НМПУ: скандал Шустера з «1+1 медіа» лише формально має відношення до порушення свободи слова

НМПУ: скандал Шустера з «1+1 медіа» лише формально має відношення до порушення свободи слова

21 Вересня 2015
7944
21 Вересня 2015
13:16

НМПУ: скандал Шустера з «1+1 медіа» лише формально має відношення до порушення свободи слова

7944
НМПУ: скандал Шустера з «1+1 медіа» лише формально має відношення до порушення свободи слова
НМПУ: скандал Шустера з «1+1 медіа» лише формально має відношення до порушення свободи слова

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) заявляє, що стривожена скандалом, коли холдинг «1+1 медіа», який належить Ігорю Коломойському, відмовився випустити в ефір суспільно-політичне ток-шоу Савіка Шустера «Шустер live». Про це йдеться на сайті НМПУ.

 

Програма все вийшла у прямому ефірі на телеканалі «112 Україна», при цьому ведучий програми зачитав листа генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка, який повідомив, що, згідно з угодою, Савік Шустер не має права переходити на інших каналах. Савік Шустер відповів, що в угоді не передбачено викидання його програми з ефіру.

 

НМПУ засуджує таке брутальне ставлення до програми з боку керівництва медіахолдингу. Водночас, медіапрофспілка констатує, що конфлікт лише формально має відношення до порушення принципу свободи слова.

 

Як стверджує НМПУ, учасники конфлікту були помічені в нехтуванні професійними стандартами.

 

«Савік Шустер нерідко ставав, якщо не інструментом, то прислужником у руках різних політичних сил, віддаючи їм перевагу при наданні ефіру. Його програми орієнтовані більше на скандальність, ніж на пошук істини, розв'язання тих чи інших суспільних проблем.

 

Цей відомий телеведучий, який сьогодні заявляє про наступ на свободу слова, ніяк не відгукувався на дії керівництва холдингу «1+1 медіа», яке кілька років тому в брутальний спосіб усунуло від виконання своїх обов'язків журналістів, котрі виступили проти цензури. Тоді їх без їхньої згоди перевели у новостворений відділ, котрий розмістився на околиці Києва в антисанітарних умовах без доступу до інтернету. Їм було створено нестерпні умови для роботи, і вони змушені були звільнитися.

 

Також ведучий промовчав, коли той самий "1+1 медіа" в результаті внутрішніх інтриг закрив успішний проект "Газета по-киевски", в результаті чого кілька сотень людей залишилися без роботи.

 

Виходить, що голос на захист свободи слова він піднімає лише тоді, коли це безпосередньо стосується персонально його і його програми. В усіх інших випадках він не виявляє бажання проявляти професійну солідарність з журналістами країни», - заявляє НМПУ.

 

Медіапрофспілка констатує, що «1+1 медіа» «продовжує політику брутальності до тих, хто у той чи інший спосіб не догодив керівництву холдингу або його власнику».

 

За висновком НМПУ, нинішній конфлікт є виявом негативної ситуації, яка склалася сьогодні на медійному ринку України.

 

«Тут майже відсутні вільні засоби масової інформації. Відповідно, власники ЗМІ, як правило, представники великого олігархічного капіталу, прагнуть використовувати журналістів у якості інструментів у своїй політичній боротьбі.

 

Крім того, в нашому медіа-просторі існує повнокровний напрямок, який маскується під журналістику. Характерними рисами цього напрямку є маніпулятивність, порушення журналістських стандартів, нехтування професійною етикою тощо. Олігархічні засоби масової інформації всіляко підтримують такий напрямок. Однак, іноді через розходження інтересів виникають конфлікти. Що ми і спостерігаємо в даному випадку», - заявляє медіапрофспілка.

 

Медіа-профспілка вважає, що для подолання таких явищ медіаспільноті треба солідаризуватися у боротьбі за свої права, і відзначає, що журналісти неодноразово перемагали у боротьбі за свої права. Прикладами є журналістська революція 2004 року, боротьба проти так званого закону про наклеп, виступи проти побиття журналістів Ольги Сніцарчук і Влада Соделя, коли нападники дістали покарання за вироком суду.

 

«Цю практику необхідно продовжувати і далі. Існує також необхідність формувати атмосферу в суспільстві, коли маніпулятори просто не будуть сприйматися суспільством. Але шлях цей довгий і непростий», - зазначає НМПУ.

 

Нагадаємо, 18 вересня суспільно-політичне ток-шоу «Шустер live» не вийшло в ефірі каналу «1+1». На телеканалі повідомили, що вирішили перенести ефір програми: «Канал вважає, що в ситуації, яка виникла в країні в останні кілька днів, суспільство вже вкрай напружене і політизоване, і канал не готовий накаляти його ще більше».

 

Приблизно о 20.30 програма почала транслюватися в прямому ефірі каналу «112 Україна».

 

«Нас зняли з ефіру, ми про це дізналися за дві хвилини до ефіру. Я думаю, це домовленість власника каналу з Адміністрацією ПрезидентаЯ вдячний каналу "112 Україна" за можливість вийти в прямому ефірі», - заявив Савік Шустер.

 

У відповідь прес-секретар Президента України  Святослав Цеголко заявив, що Адміністрація Президента не причетна до невиходу програми «Шустер live» в ефір 18 вересня.

 

Також пан Цеголко закликав автора та ведучого програми Савіка Шустера оприлюднити докази щодо звинувачень на адресу АП: «Журналістське середовище має провести власне розслідування, щодо того, що трапилося у п'ятницю ввечері з політичним ток-шоу Савіка Шустера, - зазначив пан Цеголко. - Як журналіст я для себе трактую цю подію однозначно. Як прес-секретар не поспішатиму це озвучувати. В ефірі пролунало серйозне звинувачення начебто причетності Адміністрації Президента до невиходу ток-шоу в ефір. Це не відповідає дійсності. Думаю, такі звинувачення, щоб не бути голослівними, потребують доказів. Тому звертаюся до Савіка Шустера, якщо в нього є такі докази, оприлюднити їх».

 

Суспільно-політичне ток-шоу «Шустер live» почало виходити  на каналі «1+1» із 7 вересня. В ефір вийшло два випуски. З лютого до липня цього року програма «Шустер live» виходила в ефірі телеканалу «112 Україна».

 

Протягом минулих років програма «Шустер live» виходила на телеканалах «Україна» (2008-2010 роки), Перший національний (2010-2013 роки) та «Інтер» (2013 рік). У 2014 році ток-шоу «Шустер live» виходило на Першому національному і каналі «24». При чому перший випуск програми у 2014 році вийшов як одноразовий проект на 5-му каналі, наступний - наканалі «24», після чого було підписано контракт із Національною телекомпанією України й шоу почало виходити на Першому національному і «24».

 

Водночас у червні стало відомо, що Савік Шустер став співвласником супутникового телеканалу. Пізніше стало відомо, що логотип каналу - 3s.tv. Телеканал «Савік Шустер студії» розпочало мовлення 7 вересня.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7944
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ось таке
3130 дн. тому
Як "було помічено", НМПУ та "Телекритика" лише формально є "незалежними" та лише формально на власний сугубо суб'єктивний розсуд (а точніше на розсуд своїх господарів)розмірковують про дотримання "журналістських стандартів", адже та ж сама "Телекритика" взагалі є частиною холдингу 1+1, де має редакцію й офіс. І тому є певні й небезпідставні сумніви щодо об'єктивного та неупередженного аналізу будь-яких подій та їхніх міркувань щодо будь-яких "стандартів" та норм! Ну а те, як з ніг на голову й навпаки в холдингу 1+1 перекручують новини, відверто тенденційно їх висвітлюють та обслуговують свого власника вже не помічає лишень сліпий та глухий.... Тому ані так звана НезалежнаМПУ та "Телекритика" не мають жодного права коментувати та давати оцінки подіям, особливо навколо ситуації з ШустерЛайв
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду