detector.media
25.07.2014 13:46
Міжнародна та Європейська федерації журналістів вимагають від російської влади негайно звільнити Євгена Агаркова
Міжнародна та Європейська федерації журналістів вимагають від російської влади негайно звільнити Євгена Агаркова

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) закликали російську владу забезпечити негайне звільнення українського журналіста, репортера каналу «2+2» Євгена Агаркова у зв'язку із тривалим та непропорційним періодом утримання його під вартою. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа профспілки України (НМПУ).

 

За інформацією організацій-членів МФЖ в Україні - Національної спілки журналістів України (НСЖУ) і НМПУ, Євген Агарков, який є журналістом програми «Спецкор» українського телеканалу «2+2», був заарештований представниками російської міграційної служби у Воронежі (південний захід Росії), минулої п'ятниці, 18 липня, через відсутність акредитації при МЗС РФ.

 

Євген Агарков, як повідомляється, поїхав у Воронеж, щоб висвітлювати історію української льотчиці Надії Савченко, яку звинувачують у смерті російських журналістів Ігоря Корнелюка та Антона Волошина.

 

Адміністративний суд визнав його винним у «нелегальній роботі в якості журналіста» і засудив його до висилки з Росії та заборонив  в'їзд до країни на п'ять років. Журналісту також призначили штраф у розмірі 2000 рублів (40 євро).

 

Суд заявив, що рішення про висилку Євгена Агаркова набуде чинності 28 липня, а до цього часу він повинен бути затриманий. Його направили до міграційного ізолятора за 160 кілометрів від міста Воронежа, де він досі перебуває в одиночному ув'язненні.

 

«Рішення російської влади утримувати Євгена Агаркова в одиночній камері протягом такого тривалого періоду є непропорційним.  Його єдина помилка полягала в недотриманні окремих норм адміністративного кодексу Росії, і навряд чи такі дії мають призводити до такого значного покарання», - сказав президент МФЖ Джім Бумела.

 

«Цей журналіст не є вчинював кримінального правопорушення, і ми закликаємо російську владу звільнити його негайно, щоб він міг повернутися додому до своєї сім'ї, друзів і колег», - зазначає Джим Бумела.

 

Нагадаємо, Євген Агарков перебував у Воронежі, висвітлюючи справу українського офіцера Надії Савченко, яку утримують у місцевому СІЗО. 18 липня його затримали співробітники російської Федеральної міграційної служби (ФМС) у готелі, в якому він проживав. Пана Агаркова звинуватили в незаконній журналістській діяльності і праці без дозволу на території РФ. 18 липня адміністративний суд оштрафував журналіста на 2000 гривень і відправив у міграційний ізолятор в селі Єлизаветівка, що знаходиться за 160 км від Воронежа. За інформацією «Детектор медіа», російська сторона не допускає українського консула до журналіста.

 

Раніше Російська Федеральна міграційна служба (ФМС) заявила, що журналіста програми «Спецкор» каналу «2+2» та ТСН «1+1» Євгена Агаркова утримуватимуть у міграційному ізоляторі 10 днів, після чого ще від двох до семи днів готуватимуть документи щодо депортації.

 

Український омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до російського омбудсмана з вимогою звільнити журналіста. До закликів до Російської Федерації звільнити журналіста з фактичного полону долучилася і представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY