Щоб звільнити журналістів з полону, необхідний окремий перемовний центр - дружина Єгора Воробйова (ВІДЕО)

Щоб звільнити журналістів з полону, необхідний окремий перемовний центр - дружина Єгора Воробйова (ВІДЕО)

18 Вересня 2014
4124
18 Вересня 2014
17:31

Щоб звільнити журналістів з полону, необхідний окремий перемовний центр - дружина Єгора Воробйова (ВІДЕО)

4124
Щоб звільнити журналістів з полону, необхідний окремий перемовний центр - дружина Єгора Воробйова (ВІДЕО)
Щоб звільнити журналістів з полону, необхідний окремий перемовний центр - дружина Єгора Воробйова (ВІДЕО)

Олена Солодовнікова, редактор програми «Народна прокуратура» на каналі «112 Україна», дружина полоненого журналіста телеканалу «Еспресо TV» Єгора Воробйова (фото), заявила, що необхідно готувати окремих перемовників для звільнення журналістів, які потрапили у полон в зоні АТО, а також залучати перемовників з Росії до обміну полоненими. Про це вона повідомила в ефірі «Еспресо TV».

 

«Я вважаю, що нам треба замислитися над підготовкою окремого переговорного центру для журналістів, які їдуть в АТО. По-перше, надії на великі центри не справджуються. По-друге, ці державні перемовники розпіарені. У мене вже немає надії на українських перемовників, але ще є надія на перемовників з іншого боку, з Росії. Я сподіваюся, що хтось з російського боку вийде на зв'язок», - сказала пані Солодовнікова.

 

Вона також висловила нарікання на бездіяльність влади щодо звільнення свого чоловіка Єгора Воробйова. Владі, на її думку, невигідно сприяти звільненню працівників ЗМІ. «Мені відверто заявили, що журналістів будуть звільняти в останню чергу, бо журналісти заробляють на війні. Нашій владі, силовикам не дуже вигідно звільняти українського журналіста, бо він бачив, що були винні не лише російські військовокомандувачі, а й українські. Тому невигідно перед виборами звільняти українського журналіста Єгора Воробйова, бо він може розповісти правду», - вважає Олена Солодовнікова. 

 

Дружина Єгора Воробйова додала, що полонені журналісти - це один із засобів тиску, адже вони їхали виконувати свій професійний обов'язок, а не воювати. «Рубану (керівнику Центру звільнення полонених - прим. ТК) тяжко вести переговори. І він сказав, що постійно буде ставити списки журналістів останніми. Невигідно звільняти журналістів, а вигідно звільняти військовополонених. А журналісти мають особливий статус. Вони їхали туди не зі зброєю, а з камерою. Ними можна шантажувати», - повідомила журналістка «112 Україна». 

 

Наприкінці сюжету Олена Солодовнікова звернулася до людей, які утримують Єгора Воробйова, з проханням звільнити її чоловіка.

 

 

Нагадаємо, 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, які з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

Того ж дня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких і друзів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошнікова розповсюдила заяву з вимогою до уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

1 вересня Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив один із засновників «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками. Єгор Воробйов з невідомих причин залишився в полоні.

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для нього першочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький у своєму профілі у Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Олена Солодовнікова неодноразово висловлювала обурення бездіяльністю офіційних структур, зокрема, МВС та СБУ, які, на її думку, не докладають достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі, і її чоловіка. За її словами, всі перемовини з людьми, які утримують Єгора Воробйова, відбуваються за особистої ініціативи її та небайдужих колег журналіста.

 

За словами дружини журналіста, керівник Центру звільнення полонених Володимир Рубан заявив їй, що «займатиметься звільненням журналістів в останню чергу, оскільки вони заробляють гроші на війні».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4124
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дима
3501 дн. тому
и че тянуть то резину?сколько еще тянуть будете кота за я...а!?
Robert
3501 дн. тому
Неужели так тяжело решить этот элементарный вопрос?
ЗАдов
3501 дн. тому
Их не освободили еще??
Наталі
3501 дн. тому
ну і коли їх вже звільнять?скільки їм ще перебувати в полоні?
Оля
3503 дн. тому
а почему нельзя договариваться сразу за всех?в чем сложности?
Николай
3504 дн. тому
они не столько зарабатывают денег, сколько показывают правду всем остальным!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду