Журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова звільнено з полону (ДОПОВНЕНО)

Журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова звільнено з полону (ДОПОВНЕНО)

7 Жовтня 2014
5604

Журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова звільнено з полону (ДОПОВНЕНО)

5604
Журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова звільнено з полону (ДОПОВНЕНО)
Журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова звільнено з полону (ДОПОВНЕНО)

Сьогодні, 7 жовтня, журналіста телеканалу «Еспресо TV» Єгора Воробйова, який наприкінці серпня був захоплений російськими військовими і перебував у полоні терористів ДНР, у числі кількох інших полонених українців обміняли на двох представників терористичної організації «ДНР». Про це «Детектор медіа» повідомив військовий репортер, який був присутній при обміні, але побажав залишитися неназваним.

 

За словами джерела «Детектор медіа», переговори проводив та добився обміну військовополоненими волонтер Юрій Тандіт, керівник переговорної групи Антитерористичного центру.

 

Засновник телеканалу «Еспресо TV» Микола Княжицький підтвердив «Детектор медіа» звільнення Єгора Воробйова з полону. «Я з ним розмовляв по телефону. Єгор зараз їде до Києва», - повідомив пан Княжицький. Водночас він не підтвердив обставини звільнення, про які розповіло джерело «Детектор медіа». Від інших коментарів пан Княжицький відмовився.

 

Дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова заявила «Детектор медіа», що інформація від нашого джерела недостовірна. За словами пані Солодовнікової, звільненням її чоловіка займався канал «112 Україна» і російський журналіст і ведучий «Первого канала» Максим Шевченко.

 

Президент України Петро Порошенко підтвердив звільнення Єгора Воробйова в числі трьох цивільних громадян. «Щойно звільнили з полону 3 цивільних, серед яких журналіст Єгор Воробйов. Слава Україні!» - повідомив Twitter глави держави.

 

Нагадаємо, 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, які з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

Того ж дня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких і друзів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошнікова розповсюдила заяву з вимогою до уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

1 вересня Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив один із засновників «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими. Єгор Воробйов з невідомих причин залишився в полоні.

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для нього першочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV» нардеп Микола Княжицький у своєму Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Олена Солодовнікова неодноразово висловлювала обурення бездіяльністю офіційних структур, зокрема, МВС та СБУ, які, на її думку, не докладають достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі, і її чоловіка. За її словами, всі перемовини з людьми, які утримують Єгора Воробйова, відбуваються за особистої ініціативи її та небайдужих колег журналіста.

 

За словами дружини журналіста, керівник Центру звільнення полонених Володимир Рубан заявив їй, що «займатиметься звільненням журналістів в останню чергу, оскільки вони заробляють гроші на війні».

 

Пізніше Олена Солодовнікова заявила, що вважає за потрібне готування окремих перемовників для звільнення журналістів, які потрапили у полон в зоні АТО, а також залучення перемовників з Росії до обміну полоненими. Вона також звернулася до людей, які утримують Єгора Воробйова, з проханням звільнити її чоловіка.

 

23 вересня Голосіївське районне управління ГУ МВС України в місті Києві порушило кримінальне провадження за фактом зникнення журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова в зоні АТО за ст. 146 ч. 1 Кримінального кодексу України («Незаконне позбавлення волі або викрадення»).

 

25 вересня під час своєї прес-конференції Президент України Петро Порошенко повідомив, що взяв під свій контроль питання звільнення Єгора Воробйова.

 

 

29 вересня в мережі з'явилося відео «інтерв'ю» журналіста «Еспресо TV» Єгора Воробйова, яке в нього брала невідома людина, яка запропонувала пану Воробйову поспілкуватися з місцевим населенням.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5604
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дима
3478 дн. тому
а лучше всего чтоб вообще не было войны...
Алиса
3478 дн. тому
Наконец то дома!
Оля
3479 дн. тому
самое главное что жив и уже на пути домой!скоро увидят они своих родных и близких...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду