Звільнений з полону журналіст Єгор Воробйов уточнив, що в нього зламана тільки рука

Звільнений з полону журналіст Єгор Воробйов уточнив, що в нього зламана тільки рука

10 Жовтня 2014
5846

Звільнений з полону журналіст Єгор Воробйов уточнив, що в нього зламана тільки рука

5846
Звільнений з полону журналіст Єгор Воробйов уточнив, що в нього зламана тільки рука
Звільнений з полону журналіст Єгор Воробйов уточнив, що в нього зламана тільки рука

Звільнений 7 жовтня з полону проросійських бойовиків журналіст телеканалу «Еспресо TV» Єгор Воробйов, який 38 днів утримувався в місті Макіївка (Донецька область), наразі знаходиться на лікарняному і перебуває дома з високою температурою через застуду, чисельні травми та стрес. Про це «Детектор медіа» повідомила його дружина, журналістка каналу «112 Україна» Олена Солодовнікова.

 

Сам Єгор Воробйов уточнив у коментарі «Детектор медіа» інформацію щодо травм, які він отримав, перебуваючи у полоні. Нагадаємо, засновник «Еспресо TV», народний депутат Микола Княжицький повідомив, що журналісту під час катувань зламали ногу і руку. «Ми із зрозумілих причин обмежуємо інформацію про полон і звільнення Єгора Воробйова. Але те, до чого кожен журналіст повинен бути готовим. Єгору під час катувань зламали ногу і руку у двох місцях. Тому головне для кожного, хто туди їде - берегти себе», - написав він.

 

Сам Єгор Воробйов повідомив «Детектор медіа», що під час медичного обстеження у нього було виявлено два переломи руки, а на нозі, натомість, є гематоми після удару сокирою. Журналіст підтвердив, що його руку дійсно пошкоджено в двох місцях. «Про зламане передпліччя я знав, а деталі про кисть дізнався під час обстеження у Києві», - повідомив він.

 

Водночас журналіст уточнив, що важкі травми були нанесені йому задовго до того моменту у полоні, коли Єгору Воробйову запропонували знімати репортажі під керівництвом представників «Донського козацтва» - останніх осіб, які утримували журналіста і висунули це вимогою його звільнення. «Що до поламаних рук і зйомок в Донецьку (репортажів Воробйова, які він знімав, перебуваючи в полоні у представників так званого «Донського козацтва» - ТК). Ці події між собою не пов'язані, тому що травми були нанесені іншими людьми», - наголосив він.

 

В інтерв'ю «Детектор медіа» Єгов Воробйов на питання «За час вашого перебування в полоні вас піддавали допитам?» відповів: «Звісно, будь-якого полоненого піддають допитам. Щоразу, коли зустрічався новий командир, він проводив допит із метою зрозуміти, хто ти такий і яка з тебе користь... Допити як допити». В іншому інтерв'ю журналіст повідомив, що били його у перші дні полону.

 

29 вересня в мережі з'явилося відео допиту журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова, під час якого представник так званої «прес-служби Донського козацтва» запропонував пану Воробйову поспілкуватися з місцевим населенням. Згодом на каналі бойовиків у Youtube вийшла серія репортажів, відзнятих проросійськими сепаратистами, у яких Воробйов опитував населення Донецька.

 

В короткому інтерв'ю «Детектор медіа» пан Воробйов повідомив, що, беручи участь у зйомці відео про  збройний конфлікт сторін на сході України, свідомо не коментував репліки своїх респондентів та не висував оціночних суджень. Він також повідомив, що досі є співробітником каналу «Еспресо TV», але візьме лікарняний, оскільки вважає за потрібне пройти обстеження та реабілітацію.

 

Нагадаємо, 7 жовтня журналіста телеканалу «Еспресо TV» Єгора Воробйова, який 31 серпня був захоплений російськими військовими і перебував у полоні терористів ДНР, у числі кількох інших полонених українців обміняли на двох представників терористичної організації «ДНР». Про це «Детектор медіа» повідомив військовий репортер, який був присутній при обміні, але побажав залишитися неназваним.

 

Президент України Петро Порошенко підтвердив звільнення Єгора Воробйова в числі трьох цивільних громадян. «Щойно звільнили з полону 3 цивільних, серед яких журналіст Єгор Воробйов. Слава Україні!» - повідомив Twitter глави держави. Президент також мав телефонну розмову зі звільненим з полону журналістом.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, які з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область). Того ж дня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких і друзів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошніковарозповсюдила заяву з вимогою до уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

1 вересня Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими. Єгор Воробйов з невідомих причин залишився в полоні.

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для ньогопершочерговим завданням.

 

Як повідомив Микола Княжицький у своєму Facebook, працівники телеканалу не піддавали інформацію про намагання визволити журналіста з полону розголосу. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Олена Солодовнікова неодноразово висловлювала обурення бездіяльністю офіційних структур, зокрема, МВС та СБУ, які, на її думку, не докладають достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі, і її чоловіка. За її словами, всі перемовини з людьми, які утримують Єгора Воробйова, відбуваються за особистої ініціативи її та небайдужих колег журналіста.

 

За словами дружини журналіста, керівник Центру звільнення полонених Володимир Рубан заявив їй, що «займатиметься звільненням журналістів в останню чергу, оскільки вони заробляють гроші на війні».

 

Пізніше Олена Солодовнікова заявила, що вважає за потрібне готувати окремих перемовників для звільнення журналістів, які потрапили у полон в зоні АТО, а також залучення перемовників з Росії до обміну полоненими. Вона також звернулася до людей, які утримують Єгора Воробйова, з проханням звільнити її чоловіка.

 

23 вересня Голосіївське районне управління ГУ МВС України в місті Києві порушило кримінальне провадження за фактом зникнення журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова в зоні АТО за ст. 146 ч. 1 Кримінального кодексу України («Незаконне позбавлення волі або викрадення»).

 

25 вересня під час своєї прес-конференції Президент України Петро Порошенко повідомив, що взяв під свій контроль питання звільнення Єгора Воробйова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5846
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Николай
3453 дн. тому
Реально повезло что только рука сломана...могло ведь все намного хуже закончится...
Olga
3453 дн. тому
Хорошо, что все так закончилось!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду