detector.media
11.08.2014 16:03
На сайті Рівненського міськсуду судді «підчистили» свої декларації – «Четверта влада»
На сайті Рівненського міськсуду судді «підчистили» свої декларації – «Четверта влада»

Судді Рівненського міського суду приховали у своїх деклараціях дані про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2013 рік членів своїх сімей, їхнє майно та доходи. Про це повідомляє портал «Четверта влада».

 

9 липня журналіст порталу «Четверта влада» звернувся до Рівненського міського суду із запитом, в якому просив надати відомості із декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2013 рік голови Рівненського міського суду та решти суддів суддівського корпусу Рівненського міського суду. Працівники суду надали відповідь на запит лише на 13 робочий день з дня подання запиту, чим порушили вимоги закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

У відповіді зазначили, що запитувану інформацію журналіст може отримати із декларацій, які оприлюднені на сайті Рівненського міського суду. Така відповідь, зазнчає «Четверта влада», теж суперечить нормам ЗУ «Про доступ до публічної інформації», де зазначається, що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. З цього приводу редакція надіслала скаргу в прокуратуру.

 

«Четверта влада» також стверджує, що працівники суду порушили вимоги Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», в якому сказано, що оприлюдненню підлягають усі відомості, зазначені в декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, крім відомостей, що віднесені цим законом до інформації з обмеженим доступом.Такою інформацією є відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, а також щодо місця проживання та реєстрації декларанта, місцезнаходження об'єктів, які наводяться в декларації.

 

Натомість же в деклараціях, які оприлюднені на сайті Рівненського міського суду вилучена інформація про членів сім'ї декларантів. Зокрема, в Деклараціях голови суду Миколи Герасимчука, заступника голови суду Володимира Долі, суддів Мар'яна Головчака, Наталії Діонісьєвої, Ігоря Ковальова, Оксани Крижової, Віктора Кухарця, Юрія Куцоконя, Кристини Ореховської, Святослава Рогозіна Вікторовича, Євгенія Сидорука, Сергія Харечка  заретушована, або частково заретушована інформація про склад сім'ї декларанта, сукупний дохід членів сім'ї декларанта та пункти, які складають дохід членів сім'ї декларанта. Ця інформація вилучалася методом комп'ютерної обробки зображень.

 

Крім того, в деклараціях оприлюднених на сайті Рівненського міського суду після комп'ютерної обробки не зрозуміло ряд відомостей із них. Зокрема, в декларації Бердій М.А. видно, що на сторінці 7 був вказаний якийсь легковий автомобіль членів сім'ї декларанта, однак не зазначено року його випуску. Це не дає змоги підтвердити наявність транспортного засобу в членів сім'ї декларанта, його марки, об'єму двигуна тощо.

 

Подібне приховування інформації наявне й в інших деклараціях: голови суду Миколи Герасимчука, суддів Мар`яна Головчака, Наталії Діонісьєвої, Ігоря Ковальова, Оксани Крижової, Віктора Кухарця, Юрія Куцоконя, Наталії Кучини, Кристини Ореховської, Святослава Рогозіна, Євгенія Сидорука, Сергія Харечка.

 

Таке приховування інформації ускладнює, як зазначає «Четверта влада», об'єктивне сприйняття інформації зазначеної в деклараціях суддів Рівненського міського суду, а також унеможливлює громадський контроль за майном і статками суб'єктів відповідальності за корупційні правопорушення.

 

Аналогічна ситуація склалася і з деклараціями про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру суддів Господарського суду Рівненської області. У суді хоч і надали відповідь належним чином і у передбачені законом терміни, проте в усіх деклараціях суддів також заретушована інформація про членів сімей декларантів, їхнє майно і доходи.

 

З огляду на це, журналіст порталу «Четверта влада» звернувся зі скаргами до голови Рівненського міського суду, голови Господарського суду Рівненської області та до прокуратури Рівненської області з вимогою провести перевірку на предмет вчинення корупційних правопорушень та притягнути до відповідальності посадових осіб Рівненського міського суду та Господарського суду області у зв'язку з приховуванням інформації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру членів сімей та інших відомостей із декларацій суддів; надати запитувану інформацію на запит журналіста та оприлюднити на сайтах судів копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2013 рік суддів в належному вигляді та з усією інформацією, яка є відкритою за Законом.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY