Львівський осередок НМПУ заявляє, що підстави для арешту Руслана Коцаби існували

Львівський осередок НМПУ заявляє, що підстави для арешту Руслана Коцаби існували

10 Лютого 2015
4486

Львівський осередок НМПУ заявляє, що підстави для арешту Руслана Коцаби існували

4486
Львівський осередок НМПУ заявляє, що підстави для арешту Руслана Коцаби існували
Львівський осередок НМПУ заявляє, що підстави для арешту Руслана Коцаби існували

Львівський обласний осередок Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) заявляє, що не згоден із заявою центрального комітету НМПУ, який висловив стурбованість недостаньо обґрунтованим арештом івано-франківського блогера Руслана Коцаби і  вважає, що його затримали обґрунтовано.  Про це сьогодні, 10 лютого, під час прес-конференції повідомив голова ЛОО Незалежної медіа-профспілки Роман Рак, інформує ІА ZIK.

 

«Хоча незалежна медіапрофспілка просто висловила свою думку щодо дій Служби безпеки України, однак всередині організації відбулася дискусія на цю тему. Рішення приймав київський комітет, який згідно з статутом має такі повноваження, але львівський осередок мав іншу точку зору», - сказав Роман Рак.

 

Він наголосив, що важливим моментом є те, що Руслана Коцабу затримали не як журналіста, а як громадянина чи громадського діяча.

 

«Його вина полягає не в тому, що він просто висловлював свою громадянську позицію. Врешті його затримували не як журналіста, це дуже принциповий момент. Затримали громадянина, який закликав саботувати мобілізацію. Це не просто думка, це вже конкретна дія, яка може мати наслідки», - зазначив керівник місцевого осередку профспілки.

 

Однак, на його думку, заклики однієї людини, яка до того ж раніше не була популярною у суспільстві, не могли призвести до зриву мобілізації, тому таке формулювання звинувачення є маніпуляцією з боку СБУ.

 

«Особисто я переконаний, що Коцаба став жертвою російської пропаганди. На сході йому показали один пазл картини, в якому не було російських  найманців, катувань українських військових, і він в це повірив і поширив це на всю картину війни. Навряд там є елементи шпигунства, але це людина, яка повелася на тимчасову славу і популярність, і почала просувати таку інформацію», -  сказав Роман Рак.

 

Також він додав, що, арештувавши Руслана Коцабу, СБУ сформувала нову інформаційну бомбу, дала російській пропаганді ще один козир, що може призвести до програшу в інформаційній війні.

 

Нагадаємо, івано-франківського блогера Руслана Коцабу арештовано на 60 діб за звинуваченням у державній зраді і перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України. В ухвалі Івано-Франківського міського суду від 8 лютого йдеться, що Руслан Коцаба працював на замовлення російського телеканалу «НТВ».

 

Незалежна медіапрофспілка України вважає, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголошують у НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Русала Коцаби притянення його до кримінальної відповідальності створює  прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, у якій стверджує, що «українського журналіста» Руслана Коцабу заарештовано за підозрою у державній зраді «через публікацію відеоролика», вимагає негайно його звільнити і вважає його в'язнем совісті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4486
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду