detector.media
08.09.2014 14:13
«ЛНР» звинувачує журналістів Романа Черемського та Валерія Макеєва в шпигунстві та погрожує вивезти до РФ
«ЛНР» звинувачує  журналістів Романа Черемського та Валерія Макеєва в шпигунстві та погрожує вивезти до РФ

Харківські журналісти Роман Черемський та Валерій Макеєв наразі перебувають у в'язниці так званої Військової комендатури міста Ровеньки (Луганська область). Про це повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ) з посиланням на брата Романа Черемського Костянтина Черемського.

 

Журналісти з Харкова потрапили у полон до терористів ЛНР разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - більше трьох тижнів тому. Співробітників каналу вдалось визволити за сприяння російських медійників, два українських журналіста залишаються в заручниках у прибічників терористичної організації «ЛНР».

 

За словами Костянтина Черемського, Романа Черемського та Валерія Макеєва утримують у Ровеньках представники «ЛНР», які підпорядковуються терористові Павлу Резнікову. «Остання інформація надходила до нас 5 вересня від небайдужих луганчан, які спеціально їздили у Ровеньки. Вони сказали, що Роман Черемський і Валерій Макеєв живі та здорові, але досі перебувають у в'язниці. Повідомлялося також, що їм нібито загрожує транспортування до Російської Федерації, оскільки їх підозрюють у шпигунстві», - повідомив «Детектор медіа» брат журналіста.

 

За його словами, останній раз Роман Черемський виходив на зв'язок з 30 на 31 серпня. «Роман надіслав повідомлення не зі свого телефону. Потім я дзвонив на ті номери, вийшов на так званих ополченців, вони сказали, що з Романом все гаразд, мовляв, нічого переживати», - розповів Костянтин Черемський.

 

Він повідомив, що Роман Черемський є журналістом харківського часопису «Український простір» і співпрацював з іншими ЗМІ як фрілансер. Він вирушив до зони АТО без акредитації. «При цьому відомо, що він, як і знімальна група телеканалу «112 Україна», поїхав туди на прохання представників Міністерства оборони України», - заявив Костянтин Черемський.

 

За попередніми даними, 14 або 15 серпня Роман Черемський, Валерій Макеєв та працівники каналу «112 Україна» - Ганна Іваненко і Назар Зоценко - вирушили в зону АТО з Черкас на одній машині. Вони безперешкодно заїхали на територію, контрольовану терористами і перетнули перший блокпост, на другому журналістів затримали. «Це було зроблено «ополченцями» - «батальйоном Св. Георгія» і козаками», - заявив Костянтин Черемський.

 

Він наголосив, що звертався до Міжвідомчого центру допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, СБУ, а також писав листи Арсену Авакову з проханням посприяти звільненню Романа Черемського та Валерія Макеєва. «Я дізнався про те, що справу зареєстровано і Романа включено в список полонених, але більше жодного зворотнього зв'язку від структур не було», - наголосив Костянтин Черемський.

 

В прес-центрі СБУ «Детектор медіа» підтвердили надходження повідомлень про зникнення Романа Черемського та заявили, що відомство проводить активний пошук журналістів «нарівні з іншими зниклими, військовими та цивільними».

 

«Сподіваюся, що колеги зі Спілки журналістів Росії зможуть допомогти і якось вплинути на ополченців, аби їх відпустили», - заявив Костянтин Черемський у своєму зверненні до НСЖУ.

 

Нагадаємо, 15 серпня Роман Черемський був затриманий у Ровеньки разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком.

3 вересня Ганну Іваненко та Назара Зоценка, яких два з половиною тижні утримували в заручниках терористи «ЛНР», було звільнено за підтримки російського телеканалу LifeNews. Журналісти повідомили, що на момент їхнього звільнення Роман Черемський залишався в заручниках у терористів «ЛНР».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY