НСЖУ вимагатиме покарання екс-голови Олександрівської РДА, який разом з дружиною цензурував комунальну газету

НСЖУ вимагатиме покарання екс-голови Олександрівської РДА, який разом з дружиною цензурував комунальну газету

24 Грудня 2014
3781

НСЖУ вимагатиме покарання екс-голови Олександрівської РДА, який разом з дружиною цензурував комунальну газету

3781
НСЖУ вимагатиме покарання екс-голови Олександрівської РДА, який разом з дружиною цензурував комунальну газету
НСЖУ вимагатиме покарання екс-голови Олександрівської РДА, який разом з дружиною цензурував комунальну газету

23 грудня медіаспільнота Кіровоградщини на зборах за участі першого секретаря Національної спілки журналістів України (НСЖУ)  Сергія Томіленка публічно засудила факти цензури з боку голови Олександрівської райдержадміністрації (Кіровоградська область) Сергія Шпирки. Того ж дня  надійшла інформація, що Президент України своїм указом звільнив голову Олександрівської РДА із займаної посади. Незважаючи на звільнення чиновника, Спілка вимагатиме його покарання за запровадження цензури. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

За словами журналістів, з призначенням у квітні цього року на посаду голови Олександрівської райдержадміністрації члена ВО «Свобода» Сергія Шпирки районна газета «Вперед» зіткнулася з відвертою цензурою. Як повідомила головний редактор районки Ніна Доля, пан Шпирка одразу викликав її  до себе та повідомив, що тепер вона має носити йому сторінки газети «на звірку».

 

«Я заперечила, що це незаконно, але він відповів, що так вирішив, тож так тепер і буде. Доходило до абсурду: сторінки він забирав в обід додому, давав дружині, щоб та вичитувала. Через це ми нерідко запізнювалися з друком, але голову РДА це не хвилювало», - повідомила Ніна Доля.

 

За її словами, голова РДА також погрожував їй звільненням та закриттям газети.

 

«Коли за розпорядженням лідера політичного об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока, голови райдержадміністрацій написали заяви на звільнення, Сергій Шпирка відмовився це робити. З партії його виключили, і обласна організація влаштувала під РДА пікет. Ми зробили про це матеріал, але він його викреслив і наказав негайно зняти з друку», - заявила редактор.

 

Був цензурований також матеріал газети про сесію районної ради, зачитувались звернення та листи, що голова Олександрівської РДА не відповідає займаній посаді.  Повідомлення про це Сергій Шпирка викреслив зі шпальти газети особисто.

 

«Наступного дня ми скопіювали ці сторінки і відправили в кіровоградську «Першу електронну газету», яка висвітлила цей факт. Голова райдержадміністрації був у гніві. Погрожував мені звільненням, але я сказала, що про його незаконну роботу публічно розповім голові облдержадміністрації», - розказала Ніна Доля.

 

23 грудня, під час відзначення 55-річчя обласної організації НСЖУ,  вона виступила зі скаргою на цензуру. Журналістська спільнота її підтримала.

 

«У останньому номері я опублікувала також колонку редактора, в якій розповіла про всі ці факти і про те, чому ми так висвітлюємо події. Було дуже багато відгуків і дзвінків, люди підтримували це рішення», - заявила головний редактор.

 

Ніна Доля працює головним редактором 13 років, загалом у газеті - 32 і повідомляє, що із жодним очільником району не було таких конфліктіві  сторінок «на вичитку» не вимагав ніхто.

 

Голова Кіровоградської обласної організації НСЖУ Юрій Сердюченко підтвердив, що таких фактів цензури не пам'ятає навіть з радянських часів.  «Це ще гірше, ніж в радянські часи. Голова райдержадміністрації вимагав показувати йому навіть рекламу. Я з ним особисто говорив, але він не розуміє, твердив тільки, що раз ми засновники газети, то можемо вимагати погодженого змісту», - сказав пан Сердюченко.

 

Він також зауважив, що факти цензури в Кіровоградській області трапляються, але деякі редактори це приховують.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, який брав участь у зустрічі кіровоградських медійників, наголосив, що хоча голова Олександрівської ОДА Сергій Шпирка позбавлений посади, Спілка наполягатиме на його покаранні за тиск на газету та втручання в її роботу. Тож медіаюристи НСЖУ готують матеріали для подачі в правоохоронні органи.

 

Нагадаємо, редактори комунальних газет Кіровоградщини закликали главу обласної державної адміністрації  Сергія Кузьменка дати доручення главам районних адміністрацій, аби ті припинили  здійснювати цензуру. Глава Кіровоградської облдержадміністрації заявив, що він засуджує будь-які прояви цензури та  висловив готовність вивчити матеріали доказів, які нададуть редактори.

 

«Детектор медіа»

На фото: екс-голова РДА власноруч викреслював будь-яку критику його роботи з матеріалів у газеті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду