detector.media
02.05.2014 14:07
Міжнародна федерація журналістів опублікувала доповідь до Всесвітнього дня свободи преси
Міжнародна федерація журналістів опублікувала доповідь до Всесвітнього дня свободи преси

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) викриває «мантію безкарності» та   відзначає певні здобутки репортерів Південної Азії у боротьбі за свободу об'єднань і колективні угоди,     за гідну заробітну платню та умови праці.         

 

У переддень Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3 травня,  Міжнародна федерація журналістів (IFJ) спільно з ЮНЕСКО оприлюднила   доповідь «Кампанія за справедливість» (The Campaign for Justice), повідомляє сайт медіаорганізації.

 

Доповідь містить  дані  про стан свободи преси, права журналістів та іншу інформацію, що має стосунок  до медіа у Південній Азії.

 

У ній фокусується увага на двох гострих актуальних проблемах - безкарності за злочини проти журналістів та гендерній рівності  для журналісток, число яких у пресі  реґіону зростає.

 

«Південна Азія лишається одним з найнебезпечніших для журналістів  реґіоном світу. Ми маємо  продовжувати кампанію на захист медійників, домагатися того, щоб уряди   дотримувалися свого зобов'язання гарантувати їхню безпеку і швидко здійснювати правосуддя за       напади на журналістів», - заявила в.о. директора Азійсько-Тихоокеанського відділу МФЖ   Джейн Уортінгтон (Jane Worthington).

 

Вона наголосила     на необхідності покласти край становищу, за якого цей реґіон  «носить мантію майже повної безкарності» та надавати підтримку зусиллям  тих урядів, які серйозно ставляться до  проблем безпеки репортерів.

 

Пакистан та Афганістані, де  цілеспрямовані убивства журналістів у 2013-2014 рр. лишалися на  тривожно високому рівні, названі у доповіді «державами на лінії вогню» (the frontline states). Внутрішні конфлікти, часто вороже ставлення агенцій  безпеки до репортерів створили серйозні виклики незалежній журналістиці. Безкарність за злочини проти  репортерів, які виявляють хоробрість,    діючи професійно у такій ситуації,    посилюють проблеми медіа. Неодноразові заклики МФЖ до  пакистанського уряду  стосовно  поліпшення становища з безпекою  журналістів,  не були почуті. З  початку 2014 року воно лише погіршилося.

 

У ключовій країні південноазійського реґіону Індії  непевність становища у сфері медіа зросла. Економічний спад, що розпочався 2004 року, перервав фазу швидкого зростання та оптимізму. Декілька нових медійних венчурних проектів були скасовані, число  співробітників медіа-компаній скоротилося. Інциденти зі зґвалтуваннями журналісток тривали. Труднощі для репортерів у зонах конфліктів лишилися  незмінними.

 

У Шрі-Ланці влада свавільно арештовувала та влаштовувала допити  правозахисникам і журналістам. На Мальдивах держава лишалася байдужою до нападів на критично налаштованих репортерів.  У Бангладеші уряд продовжував використовувати правові положення, щоб обмежити можливість журналістам і блоґерам публічно висловлюватися про судові процеси у  справах щодо  військових  злочинів.

 

Медійникам реґіону доводиться працювати   у жорстких умовах, говориться у доповіді КЗЖ. Водночас у ній відзначаються певні здобутки й перемоги репортерів.

 

Журналісти у Південній Азії здійснили  декілька важливих проривів. Значні успіхи зафіксовані у сфері юридичного визнання їхнього права на свободу об'єднань та колективні угоди, на  гідну заробітну платню та умови праці .

 

Так, спілки журналістів Індії домоглися  у  лютому 2014 року тріумфу. Верховний суд у відповідь на клопотання    ряду   найбільших газетних видань постановив,    що законодавчий захист їхньої заробітної платні та умов праці входить до гарантованих конституцією основних прав.


У Пакистані віхою  стало винесення у березні антитерористичним судом у Карачі вироків до довічного ув'язнення чотирьом кілерам, причетним до гучного убивства журналіста телемережі Geo TV Валі Хана Бабара (Wali Khan Babar). Важливе значення судового рішення у тому, що то був другий в історії країни, після вбиства джихадистами    американського журналіста Данієла Перла (Daniel Pearl), випадок реального здійснення правосуддя.

 

МФЖ вважає доповідь «Кампанія за справедливість»  своїм ключовим знаряддям для поліпшення захисту та безпеки журналістів, для гарантування збалансованої й безпечної участі жінок у журналістиці.

 

Доповідь підготовлено у партнерстві  з реґіональними філіями МФЖ  та з   Південноазійською медіа-мережею солідарності (South Asia Media Solidarity Network (SAMSN).

 

МФЖ - найчисельніша ґлобальна професійна організація,  що об'єднує близько 500 тис.  журналістів  друкованих і електронних медіа   з понад 100 країн світу. Україну з минулого  року представляють у ній два повноправні члени - Національна спілка журналістів України та Незалежна медіапрофспілка України.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY