detector.media
24.10.2014 16:50
Головний редактор луганського інтернет-порталу Сергій Сакадинський уже 84 дні перебуває в полоні бойовиків
Головний редактор луганського інтернет-порталу Сергій Сакадинський уже 84 дні перебуває в полоні бойовиків

Станом на 24 жовтня протягом 84 днів головного редактора луганського інтернет-порталу «Політка 2.0» Сергія Сакадинського утримують у полоні бойовики «ЛНР». За словами його дружини Марії Гавак, яку захопили в полон разом з паном Сакадинським, але пізніше відпустили, навіть достеменно відомо, хто саме та де саме утримує журналіста.

 

«Сергій Сакадинський перебуває в полоні ГБР (група швидкого реагування) "Бетмен", яка базується в одному з гуртожитків ВНУ імені Даля», - розповідає Марія Гавак. Саму ж пані Гавак відпустили на волю 1 жовтня, після активного втручання її рідних. Так звана група швидкого реагування «Бетмен» є одним із кількох подібних збройних угрупувань на території Луганської області. В час коли не ведеться активних бойових дій, такі бойові загони займаються «підтриманням порядку в місті», пояснює пані Гавак.

 

Встановити місце перебування Сергія Сакадинського та Марії Гавак їхнім рідним вдалося лише після звернення до Ленінського райвідділу міліції міста Луганська. «Але навіть слідчі не відразу змогли підтвердити наше перебування в полоні ГБР», - розповідає жінка.

 

Сакадинського та його дружину захопили в полон 2 серпня на їхній дачі в районі селища Гостра Могила Луганської області. Раніше повідомлялося, що зв'язок з паном Сакадинським було втрачено 28 липня. Як з'ясувалося згодом, зв'язок зник через пошкодження веж мобільних операторів, а захопили журналіста в полон на п'ять днів пізніше.

 

По приїзду на дачу Сергій Сакадинський та Марія Гавак не знайшли своєї машини, яку залишили там раніше. Пізніше виявилося, що авто напередодні конфіскували бойовики. Саме речі й документи, знайдені в машині, й стали «доказами» проти журналіста та його дружини. «У машині вони знайшли український прапорець і нібито якісь документи, які доводять, що Сергій є почесним активістом Луганського Євромайдану», - каже пані Гавак.

 

При затриманні бойовики також вилучили в журналіста та його дружини мобільні телефони. У телефоні пана Сакадинського бойовики знайшли фото із заходів у центрі Луганська, які той відвідував як журналіст.

 

Пані Гавак розповідає, що під час чергового допиту її чоловіка сильно побили. «Йому заламали руку, хоча медичну допомогу надали - наклали гіпс, - згадує вона. - Після цього нас більше не допитували». Жінка розповідає, що медики заходять у підвал, де тримають полонених, регулярно, як мінімум раз на день. «Але загально обстановки це не міняє. На всіх чиниться психологічний тиск», - пояснює вона.

 

За словами пані Гавак, їй дозволили побачити Сергія в день її звільнення, 1 жовтня. «Він сказав, що паперів, через які ми потрапили в полон, так ніхто й не бачив і наші звинувачення не підтвердились, але його досі не відпускають», - каже жінка й додає, що нові звинувачення проти пана Сакадинського вже базуються на його журналістській діяльності.

 

Рідні та друзі Сергія Сакадинського стверджують, що зверталися в усі можливі структури на території Луганської області («ЛНР»), але досі не домоглися звільнення журналіста й не отримали жодної інформації стосовно того, скільки ще його триматимуть у полоні.

 

Конфлікт Сергія Сакадинського з «ЛНР» почався ще 6 липня, коли бойовики затримали журналіста та його колегу на вулиці нібито при спробі зняти військовий об'єкт. Згодом бойовики прийшли до журналіста додому та конфіскували всю електроніку. «В нас залишились тільки мобільні телефони», - розповідає дружина пана Сакадинського й додає, що ситуація в місті вже на той час була неспокійною й чоловік здебільшого працював удома.

 

В той час як рідні Марії Гавак та Сергія Сакадинського намагалися вирішити проблему на місцевому рівні, сама пані Гавак після свого звільнення звернулася до місії ОБСЄ в Луганській області. Представники ОБСЄ пообіцяли зробити все, що в їхніх силах, проте гарантій також дати не змогли.

 

Пані Гавак передає прохання чоловіка: «Він просив розповісти, де він і що з ним, сподівається, що суспільний резонанс може допомогти!»

 

Нагадаємо, 20 вересня правозахисний центр «Поступ», інформаційне агентство Informator.lg.ua, Кримський правозахисний центр «Действие», ініціатива «Восток-СОС» звернулися до представників ОБСЄ та ООН з проханням актуалізувати в ході багатосторонніх переговорів питання неприпустимості тиску на журналістів на території так званої «ЛНР». Вони також вимагали негайного і безумовного звільнення Сергія Сакадинського.

 

23 вересня Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) оприлюднили заяву, у якій закликали українську владу та правоохоронні органи докласти максимум зусиль для звільнення полонених українських журналістів. «Відповідну інформацію ми передаємо також міжнародним організаціям - ОБСЄ, Міжнародній федерації журналістів та Європейській федерації журналістів  та до Контактної групи з питань пошуку мирного розв'язання конфлікту на Сході України - і просимо застосувати вплив на міжнародному рівні», - йшлося в документі.

 

25 вересня, під час прес-конференції «Стратегія-2020» Президент України Петро Порошенко заявив: звільнення полонених журналістів - одне з пріоритетних завдань влади.

 

Крім Сергія Сакадинського досі залишається невідомою доля затриманих бойовиками харківського журналіста Романа Черемського та черкаського активіста Валерія Макеєва, донецького блогера Олександра Кудінова, стаханівських журналіста Євгена Тимофєєва та піарника міськради Євгена Шляхтіна.

 

Дарина Шевченко, для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY