 дн. тому
Петр, вы как с другой планеты. Украина - вперед это калька с лозунга "Россия вперед", более известного как ""Роиися - вперде". Российские политтехнологи сливают сюда б/ушные стратегии и символы.
Piotr
4304 дн. тому
Яка дебільна і безграмотна назва партії! Чому "Україна" і навіщо дефіс? "Вперед" - це що, прикладка? Чому б не назвати "Україно, вперед!"? Чи в російськомовної Королєвської немає жодного грамотного радника?
а вы тут...
4304 дн. тому
«Мы берем только по-настоящему мрачные фильмы, только у очень мрачного фильма есть шанс попасть на «Кинотавр», — довольно говорил Роднянский. Сразу после фильма «Жить» последовал еще один мрачняк. За ним другой. Противоречивый режиссер Павел Лунгин то звал гостей на спродюсированный им фильм Мизгирева «Конвой», то уговаривал не ходить. Тех, кто ему насолил, звал особенно настойчиво. К кому хорошо относится — тем разрешал откосить. ...Когда-то в сети болталась технология написания романов. Роман-жизнеописание должен выглядеть примерно так: «Федот родился, Федот жил, Федот умер». Криминальный роман — следующим образом: «Федот жил. Федот не давал жить другим». А роман-трагедия: «Федот трудно родился, Федот плохо жил, Федот рано помер». Последнее могло бы стать девизом первой половины «Кинотавра». Светская жизнь после выкопанных трупов, утопленника и крови в супе в горло не лезла. На VIP-террасе царило затишье. Режиссеры пугали, но было не страшно, а противно. Читать полностью: http://www.gazeta.ru/lifestyle/bozhena/4625989.shtml
Гайковерт
4304 дн. тому
Ай как некрасиво Бенкендорф брешет! Судя по ответам - явно с Шустером сперли программу у Цветанской и Горковенко! {CENSORED}!
Правдоруб
4305 дн. тому
Да кто ж признается, что эта программа еще один способ АП проиарить Королевскую, бигмордами которой вся Украина засорена! Или кто-то ожидал, что Беня, Даря или Игорек сказали: "Да, это политический проект и нам сказали его сделать для Королевской..." :))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду