Журналісти з «Forbes Украина» звільняються через спроби запровадити цензуру на сайті

Журналісти з «Forbes Украина» звільняються через спроби запровадити цензуру на сайті

13 Листопада 2013
6470
13 Листопада 2013
12:01

Журналісти з «Forbes Украина» звільняються через спроби запровадити цензуру на сайті

6470
Шеф-редактор журналу «Forbes Украина» Борис Давиденко прокоментував причини колективного звільнення
Журналісти з «Forbes Украина» звільняються через спроби запровадити цензуру на сайті
Журналісти з «Forbes Украина» звільняються через спроби запровадити цензуру на сайті

Шеф-редактор журналу «Forbes Украина» Борис Давиденко заявляє, що приводом до колективного звільнення 14 співробітників журналу та сайту Forbes стала низка дій нового керівництва насамперед щодо колективу сайту Forbes.ua, які журналісти розцінили як спроби запровадити цензуру. Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа».

 

За його словами, співробітникам сайту дали зрозуміти, що низка тем висвітлюватись не буде. «Коли співробітники сайту висловили свою незгоду, то питання поставили досить відверто: кого не влаштовує - може йти. З деякими працівниками сайту намагались домовитись про звільнення з компенсацією. Однак вони відмовились і прийняли рішення вивести ситуацію в публічну площину», - розповів пан Давиденко.

 

Після цього значна кількість працівників журналу підтримала колег і також написала заяви про звільнення.

 

«Щодо заборонених тем - знаю про це зі слів співробітників сайту. Як показовий приклад, у понеділок редактори сайту подали заявку про те, що журналіст сайту буде готувати матеріал про радників першого віце-прем'єра Сергія Арбузова. В понеділок головний редактор підтвердив цю заявку. Але вже у вівторок ця заявка без пояснень була відхилена», - уточнив пан Давиденко.

 

За даними джерел «Детектор медіа», 12 листопада відбулася зустріч співробітників сайту з керівництвом «ВЕТЕК-Медіа», на якій були присутні генеральний директор Юрій Ровенський, заступник директора з кадрових питань Артем Зюрюкін, головний редактор українського Forbes Михайло Котов та інші менеджери компанії.

 

Борис Давиденко зазначив, що не був присутній на цій зустрічі, однак зі слів колег знає, що на ній також ішлося про «регресну» відповідальність журналістів за подані до видання позови: «Було озвучено, що на днях з'явилося два судових позови щодо матеріалів Forbes. Для розуміння: за три роки роботи кількість судових позовів, поданих до редакції, можна перелічити на пальцях однієї руки. Журналістам не озвучили позивача та не сказали, з приводу яких матеріалів подано позови. Але сказали, що якщо співробітник звільняється, це ще не означає, що він не нестиме відповідальності за свої матеріали».

 

Також увечері 12 листопада, як повідомив пан Давиденко, був представлений новий випусковий редактор сайту Forbes.ua Євгеній Шпитко (співзасновник «Реальної економіки» та екс-головний редактор «Економічної правди»).

 

«Не виключено, що нове керівництво готувалося до зміни редакційного колективу сайту, - припускаэ пан Давиденко. - Після наради у всіх співробітників сайту та журналу був відключений доступ до адмінки сайту. Усе це досить дивно, оскільки, за нашою інформацією, ще раніше шукали заміну Олександру Рубану (шеф-редактору сайту. - ТК), нову людину на мою посаду тощо. Дивно, що для однієї з найуспішніших, за словами Мігеля Форбса (президент Forbes Media з телебачення та ліцензування - ТК), редакцій Forbes власники вирішили підшукати заміну», - сказав він.

 

Борис Давиденко зазначив, що за угодою має зобов'язання випустити ще один випуск журналу, він готовий його випустити лише за умови дотримання журналістських стандартів.

 

Нагадаємо, пізно увечері 12 листопада з'явилася інформація про те, що 14 працівників сайту й журналу «Forbes Украина» подали заяви про звільнення. Як ідеться в заяві, причина звільнення - спроби змінити редакційну політику видання.

 

Юрій Ровенський вважає звільнення журналістів з Forbes провокацією журналістів для власного піару. Михайло Котов вважає, що конфлікт усередині колективу був закладений колишніми керівниками редакції.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», «Forbes Украина» входить до складу UMH Group, яку нещодавно придбала група компаній СЄПЕК (ВЕТЭК) Сергія Курченка. Угода була закрита 5 листопада. Після цього почалися звільнення топ-менеджменту UMH Group і журналістів Forbes.

 

Редакцію журналу «Forbes Украина» влітку після інформації про зміну власника вже залишили головний редактор Володимир Федорін, кореспондент журналу Севгіль Мусаєва, заступник головного редактора Forbes.ua Олександр Акименко, восени -редактор iPad-версії журналу «Forbes Украина» Юлія Белінська.

 

Після оголошення про закриття угоди купівлі-продажу UMH Group журналісти редакції журналу «Forbes Украина» створили осередок Незалежної медіапрофспілки України. Головою осередку, який об'єднав 18 редакторів і кореспондентів (більше двох третин творчого колективу), обрали редактора журналу Владислава Головіна.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6470
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Валентайн
3814 дн. тому
Guk, вы мне льстите :) Хотя то, что мое мнение совпадает с мнением людей, так сказать, изнутри, не может не наводить на мысли о том, что в этой ситуации все достаточно прозрачно и понятно. Сценарий этот повторяется периодически в разных изданиях, всегда увольняющийся работник пытается выставить начальство мудаками - сами понимаете, никто никогда не признает, что сам где-то виноват. Так что ничего нового под луной.
Guk
3814 дн. тому
Валентайну - http://www.telekritika.ua/profesija/2013-11-13/87511
Валентайн
3814 дн. тому
Guk, сорри, не в курсе, о ком речь.
Guk
3814 дн. тому
Валентайн, а ти часом працюєш під псевдонімом москаля Юрка Ровенського?
Валентайн
3814 дн. тому
Помнится, когда появилось новое руководство - один человек уволился сразу, аргументировав это несогласием с новой редакционной политикой. Остальных же все устроило, а теперь оказывается, что люди все это время "мучились, насиловали себя, заставляли смиряться с узурпаторами-начальниками", жалко еще не докреативили в этот фантастический роман, что им не платили все это время. Сказка, рассчитанная на детский сад, на ясельную группу. Обычная провокация, не самого лучшего пошиба, к слову.
Эмин
3814 дн. тому
Нічого надзвичайного. Закінчилось тим, чим і повинно було закінчитись. При всій повазі до колективу, на жаль, визнаю, що журнал був не дуже. Помилки, незнання тем - звичні хвороби укржурналістики. Ну, і ще комплекс меншовартості. Працювати під орудою росіян - це, здається, вже просто життєва необхідність. Печалька...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду